Son yıllarda yüksek getirisinden dolayı Batman’daki çiftçilerin en gözde ürünü arasında yer alan fıstıkta hasat için hazırlıklar tamamlandı. Yıl boyunca büyük emek harcayan üreticiler, fıstık hasadı için artık gün sayıyor.
Kentte, “yeşil altın” olarak bilinen fıstıkta bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle verimde düşüş yaşanması bekleniyor.
Batman merkeze bağlı Binatlı (Bıleyder) köyünde fıstık bahçelerinde incelemelerde bulunan Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelinde kısa bir zaman içerisinde yaklaşık 101 bin 300 dekarda fıstık alanının oluştuğunu söyledi.
Fıstığa yoğun bir rağbetin olduğunu, kıraç bölgelerde fıstığın her geçen gün daha fazla yayıldığını dile getiren Gün, bunun kendileri için de sevindirici bir durum olduğunu anlattı.
Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt’ten sonra Batman’ın fıstık üretiminde dördüncü il konumunda olduğuna işaret eden Gün, bu yıl 4 bin ton fıstık rekoltesi beklediklerini belirtti.
Üreticilerin bu yıl yaşanan kuraklıktan etkilendiklerini, bu nedenle rekoltede bir düşüş beklediklerini ifade eden Gün, önlem alanların ise daha az etkileneceklerini kaydetti.
“2 milyon 413 bin ağacımız var”
Gün, “Şu anda Batman’ımızda 101 bin 300 dönümlük fıstık alanımız bulunmaktadır. Bunun içerisinde 2 milyon 413 bin ağacımız var. Bu ağaçların 309 bini verim veren meyve ağaçlarımızdır. Bunun yanı sıra 2 milyon 83 bin henüz verim vermeyen fıstık ağaçlarımız mevcuttur. Bu yıl hem il merkezinde hem de ilçelerde yapılan rekolte tespitlerinde ağaç başı 4,65 kilo beklemekteyiz.” dedi.
“Ağaç başı ortalama 4,65 kilo fıstık bekliyoruz”
Kuraklık nedeniyle geçen seneye göre bu yıl rekoltede bir düşüş beklediklerini vurgulayan Gün, şöyle devam etti:
“2019 yılında çok yüksek verim elde edildi. 2020 yılı bunun biraz daha aşağısındaydı. Bu sene ise biraz daha az verim beklemekteyiz. Ağaç başı ortalama 4,65 kilo bekliyoruz. Bu yıl tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’ımızda da tarımsal kuraklık tüm tarımsal meyvelerde kendini hissettirdi. Bunu buğday, arpa ve mercimekten sonra meyve ağaçlarında da görüyoruz.”
“Bu yıl rekoltede bir düşüş bekliyoruz”
Üreticilerin kuraklıktan etkilendiklerini söyleyen Gün, “Şu anda bulunduğumuz bahçede de yaptığımız tespitlerde yüzde 10’luk bir kuraklık etkisinin olduğunu görüyoruz. Bu yıl fıstıkta rekoltede bir düşüş bekliyoruz. Daha önce ağaç başına ortalama 5-6 kilogram beklerken bu sene 4,65 gibi bir tahminimiz bulunmaktadır. Üreticilerimiz kuraklıktan etkilendiler. Damlama, sulama yöntemini kullananlar daha az etkilenecek ama sulama imkânı olmayanlar elbette daha fazla etkilendi.” diye konuştu.
“Batman fıstıkta 4’üncü sırada”
Getirisinden dolayı fıstığa yoğun bir talebin olduğunu dile getiren Gün, “Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt ilimizden sonra şu andaki verilerek göre dördüncü sıraya gelmiş bulunmaktayız. Fıstık ağacı dikimi konusunda da 101 bin 300 dönümlük bir alana ulaştık. Hem çiftçimize iyi bir katma değer sağlaması hem de çok fazla bir gider istememesi bakımından dolayı fıstığa bir rağbet var.” ifadelerini kullandı.
“25 Ağustos’tan sonra hasat yapmayı planlıyoruz”
Kuraklık nedeniyle ağaçların erken meyve verdiğini ifade eden Gün, son olarak şunları kaydetti:
“İlimizde kıraç bölgelerde fıstık yayılmaktadır ve bizde bunun yayılmasını istemekteyiz. 2 milyon 83 bin ağacımız daha verime yatmamış meyve ağaçlarımız bulunmaktadır. Bu yıl 4 bin ton bir rekolte bekliyoruz. 3-4 sene sonra hem üretimimiz artacak hem de meyve veren ağacımızda daha fazla olacak. Hasadı bu yıl diğer yıllara göre daha farklı bir şekilde bekliyoruz. Kuraklıktan dolayı ağaçlarımız erken meyve verdiği için 25 Ağustos’tan sonra hasat yapmayı planlıyoruz.”
İncelemeler sırasında Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün’e; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kudbeddin Tekin, Ziraat Mühendisleri Nedim Sakçı ve Ramazan Aslan eşlik etti.