Mezopotamya'nın verimli ve bereketli topraklarını bünyesinde barındıran Mardin Ovası'nda son 30 yılın en kurak kış mevsimi yaşanıyor.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve beklenen yağışların da gelmemesi çiftçileri endişelendirirken tarlalardaki buğday tohumlarının toprağın altında kalması durumunda yüzlerce çiftçinin iflasın eşiğine geleceği ifade ediliyor.
Kasım, aralık ve ocak aylarında şimdiye kadar düzenli bir yağışın gelmediğini belirten çiftçiler, bunun da ciddi bir kuraklığa işaret ettiğini söyledi.
Pandemide gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktığını hatırlatan çiftçiler, bu yüzden devletin acil bir eylem planı hazırlaması gerektiğini vurguluyor.
GAP projesinin sona ermesiyle kuraklık riskinin kalmayacağını, bunun için de bir an önce projenin bitirilmesi gerektiğini söyleyen çiftçiler, elektrik faturalarının kabarık gelmesinden dolayı kuyulardan sulama yapamadıklarını söylediler.
“İnşallah yağışlar gelir ve buğday tohumları filizlenir”
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, İLKHA muhabirine, ciddi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını söyledi.
Bölgede kuraklığın devam ettiğini ve toprağın suya hasret olduğunu dile getiren Erbeyi, şöyle dedi:
“Çiftçiler tedirgin bir şekilde buğdayını ekiyor. Buğdayımızı toprakla buluşturuyoruz, ancak tohumun filizlenmesi için suya ihtiyacı var. Kuyulardan sulama yapıyoruz ama yetersizdir, yağmura ihtiyacımız vardır. İnşallah en kısa sürede yağışlar gelir ve buğday tohumları filizlenir. Yağışlar gelmediği zaman buğday tohumu toprağın altında filizlenmez, bu yüzden hepimiz tedirginiz. Şu an çiftçilerimiz zor durumdadır, ancak Allah’tan ümit kesilmez.”
“Zor durumda olan çiftçilerin borçları faizsiz şekilde ötelensin”
Kuraklığın sadece bölgede değil ülke genelinde devam ettiğini kaydeden Erbeyi, pandemide gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktığını bu günlerde devletin ve hükümetin acil bir eylem planı hazırlaması gerektiğini belirtti.
Erbeyi, “Mardin’deki çiftçi temsilcisi olarak hükümete çağrıda bulunuyoruz: Çiftçiler çok zor günler geçiriyor, lütfen çiftçilerin yanında olalım. Birlik ve beraberlik içerisinde 2021 yılı hasadını verimli bir şekle dönüştürelim ki ne ülkenin tahıl ambarına zarar gelsin ne de vatandaş kıtlık çeksin. Bunun önlemini şimdiden alalım ki yarın zor duruma düşmeyelim. Çiftçi temsilcileri olarak hükümetten talebimiz, özelleşen elektrik şirketi enerjiyi sağlıklı bir şekilde versin. Çiftçilerin elektriğinin kesilmemesini talep ediyoruz. Çiftçi borçları faizsiz bir şekilde ötelensin. 2020 destekleme ödemlerinin de bir an önce çiftçilerin hesabına aktarılması ve akabinde blokeleri kaldırıp bu pandemi döneminde verilmesi gerekir.” dedi.
“Ülkenin geleceği için üretim yapmaya devam edeceğiz”
Mardin çiftçisinin ülkenin ve çocuklarının geleceği için ekip biçmeye devam edeceğini aktaran Erbeyi, şöyle dedi:
“Biz çiftçiler olarak elimizden gelen tarlada çalışmaktır. Biz tarlamızda çalışacağız, tozun ve toprağın içinde üretim yapmaya devam edeceğiz. Salgın ve kuraklık döneminde hükümetin de üzerine düşeni yapmasını istiyoruz. Çiftçinin banka borçları faizsiz bir şekilde ertelensin. Özelleştirilen elektrik şirketi de her hangi bir kesintiye gitmemesi lazım. Hep beraber 2021 yılını, salgın ve kuraklık dönemini atlatalım. Ülkemiz de gıda arz noktasında sıkıntı çekmemesi için hep beraber ele ele verelim ve bir birimize yardımcı olalım.”