Kuraklık sonucu mağdur olan çiftçiler sulama kanallarından da faydalanamayınca büyük mağduriyet yaşıyor.
Batman merkeze bağlı Binatlı (Bıleder) köyünde bulunan çiftçiler, o bölgede yaklaşık 100 bin dönümlük tarlaları olmasına rağmen kuraklık tehlikesine karşı devletten gereken desteği alamadıklarını söyledi.
Çiftçiler, sulama kanallarına su verilmediği için kuraklığa karşı gereken önlemi alamadıklarını, büyük verim kaybı yaşadıklarını belirterek perişan olduklarını dile getirdi.
Bakanlıklara ve diğer yetkililere seslenen çiftçiler, masraflarını bile çıkaramadıklarını ifade edip kendilerine sahip çıkılmasını talep etti.
"Bu sene ki mahsul masraflarımın yarısını bile karşılamıyor"
Geçen seneye oranla ektiği buğdaydan yüzde 80 civarında verim kaybı yaşadığını belirten çiftçi Mehmet Şirin Tekin, "Geçen yıl ektiğim 100 dönümden 20 ton buğday almıştım bu sene yağmur yağışları olmadığı için 100 dönümden 2 veya 3 ton ya buğday gelir ya da gelmez. Şayet köyümüzden geçen ve yıllardır atıl kalan sulama kanalı faaliyete geçirilseydi bu kadar perişan olmazdık. Kanalda su olmadığı için tarlamızı sulayamadık. Bu sene buğday, gübre ve ilaç masrafları 2 katına çıkmış. Bu seneki mahsul benim masraflarımın yarısını bile karşılamıyor. Yetkililerden isteğimiz bize yardımcı olmalarıdır." ifadelerini kullandı.
"Devlet bu kuraklık sürecinde bize sahip çıkmadı"
Uğradığı büyük zarardan ötürü ne yapacaklarını bilemez duruma geldiklerini aktaran bir diğer çiftçi Bayram Demir ise, "Bu sene yağışlar az oldu. Bu yıl mercimek ve buğday ile birlikte bin 80 dönüm ektim. 660 dönümlük araziye, ürün olmadığı için biçer bile girmedi. Bu tarlalarıma kim 10 bin lira verse devrederim ama alan da yok. Zararımız çoktur ve ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Yetkililerden destek bekliyoruz. 10 yıla yakındır köyümüzün içinden geçen sulama kanalı var ve içine su bırakılmadan çürümeye terek edilmiş. Devlet bu kuraklık sürecinde bize sahip çıkmadığı için tamamıyla zarar ettik. Ben ektiğim bin 80 dönümlük araziden bir milyon gelir beklerken şu anda 300 bin liradan fazla yaptığım masrafımı bile çıkaramıyorum. Tarım Bakanlığından çiftçilere sahip çıkmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"Bu yaz mevsiminin kurak geçeceği bilinmesine rağmen önlem alınmadı"
"Köyümüzden geçen sulama kanalına su bırakılsaydı çoğu tarla kurtarılabilirdi." diyen biçerdöver operatörü Mehmet Emin Eren, "Bu sene Batman da olduğu gibi Diyarbakır, Mardin ve bu bölgenin çoğunda yağışların az olması nedeniyle kurak geçti. Batman merkeze bağlı Binatlı köyünde sulama kanalı olmasına rağmen, kanala bazı sebeplerden dolayı su bırakılmadı. Hâlbuki Türkiye genelinde sonbahardan beri yağış yetersizliğinden dolayı kurak geçeceği konuşulmasına rağmen yetkililer herhangi bir önlem almadı. Bu köyde nereden bakarsanız yaklaşık 100 bin dönüm ekili arazi vardır. Sulama kanalına su bırakılsaydı çoğu tarla kurtarılabilirdi. Şu anda geçen yıla göre yüzde 80 bir verim düşüklüğü var. Çiftçi perişan halde ve borçlarını ödeyemeyecek duruma geldi. Hükümetten isteğimiz çiftçinin yaşadığı bu mağduriyete karşı kredi borçlarında kendilerine yardımcı olmaları ve köyden geçen sulama kanalını bir an evvel faaliyete geçirmeleridir." diye konuştu.
"Yetkililere bildirmemize rağmen önlem alınmadı"
Bir diğer biçerdöver operatörü Abdullah Eren ise, "Bu sene yağışların az olmasından dolayı kurak bir sene geçiriyoruz. Buğday, arpa ve mercimek verimin az olması hem çiftçiyi hem hayvancılıkla uğraşanları hem de bizleri çok etkiledi. İlkbaharda, CİMER'e, bakanlığa ve valiliğe bildirmemize rağmen bize hiçbir dönüş yapılmadı. Buradan Tarım Bakanı'na sesleniyorum; bölgemizde 10 sene önce yapılan sulama kanalı halen susuz ve niye yapılmıyor?"