Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat!

Kurban Bayramında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Uzmanlar, Sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranılması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, Kurban Bayramın da beslenmeyle ilgili önemli değerlendirmeler de bulundu.

Aslan, sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerektiğini söyledi. Aslan,“Özellikle bu dönemde obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurban Bayram’ında, sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir.” dedi.

Tansiyon ve şeker hastaları dikkat!

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Aslan, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmaması gerektiğini söyledi.

Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli

Özellikle Kurban Bayramı’nda çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aslan, “Kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok hayvansal kökenli hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasına neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.” diyerek altını çizdi.

Kurban etleri, buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı

‘Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir’ diyerek konuşmasına devam eden Aslan şunları söyledi: “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise yaklaşık 6-12 ay süreyle saklanabilir.” şeklinde ifade etti.

“Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı”

Dondurulan etleri çözerken dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Aslan, “Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, çözündürülme işlemi buzdolabının alt kısmında sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.” dedi.

Dr. Aslan, “Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle. Tüm İslam Âleminin Kurban Bayramının mübarek olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini bitirdi.   (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?