Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurban kesmenin önemine dikkat çeken Mardin’in Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.
Kurban ibadetinin ilk Peygamber Hazreti Âdem’den (Aleyhisselam) günümüze kadar gelen bir ibadet olduğunu söyleyen Bilik, günümüz de ise paylaşmanın, kardeşliğin tesisi için yerine getirilmesi gereken önemli bir ibadet olduğunu ifade etti.
Kurbanın kelime anlamının Allah’a yakın olmak demek olduğunu belirten Bilik, “Yani Allah’a yakınlaşmak anlamında kullanılmıştır. Kurban Hazreti Âdem’den (Aleyhisselam) günümüze kadar gelen bir ibadettir. Hazreti Âdem’in (Aleyhisselam) çocukları Habil ile Kabil tarafından adanan kurban şeklinde olmuştur. Daha sonra Hazreti İbrahim’in (Aleyhisselam) oğlu Hazreti İsmail’i kurban etmesi emri ve onun neticesinde ondan kabul olunması Hazreti İsmail’in yerine bir koç hediye edilerek kesilmesiyle kurban sünneti meydana gelmiştir. Günümüzde ise hacılarımız şeytan taşlama gibi vecibelerini yerine getirdikten sonra kurban keserek bu görevi ifa etmektedirler. Bu da bir Müslüman da bulunması gereken bir simgedir.” ifadelerini kullandı.
“Kurban Efendimizin sürekli yaptığı bir ibadettir”
Kurbanın Allah’a yakın olmak için yapılan bir ibadet olduğunu ifade eden Bilik, Peygamber Efendimizin sürekli yerine getirdiği bir ibadet olduğunu hatırlattı.
Peygamberimizin özellikle Medine döneminde kurban ibadeti üzerinde çok durduğunu aktaran Bilik, şunları söyledi: “Medine’ye geldikten sonra hemen her yıl kurban kesmiştir. Kurbanlarını Müslümanlarla, ashabıyla, fakirlerle paylaşıyordu. İslam ümmeti de Peygamber Efendimizin yapmış olduğu bu ibadet ve mesajı o günden günümüze kadar kurbanı hep bu şekilde algılamışlardır. Evet, İslam mezhepleri arasında kurbana sünnet diyenler vardır, vacip diyenler vardır. Ama hiçbir tanesi bu Peygamberin sünneti değildir, dememişlerdir. Hepsinin ortak görüşü şudur, Peygamber Efendimizin üzerinde ısrarla durduğu bir ibadet olduğu görüşünde hem fikir olmuşlardır. Onun için bazı kardeşlerimizin birazda hafifseyerek ‘sünnettir’ demelerinin bir anlamı yoktur. Hazreti Peygamber kurban olayında bize bir önderdir. Sünneti vardır ortada. Peygamberin sünnetini biz Müslümanlar uygulamasak kim uygulayacaktır.”
“Kurban Müslüman olmanın simgesidir”
Kurban kesmenin Müslüman olmanın bir simgesi olduğunu ifade den Bilik, imkânı olanların mutlaka bu ibadeti yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Bilik, “Kurban Müslüman olmanın bir simgesidir Kurbanda ezan, minare, cami gibi Müslüman olmamızın bir göstergesidir. Müslümanlar olarak en sevdiğimiz malımızı Allah için harcamak, Allah’a yakınlaşmak için feda etmemiz gerektiğine inanıyorum. Tüm kardeşlerimizden Kurban Bayramına vardığımızda Kurban kesmelerini istiyoruz. Aramızda Suriyeli kardeşlerimiz var, fakirler ve mazlumlar var. Dünyanın değişik yerlerinde birçok ülkede Müslüman kardeşlerimiz var. Arakan, Filistin ve Gazze gibi. Midyat’ımızda da çok sayıda muhtaç insanımızın evlerine et girmemiştir. Bütün kardeşlerimizin onların şahsında tüm Müslümanlara bu konuda imkânı olanların kurban kesmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu yaparken de tamam sünnete göre üçte birini ev halkına ayırmaktır. Ama hepsinin tasadduk edilmesi, et girmeyen evlere et girmesini sağlamak çok daha iyidir. Bizim de bayramımız garibanı sevindirmek olmalıdır. Bayramda bu kardeşliğin bu dayanışmanın ortaya çıkması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
“Kurban çalışması yapan STK’lara yardımcı olacağız”
Konuşmasının sonunda Bilik, şunları kaydetti: “Kurban işini yapan birçok sivil toplum örgütleri var. Bu konuda çok güzel çalışan kardeşlerimiz var. Onların da hassasiyetleri bu fakirlere, bu garibanlara, kimsesizlere kurban eti ulaştırmaktır. Türkiye Diyanet Vakfı olarak bizler onlara kesim konusunda gerekli ne varsa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Doğru kesim olabilmesi için bize geldiklerinde her türlü imkânı onlara sağlıyoruz. Yani Müftülüğün çatısı altında da Türkiye Diyanet Vakfı çatısı altında da STK’lar bize geldikleri zaman her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız.”
İLKHA