İZMİR - Kurban Bayramı'na iki hafta gibi kısa bir süre kalırken Mustazaflar Cemiyeti İzmir Şubesi üye ve gönüllülerine yönelik "Kurban" hakkında bir seminer düzenledi.
Yaklaşık iki saat süren seminerde kurbanın önemine vurgu yapılarak, sırasıyla 'Habil ile Kabil'in kurbanları', 'Hz. İbrahim'in kurbanı' ve 'Hz. Muhammed (S.A.V)'ın kurbanı' konusu işlendi.
"Habil en güzel malını kurban etmiştir" diyen Abdulkadir Hoca şöyle devam etti "Kabil ise en pis, en işe yaramayan malını vermiştir. Habil dünya'da kaybedip ahirettte kazanırken Kabil hem dünyada hem de ahirette kaybetmiştir. Hz. İbrahim'in kurbanına gelecek olursak, aslında İbrahim (a.s)'ı ne kadar anlatsak azdır. Onun o büyük imtihanı kazanmasını mı, İsmail ile birlikte göstermiş oldukları teslimiyeti mi anlatsak. Hz. Hacer'in büyük sabrı ise başta kadınların ve herkesin alacağı büyük örnektir. Bu imtihanla birlikte Hz. İbrahim ve İsmail'in şanı yücelmiş ve ebedileşmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v)'in kurbanına gelecek olursak O'nun Kurbanı en büyük, en kıymetli, en değerli kurbandı, zira O Allah'a göstermiş olduğu tam teslimiyetle kendini kurban etmiştir."
Kurban Nedir, Ne demektir Sevabı Ne Kadardır?
Kevser suresiyle Allah(C.C)'ın Efendimizin şanını yücelttiğini dile getiren Hoca, kurban nedir, ne demektir? Sevabı ne kadardır? Sorularını açıklayarak konuşmasına şöyle son verdi;
"İslam'da kurban yaklaştırmak, onun rızasına ermek, kesilen hayvan demektir. Sevabına ilgili ise şunları söyleyebiliriz; Hz. Aişe (r.a) anlatıyor, Resulullah efendimiz anlatıyor, 'Hiç bir kul kurban günü Allah indinde kan akıtmaktan daha sevimli bir iş yapmaz. Zira kesilen hayvan kıyamet gününde boynuzlarıyla, kıllarıyla gelecektir. Hayvanın kanı yere düşmeden önce, Allah indinde yüce bir mevkiye ulaşır. Öyleyse onu gönül hoşluğu ile ifa edin.' Hz. Ebu Hureyre (r.a)'dan rivayet edilen bir hadiste ise Peygamberimiz şöyle buyurdu; 'Maddi imkanı olup ta kurban kesmeyen namazgahlarımıza yaklaşmasın. Zeyd ibnul Erkam'ın rivayet ettiği zikredeceğimiz son hadiste ise Sahabeler sordular, Ey Allah'ın Resulü Bayramda kesilen şu kurban nedir? Bu babanız İbrahim'in sünnetidir dediler. Peki, Kurban kesmede bize ne gibi sevap vardır dediklerinde ise Peygamberimiz, her kılında bir sevap vardır dediler. Ashap tekrar sordular, kesilen koyun, kuzu gibi yünlü ise, Efendimiz her kılı için bir sevap vardır buyurdular." (Yunus Şani - İLKHA)