​Kurbanın kabul olabilmesi için temel kaidelere dikkat edilmeli

Kurban Bayramı'nda kesilirken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili konuşan İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Cemal Çınar, kurban kesiminde sünnete riayet edilmesi ve hayvana eziyet verebilecek tüm uygulamalardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

Allah’u Teâlâ’ya yakınlaşmanın bir diğer adı olan kurban ibadetinin yerine getirileceği Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Âlimler ve sağlıkçılar tarafından birçok uyarı yapılmasına rağmen maalesef uygun olmayan şartlarda kurban kesimlerine şahit olabiliyoruz. 

Kurban kesimlerinde nadiren de olsa yaşanan bu tür olumsuzlukların tekrarlanmaması için hatırlatmada bulunan İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Cemal Çınar, kesilen kurbanların kabul olması ve sağlıklı bir şekilde muhtaçlara ulaştırılması için dikkat edilmesi gereken hususların olduğuna dikkat çekti.

Çınar, “Rabbim kurban kesecek olan kardeşlerimizin kurbanını kabul etsin. Kurbanın kabul olabilmesi için fıkıhta bazı temel kaidelere dikkat edilmelidir. Kesim esnasında ve kesimden sonra hayvan üzerinde yapılan işlemlerle ilgili bazı fıkhi kurallar var. Hanefi mezhebine göre hayvan kesilirken şah damarı, nefes ve yemek borusu kesildikten sonra bırakılır. Vücudundaki kanın dökülmesi için daha fazla müdahale edilmez.” dedi.

"Ehil olmayan kişiye kurban kestirmek mekruhtur"

Bazen kasapların hayvanın hemen ölmesi ve kanının erken boşalması için kalbine bıçak sapladıklarını belirten Çınar, bu uygulamanın hayvana eziyet verdiğini ve kesim kuralına uygun olmadığını söyledi.

Çınar, “Küçükbaş hayvan kesilirken hayvan kesildikten sonra kesim tamamlansın diye hayvanın boynunun dize vurularak kırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Bu da caiz değildir. İkincisi; Hayvanın dört ayağını bağlamamak gerekiyor. Hayvanın hırsını dindirmesi için ayaklarından birisini boşta bırakmak gerekiyor. Bu da sünnet olan kurallardandır. Yine sünnet olan kesim şekli kurbanın sol tarafına yüzünün kıbleye gelecek şekilde yatırılarak kesilmelidir. Bıçağın keskin olması da sünnettir. Keskin olmayan bıçakla ve kesmeye ehil olmayan kişiye kurban kestirmekte mekruhtur." diye konuştu.

“Hayvanın bütün uzuvları bağış olarak kabul edilir”

Hayvan kesim bedeli olarak hayvanın herhangi bir uzvunun verilmesinin caiz olmadığını vurgulayan Çınar, “Hayvan kesildikten sonra kasap parası olarak hayvanın kellesi, derisi, sakatatları, işkembesini vermek caiz değildir. Çünkü hayvanın bütün uzuvları bağış olarak kabul edilir. Bunun bilinmesi gerekir. Kesilen kurban eti, kellesi satılmaz. Ancak deri ve bağırsaklar satılır. Onlar da yine muhtaçlara ve kamu yararına kullanılabilir." şeklinde konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

"İnsanlık ittifakı" İstanbul'da buluştu
Yılbaşı kutlaması dini açıdan bir felakettir
Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı
Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı