Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na yakınlaşmak, O’nun hoşnutluğunu kazanmak, sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneği meydana getirmek, yoksulları sevindirmek amacıyla Müslümanlar Kurban bayramında kurban keser. Bu vesileyle Allah’ın halili Hz. İbrahim (a.s.)’in sünneti ihya edilmiş, Allah (c.c.)’nin Peygamberimiz (s.a.v.)’e “Biz sana kevseri verdik, o halde sen de Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (Kevser 1-2) emri yerine getirilmiş olur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “İnsanoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha makbul bir amel işlememiştir. O kurban ki, kıyamet günü boynuzları, kılları tırnakları ile aynen gelecektir. Çünkü kan yere düşmeden Allah’ın kabul mahalline düşmektedir. Artık kurbanlarla gönlünüz hoşnut olsun.”
Son yıllarda İslami duyarlılığı yüksek Müslümanlar aracılığıyla, gerek batıda, gerek doğuda, gerek Hanefi ve gerek Şafii mezhebi mensupları arasında, kurban kesimi yaygınlaşıyor ve binlerce yoksul aileye kurban eti dağıtılıyor.
Bu yıl kurban kesmek yerine, İslami STK’lere bağışta bulunmak isteyenler için de 520 liradan başlayan çeşitli alternatifler mevcut. Umut Kapısı Gıda bankası gibi bazı yardım kuruluşları ise kurbanlık fiyatını 350 lira olarak belirledi.
STK’lerin iyi seçilmesi, rastgele her isteyene kurbanlıkların bağışlanmaması, derilerin bilinen STK’lere verilmesi, kurbanımızın yerini bulması açısından önemlidir.
Bu sene üretimin yeterli olması nedeniyle, ithalata gerek kalmadı. Türkiye `de her sene yaklaşık olarak 551 bin tane büyükbaş kurbanlık hayvan, 2,5-3 milyon arası küçükbaş kurbanlık hayvan kesilmektedir. Üretici, elindeki kurbanlık hayvanı bitirmek için ithalata başvurmadı. Bu sene kurban pazarlarında ortalama satış fiyatı, büyükbaş kurbanlıklarda 3 bin-6 bin TL arasında seyrederken, küçükbaş kurbanlıklar ise 500-800 TL arasında pazarda satışa çıkacak.
2009′dan beri yapılan ithalat talebi yeterince karşılayacak durumdadır. İthalatla Türkiye hayvana doydu. Şuan ihraç edecek pozisyondadır diyebiliriz. Hatta İran geçen ay Türkiye’den et istedi. 300 bin kurban kesilecekse, 2 milyon kurban hayvan hazırlanıyor. İthalat, et krizine çözüm oldu. Ancak, uzun süre devam etmesi üreticiye zarar verir.
Batman, canlı hayvan merkezlerinden biri olduğundan, koyun fiyatı 250 ile 350 TL, dana da 4-5 bin TL arasında değişiyor. Fiyatlar neredeyse geçen yılın Kurban bayramındaki gibi. Bölgenin birçok iline, Diyarbakır’dan Gaziantep’e kadar, Batman’dan canlı hayvan gönderiliyor.
Kurbanlık fiyatlarının değişmemesi nedeniyle, herkes bütçesine göre kurbanlık temin edebilecek. Bayramdan önceki hafta, psikolojik olarak yüzde 5-10 gibi zam olabilir, ancak bayramın ilk gününden itibaren, fiyatlar geçen yıl ile aynı seviyeyi bulur.
Üreticiler fiyatlardan memnun değil. Çünkü bu sene çiftçiler bütün yıl boyunca birçok olumsuzluk yaşadı. Buğday üretiminin yaklaşık yüzde 40′ını sağlayan İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde ilkbahar yağışları yetersiz olması sonucu bitki gelişimi arzu edilen ölçüde gerçekleşmedi. Buğday sap boyları kısa kaldı ve dolayısıyla da saman veriminde düşüş oldu. Saman fiyatlarının yanı sıra kurak geçen bölgelerin meralarında ot veriminin azlığı, üreticilerin daha da mağdur olmasına sebebiyet verdi.
Malum, bu yıl kış çok sert ve uzun geçti. Bu yüzden yemler kışın ortasında tükendi. Hal böyle olunca da havyaların satış fiyatı kadar yem gideri oldu. Bu yüzden, kırmızı et fiyatları da yükseldi. Yükselmeye de devam ediyor. Ancak bu, canlı hayvan fiyatına yansımıyor. Hal böyle olunca, kurbanlıklar, zararına satışa sunmak zorunda kalınıyor. Dolayısıyla yüksek maliyetli bir üretim sürecine girildi. İthalatın açılması, olumlu karşılanmakla birlikte ülkeye geliş fiyatlarının yüksek olması sadece fiyatlarda biraz düşüşe neden oldu. Ama sorunu çözmeye katkı sağlamadı. Kısacası hayvan üretiminin yüzü astarını geçti.
Şu anda kilosuna ve tipine göre kurbanlık dana fiyatları 3 bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. Ama alıcı bu fiyatı da çok buluyor ve indirim yapılmasını istiyor. Normalde bir hayvanın yıl boyunca gideri zaten 5 bin TL’yi buluyor.
Kurban bayramının hem üretici ve hem de tüketiciyi sevindirmesi temennisi ile Allah’a emanet olun.