Kurbanlıklarını satan besiciler memleketlerinin yolunu tuttu

Gaziantep'te Kurban Bayramı'nın ikinci gününde, kurbanlıklarını satan besiciler kentten memnun ayrılırken, satamayanlar ise hayvan pazarlarında bekleyişlerini sürdürüyor.

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde hayvan pazarlarındaki hareketlilik yerini artık dönüş hazırlıklarına bıraktı.

Yıl boyunca besledikleri kurbanlıkları satmak için Gaziantep'e getiren kimi hayvan yetiştiricileri, kurbanlık satışını bitirerek memleketlerinin yolunu tutarken, kimileri ise bayramın son gününe kadar umutla alıcıları beklemeyi sürdürüyor.

Kurban Bayramı'nın ikinci günü ile birlikte Gaziantep'te bulunan pazarlarda, bol kurbanın bulunduğu, kıyasıya kurbanlık pazarlıklarının yapıldığı görüntüler yerini dönüş hazırlıklarına bıraktı.

Bayramın ilk iki gününde ellerindeki kurbanlıkların tamamını satan kimi besiciler çadırlarını toplayarak memleketlerine dönüş hazırlıklarına başladı. Kurban Bayramı'ndan beklediğini bulamayan besicilerin bir kısmı ise ellerinde kalan kurbanlıkları zararına satmamak için hayvanları ile birlikte dönüş yolunu tuttu.

Memleketinden getirdiği kurbanlıkları geri götürmek istemeyen kimi besiciler de fiyatları yarı yarıya indirerek umutla pazarlarda alıcılarını beklemeye devam ediyor.

Kurban Bayramı öncesi umduklarını tam olarak bulamayan ve umutlarını bayram günlerinde yapacakları satışlara bağlayan hayvan yetiştiricileri, bayramın birinci gününde de kurbanlıklarını satamadı. Emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla Doğu Anadolu illerinden Gaziantep'e gelen hayvan yetiştiricileri, bu yıl bekledikleri satışı yapamamaktan yakındı.

Kimi besiciler geçtiğimiz yıllara göre bu sene kurbanlık hayvan satışlarında oldukça büyük bir düşüşün olduğunu belirterek getirdikleri kurbanlıkların yarısını bile satamadıklarını, kimi besiciler de satışların iyi geçtiğini ve tüm kurbanlıkları sattıklarını dile getirdi.

Bu yıl Coronavirus nedeniyle yaşanan ekonomik sorunların kurbanlık satışlarına da yansıdığını ve fiyatları düşürmelerine rağmen alım gücü düşen vatandaşların kurbanlık alamadığını söyleyen besicilerden kimi satışlardan memnum kalırken, kimi besiciler de bekledikleri satışın olmamasından yakındı.

Vatandaşın ekonomik güçlükler nedeniyle sadece bakmak için hayvan pazarına geldiğini ifade eden hayvan yetiştiricileri, geçen yıla göre yem ve saman fiyatlarının çok pahalı olmasına rağmen, kurbanlık fiyatlarının düşük olduğunu, buna rağmen halkın kurbanlık almakta zorlandığına dikkat çektiler.

Kurban Bayramı yoğunluğundan fırsat bulamayan ya da kurbanını daha uygun fiyatlara almak isteyen vatandaşlar da bayramın ikinci günü kurban satış yerlerindeydi. Kurbanlıklar, bayram öncesine göre daha uygun fiyata alıcı buldu.

"Kurbanlıklar zayıf olduğu için satamadık"

Kurbanlıklarının çoğunu satamadığını belirten İbrahim Deveci, "Bizim satışlarımız hiç iyi olmadı. Çünkü getirdiğimiz kurbanlıklar zayıf olduğu için satamadık. Pazarda halkımıza kurbanlıklarımızı satmaya çalışıyoruz. Halk da kurbanlıklarımız zayıf olduğu için almıyor. Şu ana kadar 8 tane sattık. İnşallah akşama kadar bitiririz. Satamazsak da eve götüreceğiz. Satışın olmaması virüsten dolayı da olabilir. Vatandaş maddiyat olarak sıkıntı çekiyor. Bu yüzden satışlar olmuyor, halkın maddi imkanları el vermiyor." dedi.

"25 tane kurbanlık getirdim hepsini tekrar götürüyorum"

Arife günü Yavuzeli ilçesinden pazara geldiğini ve 25 küçükbaş kurbanlıktan hiçbirini satamadığı için tekrar köyüne döndüğünü belirten Hasan Payam, "Keçi getirdik, maalesef çok düşük fiyat istediler. Biz de o fiyatlara satmayınca kurbanlıklarımızı tekrar götürüyoruz. Genelde halkımız daha çok hormonla beslenmiş kurbanlıkları alıyorlar, organik hayvana pek talep olmuyor. Biz de hayvanlarımızı başka şekilde değerlendireceğiz. 25 tane kurbanlık getirdim hepsini geri götürüyorum, hiç satamadım. Çok düşük fiyat istiyorlar. Biz elimizden geleni yaptık ama çok aşırı düşük fiyat istenince biz de satmadık, bayağı zararımız oldu." ifadelerini kullandı.

"Bu sene satışlar güzeldi"

Genel itibariyle satışlardan memnun kaldığını ve satamadığı kurbanlıkları bitirmek için yarına kadar pazarda kalacağını belirten Casim Dağ ise, "Çok şükür satışlarımız güzel gidiyor ve hayırlı kazançlar da geliyor. Vatandaş 'pahalı' diyor ama fiyatlar güzel. 70 tane kurbanlıktan 40 tane kurbanlık sattım, 30 tanesi kaldı. Satış devam ediyor, inşallah yarına kadar buradayız." şeklinde konuştu.

Besicilerden Mustafa Kaya da bayramdan 2 gün önce geldiğini ve 20 küçükbaş kurbanlıktan şimdiye kadar 10 tanesini sattığını belirtti.

İLKHA


















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti