Güney Kürdistan Yönetimi'ne ait petrolün ihracat merkezi Türkiye olacağı belirtiliyor. 450 bin varillik petrol sevkiyatı kademeli olarak 600 bin varile yükselecek. Tek rota Ceyhan olacak.
Türkiye ile Irak arasında 17. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı Bağdat’ta gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi’nin başkanlığında 9 yıl aradan sonra gerçekleşen toplantıda, Irak’tan Türkiye’ye ham petrol sevkiyatının artırılması konusunda uzlaşıldı.
Heyetler ayrıca, iki ülke arasında yeni bir işbirliği alanı açacak doğalgaz boru hattının geliştirilmesine yönelik gerekli teknik çalışmaların başlatılması konusunda da mutabakata vardı.
Bakan Yıldız, petrol konularının yanı sıra elektrik konusunda da çalışmalar olacağına dikkat çekerek, “Basra’nın elektrik ihtiyacının karşılanması adına yüzen santralardan yeni bir anlaşma daha yapılıyor. Şu anda 250 megavatlık güç vardır. Ona 410 megavat daha ekleniyor” dedi.
Kürt yönetiminin, ucuzlayan petrol fiyatlarının yol açacağı kayıplardan etkilenmemek ve daha önce yönetimsel harcamalarını finanse etme konusunda yaşadığı sıkıntıları tekrar yaşamamak için petrol ihracını daha da artırma yoluna gidebileceği belirtiliyor.
Irak'ta Maliki yönetiminden sonra Bağdat ile Erbil yönetimleri arasındaki petrol sorunları da çözülmüştü.
MOODY'S'DEN PETROLE DARBE
Bu arada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin petrol fiyatı tahminlerini düşürdü.
Moody's'in resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, ham petrol fiyatlarının 2015 ve 2016 yıllarında zayıf seyrini sürdüreceğinin öngörüldüğü belirtilirken, etkili bir arz müdahalesinin de en azından 2016'ya kadar mümkün olmadığının değerlendirildiği aktarıldı.
Düşük ham petrol fiyatlarının Güney ve Güneydoğu Asya'daki arama ve üretim şirketlerini negatif etkileyeceği, bununla birlikte rafine marjlarını desteklemeye yardım edeceği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
4. çeyrekte rafinerilerin güçlü marjlardan faydalanmasını bekliyoruz. Aynı zamanda düşen petrol fiyatları göz önüne alındığında 4. çeyrek boyunca stoklarda düşüş kaydedilecektir. Bölgesel rafineri marjının 2015 yılında zayıf kalmasını bekliyoruz. Bununla birlikte, Brent petrolün varil fiyatı için beklentimizi 2015 yılı için 55 dolara, 2016 yılı için de 65 dolara düşürdük. Ayrıca, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı için beklentimizi de 2015 ve 2016 yılları için sırasıyla 52 dolar ve 62 dolar olarak aşağı yönlü revize ettik.