Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitü Müdürü Doç. Dr. Vecihi Sönmez, 2012 yılında Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde açılan Kürdoloji bölümünün bölgemiz açısından son derece önemli olduğunu belirterek, YÖK ve hükümetin Kürdoloji bölümüne sahip çıkması ve geliştirmesi gerektiğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na konuşan, Yaşayan Diller Enstitü Müdürü Doç. Dr. Vecihi Sönmez, Kürdoloji Bölümünün 2012’de açıldığını hatırlatarak, “O tarihten bugüne kadar eğitimimizi devam ettirmekteyiz. Açıldığı tarihte yaklaşık olarak 30 tezli 30 tezsiz öğrenci olmak suretiyle eğitimimize başlamış olduk. Tabi ki geçen yıllar içerisinde biraz daha öğrenci sayımızı arttırdık. Özellikle tezsiz öğrenim gören öğrencilerimizin sayısı bu dönem 70’e kadar yükseldi. Bununla beraber tezli öğrenim gören öğrencilerimiz de aynı şekilde tezlerini devam ettirdiler. Kürdoloji Bölümü Yaşayan Diller Enstitüsü’ne bağlı olarak yaklaşık 4 yıldır eğitimini sürdürmektedir.” dedi.
“Hem yurt dışında hem de yurt içinde öğrencilerimiz var”
2015 yılı itibarıyla Kürdoloji bölümünde 200 civarında öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Doç. Dr. Vecihi Sönmez, “Hem yurt dışında hem de yurt içinde öğrencilerimiz var. Hemen hemen yarı yarıya öğrenci profilimiz mevcuttur. Irak Kürdistan’ında 17 öğrencimiz, Türkiye’de 10 tene tezli, 66 tane de tezsiz öğrencimiz kayıp yaptırdı ve devam etmektedir.” İfadelerini kullandı.
“Kürtçe diline anayasada yer verilmeli”
Yeni Anayasa çalışmalarını da değerlendiren Doç. Dr. Sönmez, “Bu kapsamda Kürtçenin anayasa içerisinde yer alması gerekir. Çünkü bölgemizde 35-40 milyona yakın insan bu dili konuşmaktadır. Dolayısıyla Kürtçe hem anayasal güvence altına alınması hem de eğitim sistemi içerisinde yer almalı. Herkes serbest bir şekilde istediği dilde eğitim görebilmeli çünkü bu hem insani hem de İslami bir haktır. Bunun önüne geçilmemesi gerekir. Anayasa çalışmaları kapsamında bu sorunun da çözülmesi noktasında hem enstitü olarak hem de bölüm olarak hem halk olarak yetkililerimizden yardım beklemekteyiz.” ifadelerini kullandı.
“Kürdoloji bölümüne sahip çıkalım”
Bölüm olarak beklentilerini de dile getiren Doç. Dr. Sönmez, “Bölümümüzün daha iyi bir mesafe kat etmesi için öncelikli olarak kadro istihdamı noktasında bize engel olunmaması gerekir. Aynı zamanda bu bölümlere destek olunması, hem YÖK nezdinde hem de üniversite bu bölümlere bakışının müspet anlamda gelişmesi ve bölümlerdeki kadro ihtiyacının giderilmesi fiziki şartları olgunlaşması ve kaynak temini açısından kütüphanelerin açılması açısından meseleye sahip çıkılmalı.” diye konuştu. (Murat Dalgın- İLKHA)