Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin büyük desteğiyle düzenlenecek konferansa yönelik hazırlıklar sürerken konferansın amacı, "Ortadoğu'daki Kürtlerin geleceği için bir yol haritasını çizilmesi ve tüm partilerin arasında daha yakın ilişkilerin tesis edilmesi" olarak özetleniyor.
Konferansa ilişkin olarak vurgulanan diğer bir nokta ise şöyle: "İnisiyatifin tüm Kürt partilerince olumlu karşılanması ve konferansa katılacak temsilcilerini belirlemiş olmaları ."
Nitekim, Erbil'de yayımlanan Rudaw gazetesi, konferansa, halen Kürt Bölgesel Yönetimi ile taslak anayasa ve seçim yasası konularında sert tartışmalar içinde olan Kürt muhalefet gruplarının da yer alacağına dikkat çekti.
Rudaw'ya konuşan "Kürdistan İslami Birliği" üst düzey yetkilisi Muhammed Rauf da, "Bizim grubumuz konferansa katılmak üzere şimdiden bir heyeti tayin etti" derken siyasi ihtilafların o kadar önemli bir konferansı engel olmaması gerektiğini belirtti.
Bu arada, daha önce konferansı boykot edeceğini söyleyen, kısa adı Komal olan "Kürdistan İslami Ligi" de, konferansa temsilciler göndermeye karar verdiğini de açıklamış bulunuyor.
Kürt Ulusal Konferansı'na ilişkin olarak vurgulanan diğer önemli unsuru zamanlaması oluşturuyor.
Konferansın "Suriye ve Türkiye'deki Kürtlerin çok önemli siyasi gelişmelerle karşı karşıya bulundukları bir dönemde gerçekleşeceğinin" altını çizilirken Suriyeli Kürtlerin bölgeleri için "özerklik" üzerinde durdukları, Türkiye'deki Kürtlerin ise Ankara ile "tarihi bir barış sürecinin ortasında" bulunduklarına vurgu yapılıyor.