Uzun yıllardır tartışılan anadilde eğitim talebini karşılamaya dönük formül şekilleniyor. Buna göre Anayasa'da değişikliğe gidilmeden özel okullarda Kürtçe eğitimin yolu açılması üzerinde değerendirme yapılıyor. Hükümet, uzun süredir üzerinde çalışılan demokratikleşme paketine bayramdan önce son şeklini vermeyi planlıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulması beklenen pakette, anadilde seçim propagandasından baraj altında kalan partilere hazine yardımına kadar birçok düzenleme yer alıyor. Paketin önemli ayaklarından birini de "Kürtçe" bölümü oluşturuyor.
ANADİLDE PROPAGANDA
Sabah'ın haberine göre; Pakette, seçim sisteminin değişmesi ve ana dilde seçim propagandası düzenlemeleri de yer alıyor. Seçim yasasında yapılacak değişiklikle BDP gibi baraj altında kalan partilere hazine yardımı yolu açılırken, Türkçe propaganda zorunluluğu kaldırılıyor. Düzenleme gerçekleşirse yerleşim birimlerine Türkçe dışında isimler de verilebilecek. Hastane, postane, sosyal hizmetler gibi yerlerde anadilde hizmet verilmesi de öngörülüyor. Hükümet, uzun yıllardır tartışılan Kürtçe eğitim konusunda ise hassas bir çalışma yürütüyor.
KAMUDA SEÇMELİ DERS
Anayasa'nın 42. Maddesi "Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" ifadesi yer alıyor. Anayasa'da bir değişikliğe gidilmesi öngörülmüyor. Bunun yerine özel okullara yönelik bir düzenleme formülü öne çıktı. Eğitim dili Kürtçe olacak özel okulların, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na tabi olması planlanıyor. Ancak özel okullarda da belli bir dönem Türkçe eğitim verilmesinin de zorunlu olacağı öngörülüyor. Bu okulların eğitim hayatına devam etmesi için desteklenmesi de öngörülüyor. Faaliyetteki okullar da bu imkândan yararlanabilecek. Kamuda ise Kürtçe "seçmeli ders" olarak okutulacak.
Anayasa değiştirilmeden Kürtçe ilgili yüzeysel bazı düzenlemelerin yapılmak istenmesi, halen devlette Kürtlere ve Kürtçeye karşı olumsuz ve ırkçı reflekslerin devam ettiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.