Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Kürdoloji bölümünden mezun olan öğrencilerin, bu sene sözleşmeli olarak Kürtçe öğretmenliği yapacakları belirtildi.
MAÜ Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürtçe öğretmenliğinin çözüm sürecinde atılmak istenen adımlardan biri olduğunu söyledi. Mezun olan öğrencilerin bu sene sözleşmeli olarak görev alacaklarını belirten Prof. Dr. Omay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçen sene içerisinde kendilerinden seçmeli Kürtçe öğretmenliği için 2 talepte bulunduğunu ifade etti. Taleplerden bir tanesinin öğretmen yetiştirmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Omay, bu amaçla yüksek lisans tesis programları açtıkları diye getirdi. Prof. Dr. Omay, "İki ayrı dönem halinde 250 öğrenci alarak, 500 öğrenci yetiştirdik ve geçtiğimiz Haziran ayının sonunda da tarihi bir mezuniyet töreniyle bu kardeşlerimizi mezun ettik. Bu öğretmenlerimiz bu sene seçmeli Kürtçe derslerine girecekler. Mevzuatla ilgili bazı sıkıntılar var Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız bazı görüşmelerde, Yaşayan Diller Enstitüsü Prof. Dr. Kadri Yıldırım bey hem muhalefetin hem de iktidarın milletvekilleri ile beraber Milli Eğitim Bakanı ile yaptığı görüşmeler var. Sözleşmeli öğretmen statüsünde bu sene istihdam edilmeleri ihtimali görünüyor. İnşallah bu da çözülecek ortada iyi niyet var. Çözüm süreciyle ilgili atılmak istenen adımlar var.
Kürtçeye devletimizin, hükümetimizin ve Başbakanımızın verdiği bir destek var. İnşallah hayırlı yönde ülkemizin huzuru için olumlu yönde. Kürtçenin akademik yönde kullanılması ve gelişmesi yönde faydalı neticelere ulaşacaktır" dedi.
"KÜRDOLOJİ BÖLÜMÜ 445 TABAN PUANLA KAPATTI"
Kürdoloji bölümünün 445 taban puanla kapatmasının kendileri için önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Omay, "Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki LYS sonucunda bazı bölümlerimiz çok öne çıktı. Bu bölümlerin içerisinde de özellikle Kürdoloji dört yıllık lisans programımız 445 taban puanla kapattı. Bu bizleri son derece mutlu etti. Üniversitemiz yeni bir üniversite ve Mardin'in tarihi, genetiği, toprağı, çok dinli ve daha çok bir sosyal medeniyetler üniversitesi olma vizyonunu ortaya koymuş, politikasını buna göre belirlemiş bölümlerini de buna göre oluşturmuştur. Türkiye'mizin de önüne koymuş olduğu en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de filolojik bu vizyonun da çalışma alanlarından bir tanesi olan Kürdolojiyi ağırlık verdi. 4 yıllık lisans, tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans ki Milli Eğitim Bakanlığımız için açtığımız bir programdı. Şimdi de yükseköğretim kuruluna müracaatımızda Kürdoloji doktora programı aşamasına kadar geldik. Bu yerleştirmelere ciddi ağırlık verdiğimizde, ciddi kadrosunu zenginleştirip kuvvetlendirdiğimiz ve ülkemizde ciddi teveccüh gören bu bölüme yüksek puanla öğrencilerimiz yerleşmiş bulunuyor. 47 kontenjanımızın, kırk yedisi de doldu, inşallah kayıt döneminde de kardeşlerimizi kayıt edeceğiz. Eksik kalanlar içinde ek kontenjana çıkacağız inşallah" şeklinde konuştu.