Kürtçenin Zorunlu Ders Önerisi Reddedildi

Antalya'da salı günü başlayan Eğitim Şurası'nın dördüncü gününde de birçok öneri gündeme geldi. Komisyonda Kürtçenin zorunlu ders olarak okutulması yönünde yapılan öneri de reddedildi.

Antalya'da salı günü başlayan Eğitim Şurası'nın dördüncü gününde de birçok öneri gündeme geldi.

Şura'da, komisyonlar çalışmalarını tamamladı

-Liselerdeki T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi içeriğinin bilimsel, arşiv bilgi ve belgeleri ışığında objektif olarak yeniden düzenlenmesi kabul edildi

-Kutlu Doğum Haftası, muharrem ayı ve Aşure Günü'nün belirli gün ve haftalar kapsamına alınması benimsendi

4 ayrı komisyonda görüşülen öneriler arasında en çok turizm meslek liselerindeki alkollü içki hazırlama dersinin kaldırılması tartışıldı.

İlk oturumda oy çokluğuyla reddedilen öneri ikinci oturumda tekrar komisyona sunuldu.

İkinci görüşmede, öğrencilerin alkolle içki hazırlanan ve servisi yapılan bölümlerde staj yapmasının engellenmesi talep edildi.

Gerekçe olarak da ilgili kanunda yer alan "18 yaşını doldurmamış kişilerin alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyeceği" gösterildi.

Tekrar oylanan öneri benimsendi.

DİN KÜLTÜRÜ DERSİ 2 SAATE ÇIKARILIYOR
Komisyonlar, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularında çalışmalarını da sürdürdü.

Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonun, sabah oturumunda, lise kademesine ilişkin öneriler ele alındı.

Bilim ve medeniyet tarihinde öne çıkan düşünür ve ilim adamlarının çalışmalarına, eserlerine ve etkilerine ilkokul, ortaokul ve liselerde ilgili derslerin öğretim programları ile ders kitaplarında yer verilmesi, bütün ortaöğretim kurumlarında görsel sanatlar dersi adı altında geleneksel sanatlar, hat, ebru, tezhib ve minyatür öğretim programlarının uygulanmasına imkan verilmesi kararlaştırıldı.

Ortaöğretimin tüm sınıflarında matematik ve fen bilimleri seçmeli derslerinin içerisinde ayrı ayrı fizik, kimya ve biyoloji uygulamaları derslerinin haftalık ders çizelgelerinde yer alması, liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 2 saate çıkarılması önerileri benimsendi.

Komisyonda, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden, alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin çıkarılması ve staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkolle içki servisi yapılan ya da alkolle içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmalarının yasaklanması önerileri sunuldu.

Görüş bildiren katılımcılardan bazıları, Anayasa'da 'devletin, gençleri alkol düşkünlüğünden ve ilgili uyuşturucu maddelerden koruması için gerekli tedbirlerin alınmasına" ilişkin hüküm yer aldığını ve 18 yaşın altındakilere bu dersin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Diğer bir katılımcı ise öğrencilere bu dersle çalışacakları iş koluna ilişkin beceri kazandırmak istendiğini belirtti.

Başka bir katılımcı da bu okullarda okuyan öğrencilerin bu dersleri almasının gerektiğini ve yasakların her zaman çekici geldiğini söyledi.

Komisyon Başkanı Hayati Akyol, öğrencilerden de görüş istedi.

Öğrenciler ise aleyhte görüş bildirdi. Yapılan müzakerelerinin ardından, öneri kabul edilmedi.

KÜRTÇENİN ZORUNLU DERS TEKLİFİ REDDEDİLDİ
Komisyonda Kürtçenin zorunlu ders olarak okutulması yönünde yapılan öneri de reddedildi. Komisyonda bireysel olarak yapıldığı öğrenilen tüm okullarda Kürtçenin zorunlu ders olarak okutulması önerisi, tartışmalara da neden oldu. Salonda Türk Eğitim- Sen temsilcisi öneriyi 'PKK'nın istekleriyle örtüşüyor' diyerek eleştirdi. Komisyonda öneri oylanmadan gündem dışı bırakıldı.

Antalya'da gerçekleştirilen şurada, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği” konularında oluşturulan 4 çalışma grubu, çalışmalarını bitirdi.

Komisyonlarda benimsenen karalar yarın Genel Kurul'da oylanacak. 

"Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri" konusunun ele alındığı komisyonda, ortaöğretim kurumlarında, farklı eğitim programları ve okul türleri arasında geçiş, sınıf atlama ve normal öğrenim süresinden önce mezuniyet gibi uygulamalara imkan veren eğitim mevzuatının oluşturulması kararlaştırıldı. 

Liselerde okutulan T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi içeriğinin bilimsel, arşiv bilgi ve belgeleri ışığında objektif yeniden düzenlenmesi; Kutlu Doğum Haftası, muharrem ayı ve Aşure Günü'nün belirli gün ve haftalar kapsamına alınması; imam hatip liselerine seçmeli Farsça dersinin konulması önerileri benimsendi. 

Anadil tartışması

"Kürtçe'nin ilkokulda zorunlu ders olarak yer alması" önerisi, yapılan oylamanın ardından gündeme alınmadı. Öneriler üzerinde görüşlerini bildiren bazı katılımcılar arasında kısa süreli anadil tartışması yaşandı. 

Yöneticilerin atanması 

"Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" komisyonunda müdür yardımcılığına başlamak üzere hiyerarşik kariyer basamakları oluşturulması, ilk basamak okul müdürlüğü yardımcılığına görevlendirme yapılabilmesi için merkezi sınavı kazanan öğretmenler arasından, okul müdürü teklifi ve üst makamın onayıyla görevlendirmeye gidilmesi kararlaştırıldı. 

Okul müdürlüğüne ise 2 yıl müdür yardımcılığı yapmış ve akredite edilmiş birimlerden aldıkları belli krediyi içeren kurs ve sertifika belgelerine sahip olan ve ulusal eğitim yöneticiliği yeterlilik programlarından aldıkları, eğitim yöneticiliği yetkinlik belgesine bulunanlar arasından okul müdürlüğü mülakat komisyonunca yapılan mülakatta başarı olanların belli bir süreyle geçici olarak görevlendirilmesi, önerileri benimsendi. 

Genel Kurul yarın yapılacak

Komisyonlarda benimsenen öneriler yarın Genel Kurul'a sunulacak. Genel Kurul'da yapılacak oylamanın ardından kabul edilen öneriler, tavsiye kararlarına dönüşecek. Tavsiye kararları, bakanın onayı sonrası tebliğler dergisinde yayınlanacak. Şura genel sekreterliği tavsiye niteliğindeki kararları bakanlığın ilgili birimlerine gönderecek. Hürseda

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı