Bir devlet olarak Suriye’nin yıkılması ne Rusya, ne de Fransa’ya gerekli değil. Bu sorunda Moskova ve Paris’in tutumları birdir. Bunu, Rusya-Fransa güvenlik sorunları ile ilgili İşbirliği Konseyine katılan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıkladı. Asıl oturumda anlaşıldığına göre, Fransızlar da Suriye’de ateşe son verilmesinden yanaymış. Fakat yalnız bir bahaneleri varmış: Paris, Beşşar Esad iktidardayken, geçici hükümet konusunda görüşmelerin nasıl başlatmasını bilmiyormuş. Böyle olmakla birlikte, diplomatik dil kullanılırsa, Konsey katılımcıları, bir sıra sorun üzerinde tutumlarını yakınlaştırabildi.
Bu arada Suriye anlaşmazlığında yeni bir dönemeç gözükmeye başladı. Son zamana kadar tarafsız kalan Kürt silahlı kuruluşları, Halep’te muhalefet grupları ile muharebeye girişti. Kürtler, Suriye nüfusunun % 10’u oluşturuyor. Komşu ülkeler olan Irak ve Türkiye’de yaşıyan Kürtler, hiç olmazsa onlara moral ve siyasi destekte bulunuyor. İranlı Kürtler de destek gösteriyor, fakat bu koşullarda bunun önemi yoktur.
Her neyse, eğilim sağlamlaşırsa, Suriye savaşındaki güç dengesi büsbütün değişebilecektir. Uluslararası grossmeyster Vladislav Tkaçev anlatıyor.
Satranç oyununda sıkça olduğu gibi, rakibin taşları Suriye yönetimine fayda getirebilecektir. Halihazırda Ortadoğu’da yer alan karşı duruşma, her yeni müteffikin düşman tarafında eksi bir destekçisi manasına geldiği sıfır toplamı oyundur. İşlerin böyle gidişi halinde sıcak noktaya ulaşan oyunun beraberlikle sonuçlanma şansı pek azdır.
Kaydetmek gerek ki, Şam makamları Kürtlere potansyel müteffik gözüyle bakarak Kürtlerin izolasyonuna hiç karşı çıkmıyor. Analizcilere göre, Kürt toplumunun sadakati karşılığında Beşşar Esad kendilerine geniş özerklik sağlamaya razı olabilecektir. Batı ülkeleri, Arap krallıkları ve Ankara karşısında sorumluluk üstlenen muhalefet böyle bir cömertlik gösteremiyecektir.
Rusyanınsesi Radyosu