Kuyumcuların uzun zamandır Ticaret Bakanlığı’ndan talep ettikleri "Kuyumculuk Yasası"nın çıkarılması ve denetimlerin artırılması ile ilgili taleplerin ardından Ticaret Bakanlığı, kuyumculuk faaliyetlerini düzenlemek üzere çalışma başlatımıştı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde hazırlanan genelge taslağı, kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Her kuyumcudan 500 gram altın teminatı istenmesi, kuyumcuların en az lise mezunu olması, iş yerlerinin 25 metrekareden aşağı olmaması ve taslakta bulunan bazı maddeler, kuyumcuları rahatsız etmişti.
Türkiye'deki kuyumcu oda ve dernek temsilcileri, bu konu ile ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşme yaptı. Yapılan görüşme neticesinde kuyumculardan istenen 500 gram altın teminatı genelge taslağından kaldırıldı
Konuyla ilgili Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol İLKHA'ya konuştu.
Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanlığı'nı 3 dönemdir sürdürdüğünü ifade eden Demirkol, "Yaklaşık 12 yıldır bu görevi sürdürüyorum. Şanlıurfa Kuyumcular Odasına bağlı yaklaşık 345 tane üyemiz var. Son zamanlarda özelilikle farklı bazı meslek gruplarından bize gelip üye kaydı oluşturanlar oldu. Kuyumcular Odasını, Maden İş Federasyonuna bağladılar. Maden İş Federasyonuna bağlı olduğumuz için saatçiler, karocu ve mermerciler de enteresan bir şekilde odamıza kayıt yaptırdılar." şeklinde konuştu.
"Aşının bulunup bulunmayacağı konusundaki belirsizlik, altına değer kazandırdı"
Coronavirus salgınının altın fıyatlarını etkilediğini belirten Demirkol, "Özellikle geçen sene mart ayından bu yana dünyayı kasıp kavuran Coronavirus salgını, aşının bulunup bulunmayacağı konusundaki belirsizlik güvenli liman olan altına değer kazandırdı. Onsun değer kazanmasının sebebi; salgından dolayı dünyadaki belirsizlik, Orta Doğu ve dünyadaki son gelişmeler, ABD'deki başkanlık seçimleri, Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesi, Suriye'nin yanan bir cehenneme dönüşmesi, Irak'taki operasyonlar, Türkiye'nin Yunanistan, Libya ve Mısır ile ilgili sorunlar ve Türkiye'nin jeopolitik durumundan dolayı onsun yükselmesi neticesiyle dolar yükseldi. Dolar yükselince altın da 535 lira civarlarına kadar çıktı." diye konuştu.
"Altın en güvenli yatırım aracıdır"
Aşı çalışmalarının olumlu sonuç vermesinden dolayı altının fiyatının düştüğünü vurgulayan Demirkol, "Dünyada 3-4 tane büyük firmanın Coronavirus aşı ile ilgili çalışmaları, başarılı sonuç verdi. Salgın dolayısıyla kapanan iş yerleri açıldı. İnsanlar, tekrar sokağa çıkıp alışveriş yaptılar. Dolayısıyla bu da dünyada güvenli liman olarak görülen altına yapılan yatırımların farklı yerlere yapılmasına sebep oldu. Borsa değer kazandı. Her ülkenin kendine göre merkez bankası, dolardaki yükselişi durdurabilmek için belirli müdahalelerde bulundular. Bu da takdir ettiğiniz gibi altını 400 lira civarına kadar çekti. Şu an has altın gramı 419 lira civarındadır. Küçük yatırımcılardan bazıları altın yükselince kredi çekip altın aldılar. Altın çok kısa vadede değil de uzun vadede kazandıran bir yatırım aracıdır. Eğer bugünden yarına altından kâr etmek isteyenler, çok fazla bu işi kurcalamasınlar. Netice itibariyle ellerindeki para, belirli bir süre yanlarında duracaksa veya paraya acil ihtiyaçları yoksa altın en güvenli yatırım aracıdır." ifadelerini kullandı.
"Kuyumcuların denetim altında tutulmaları gerekir"
Kuyumcu oda ve derneklerinin yetkilerinin kısıtlı olduğundan yakınan Demirkol, "Malumunuz kuyumculuk, gerçekten ayrı bir kanun isteyen bir meslek dalıdır. Netice itibariyle ilimizde, Türkiye'de ve dünyada yaşayan kuyumcuların denetim altında tutulmaları gerekir. Özellikle kuyumcular odası ve kuyumcu dernekleri olarak bu konuda kanunun bize vermiş olduğu yetki maalesef yetersizdir. Biz böyle bir kanun tasarısının gündeme gelmesini talep ediyorduk. Fakat bizim isteklerimizin arasında 'her kuyumcudan 500 gram altın, kuyumcuların en az lise mezunu olması, iş yerlerimizin 25 metrekareden aşağı olmaması ve kuyumcu odaları ve derneklerinin baypas edilmesi' gibi bir düşüncemiz yoktu. Aksine denetim yetkimizin arttırılması konusunda bir talebimiz olmuştu." dedi.
"Kuyumculardan istenen 500 gram altın teminatı gündemden kaldırıldı"
Ticaret Bakanlığının hazırlanan genelge taslağının kendilerine Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından gönderildiğini vurgulayan Demirkol, " Türkiye'deki bütün kuyumcu odaları ve dernekleri bu konu hakkında ortak bir payda üzerinde birleşebilmek için günlerce kafa yordular. 12 kişilik bir grup, Ticaret Genel Müdürlüğünden randevu aldı. Dün Sayın Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşme yaptık. Yapılan görüşme neticesinde kuyumculardan istenen 500 gram altın teminatı gündemden kaldırıldı. Bu sözler Sayın Bakanın sözleridir. Maalesef, sorun bununla da bitmiyor. Biz denetim yetkilerinin arttırılmasını istiyoruz. Malumunuz Türkiye'de 40 bin kuyumcu var. Kuyumcuların hepsinin lise mezunu olması isteniyor. Dükkânlarda metrekare olayları gündeme getiriliyor. Denetim yetkisi tamamen Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine bırakıldı. Bu konuda Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünde bilirkişi ve bu işten anlayan yok. Devlet memuru olan bir insan, altın ayarından ve gramından anlayacağı da yok. Taleplerimiz doğrultusunda odalarında bu duruma dâhil edilmesi ve denetimlerde ruhsat, açılış belgelerine oda olarak bizlerinde müdahil edilmesi gerekir diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Demirkol açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:
"Bu konudaki taleplerimizi Sayın Bakanımıza ilettik. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Tasarı henüz meclise gelmedi ama dün komisyon tekrar toplandı. Olmazsa olmazlarımız konusunda Ticaret Bakanına bilgi verildi. İnşallah bu konuda istediğimiz bir şekilde; daha doğrusu toplumun yararına olacağı bir şekilde geçer ve hem yatırımcı hem esnaf rahat eder hem de yetkisiz olan bizler denetim yetkisine kavuşuruz."