Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Kalkan, "Kuyum işletmelerinin 31 Aralık tarihine kadar yetki belgesi almaları gerekiyor." dedi.
Düzenlemeyle kuyumculuk faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasının, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasının ve kayıt dışılığın önlenmesinin amaçlandığını belirten Kalkan şunları söyledi:
“Bu düzenlemeyle kuyumculuk faaliyetlerinin adil rekabet koşulları altında yapılmasının ve sektörün daha nitelikli hale getirilerek sağlıklı bir işleyişe kavuşturulmasının hedeflendiğini belirtebiliriz. Yetki belgesinin, kuyum ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verilecektir.
Yetki belgesi için esnafımızdan sadece 3 adet belge (ktbs.ticaret.gov.tr adresinden) sisteme yüklemelerini istiyoruz. Ustalık belgesi (kendisinin belgesi yoksa şayet, yanında çalışana ait ustalık belgesi ise, tam zamanlı çalıştığına dair SGK döküm belgeleri) ve vergi borcu yoktur belgesi ile faaliyet belgesi (oda kayıt belgesi) zorunluluğu bulunmaktadır.”
İşletmelerde tespih ve perakende saat satışı serbest bir şekilde yapılabileceğini kaydeden Kalkan, “Yönetmelikle kuyum işletmesinin kuyum ticaretinin yanı sıra faaliyette bulunabileceği alanların belirlendiğine göre opal, akik, kuvars gibi yarı kıymetli taşlar ile bu taşlardan yapılan tespih gibi süs eşyasının perakende satış, bakım ve onarımı ile perakende saat satış, bakım ve onarımının bu faaliyetlere dahil edilmiştir. Kuyum işletmelerinde imitasyon (taklit veya gerçeğe benzetilerek yapılmış olan süs eşyası) ürünler bulundurulmayacak ve satılmayacaktır. Bu sayede, hizmet kalitesinin artırılmasına ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesine katkı sağlanacağını ve sektörün mevzuata uygun faaliyet göstermeyen işletmelerden arındırılacağını belirtebiliriz.” ifadelerini kullandı.