Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile örgün ortaöğretim kurumlarında dersler arası dinlenme süresinin 10 dakikadan az olamayacağı hükmü getirildi. Bu şekilde öğrencilerin dinlenmelerine daha fazla zaman ayrıldığı da ifade ediliyor. Bu durum ikili öğretim yapan yani sabahçı ve öğlenci öğrencileri bulunan eğitim kurumlarında işleri iyice zorlaştırdı.
Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumlarında ortak dersler yanında seçmeli derslerle haftalık ders çizelgesini genel olarak 40 saate çıkardı. Bu durum ortak derslerle içerik çakışması, gereksiz tekrar gibi öğretim süreçlerini olumsuz etkileyen durumlara sebep oluyor. Bunun yanında ikili eğitim yapmak zorunda kalan okullarda günlük ders programının düzenlenmesi noktasında ciddi sorunlar doğuruyor.
Özellikle İmam Hatip Liselerinde günlük ders saatlerinin sekiz saat olması öğrencilerin akşam eve dönüş saatlerinin geceye sarkmasına sebep olacak. Sabah 07.30’da derse başlayan okullarda sabahçı öğrencilerin dersi 13.50’de bitecek. Saat 14.00’te derse başlayan öğrenciler ise 20.30’da dersten çıkacak. Okulla öğrencilerin evleri arasındaki mesafe dikkate alındığında birçok öğrenci eve ancak saat 22.00’de dönebilecek.
Bakanlık, teneffüsler hakkındaki düzenlemeyi ‘ilgili okul yöneticileri ile yapılan seminer çalışmalarından alınan bildirimler ile katılımcıların görüş ve önerileri alınarak hazırlandığı’nı ifade ediyor. Yeni eğitim öğretim yılında özellikle ikili eğitim yapan okullarda günlerin kısalmasıyla yaşanacak sorunlar eğitim kurumlarının işleyişini önemli ölçüde engelleyecek gibi.