Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere merkezi yerleştirmeler için tercihlerde kullanılacak olan Yerleştirme Puanı (YEP) henüz açıklanmadı ancak yerleştirmenin kurallarını anlatan “2014 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” yayımlandı.
Klavuz Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sitesinden edirilebilir. Yıl içinde öğrencilerin 6 dersten girdikleri toplam 12 sınavın sonuçları ile 3 yıllık yıl sonu başarı puanlarının kullanılmasıyla oluşturulacak yerleştirme puanları 7 Temmuz tarihinde açıklanacak. Tercihler ise 31 Temmuz’da alınmaya başlanacak ve 8 Ağustos’ta son bulacak.
ZORUNLU OKUL TEPKİSİ ALTERNATİF GETİRDİ
Tercihlerde A listesinde 15 okul yazılacak. B listesinde 6 okul türünden en az 4’ü işaretlenecek. Aksi halde tercih sistemi onay vermeyecek. Ailelerin ‘Çocuğumu zorla bir okula yollayamazsınız’ tepkisi sonuç verdi. ‘Evine en yakın okul’ zorunluluğu 3 ilçeye kadar genişletildi.
Liselere geçişte bu yıl ilk kez uygulanacak sistemin adı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi. TEOG olarak bilinen bu sistemde başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere merkezi sınavlarla öğrenci alan okullara yerleştirme puanı 8. sınıf öğrencilerinin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten girdikleri toplam 12 sınavın sonuçları ile 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarıyla yapılacak hesaplamayla oluşacak. İşte tercih listelerinizi hazırlarken bu puanları kullanacaksınız. Önceki yıllarda tercih yapabilmek için öğrencilerin belli bir puan barajını aşmaları gerekiyordu. Geçen yıl bu baraj 201 puandı. Bu yıl ise taban puan uygulaması olmayacak. 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin yerleştirme puanı hesaplanacak ve tümü tercih listesi hazırlayabilecek.
İKİ LİSTE VAR
Liselere yerleştirmelerde tek değişiklik, 12 sınavlı bir sistemin gelmesi ya da taban puan şartının kaldırılması değil. Aynı zamanda tercih ve yerleştirme kuralları da değişti. Tercihler için A ve B olmak üzere iki farklı tercih listesi hazırlanacak. A listesinde 15 tane okul adı bulunacak. Bu listeye Anadolu, fen, sosyal, mesleki ve teknik, imam hatip, çok programlı liselerden istediğiniz okulları seçip yazabileceksiniz. Bu listede ilçe ve il sınırlaması yok. Sadece fen ya da Anadolu değil, tüm liseler aynı listede yer alabilecek. Çocuğunuzu göndermek istediğiniz 15 okulun adını belirleyip, okul kodlarını yazarak tercihte ilk kullanılacak A listenizi oluşturacaksınız. Bu listeye en fazla 15 okul yazabilirsiniz ve tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Ancak tavsiyemiz bu listede hakkınız olan 15 okula da yer vermeniz. Yoksa B listesindeki okul türlerinden birine yerleşebilirsiniz.
B LİSTESİ ZORUNLU
Ancak büyük tartışmalara yol açan B listesinde ise okul adı değil, okul türleri işaretleyeceksiniz. Bu okul türleri de Anadolu, fen, sosyal, mesleki ve teknik, imam hatip, çok programlı liseler olmak üzere 6 tane. Bunlardan en az 4’ünü seçeceksiniz. B listesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iki önemli değişiklik yaptı. Çünkü aileler A listesindeki okullardan birine yerleşemeyen çocuğunun evinin en yakınındaki bir liseye yerleşecek olmasına büyük tepki gösterdi.. Aileler, “Evimizin yakınında meslek ya da imam hatip varsa ben bu okulları seçmediğim halde çocuğumu zorla bu okullara gönderemezsiniz” diyor ve yerleştirme işlemleri için yargı yoluna başvuracağını dile getiriyordu.
ONAY VERMEYECEK
Habertürk'ün haberine göre MEB, bu tepkiler üzerine ilk olarak B listesinde 4 okul türünü zorunlu işaretleme kuralı getirdi. Meslek ve imam hatip liselerine çocuklarını yollamak istemeyen aileler bu durumda Anadolu, fen, sosyal ve çok programlı lise türlerini işaretleyecek. Yerleştirme işlemi de bu okullara yapılacak. Veliye B listesinden en az 4 okul türü seçmek zorunluluğu getiren bu sistemde eğer bu işaretlemeyi yapmazsanız elektronik ortamda yapacağınız tercihlerinize onay alamayacaksınız. Ailenin sadece A listesini doldurma şansı yok. B listesinden okul türü seçmediği takdirde yerleştirme sistemine giremeyeceksiniz.
ALTERNATİF 3 İLÇE
B grubundaki okullara “zorunlu yerleştirme” ile ilgili ailelerin tepkilerinden biri de başka bir ilçedeki okullarda boş kontenjan olmasına rağmen neden çocuklarını bu okullara yollayamadıklarına ilişkindi. Aileler bu uygulamanın da “ikametgâh sınırlaması” getirerek seçme özgürlüklerini engellediğini ve hukuki olmadığını söylüyordu. MEB, sistemdeki bu hatayı da “alternatif 3 ilçe” uygulamasıyla gidermeye ve oluşabilecek hukuki sorunları çözmeye çalıştı. Bu düzenlemeyle aile B listesinde üç ilçe tercih edebilecek. A listesinde 15 okuldan birine yerleşemeyen öğrenci B listesinde zorunlu işaretlediği 4 okul türüne göre sırasıyla ikamet ettiği semt, köy, mahalle, tüm ilçe geneli ve seçtiği 3 ilçe taranarak yerleştirilecek. Ancak bu listede başka bir ildeki okula kontenjan boş olsa bile yerleştirilemeyeceksiniz
YERLEŞTİRME TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?
4 TEMMUZ: Tercihlere esas kontenjan tablolarının ilanı
7 TEMMUZ: 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) ilanı
31 TEMMUZ-8 AĞUSTOS: Tercihlerin alınması (Saat 17.00’ye kadar)
22 AĞUSTOS: Yerleştirme sonuçlarının açıklanması
25- 28 AĞUSTOS: Nakil başvuruları alınacak 29 AĞUSTOS: Nakil işlemleri saat 19.00’da bitecek
15 EYLÜL: Okulların açılış tarihi
EYLÜL SONU: Ay sonuna kadar haftalık periyotlar halinde nakil işlemleri sürecek