MERSİN - Lösemi haftası nedeni ile Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, yazılı bir açıklamada bulunarak lösemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Başaralı, çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35'ini lösemiler oluşturduğunu ve bu kanser hastalığının birinci sırada yer aldığını vurgulayarak “En çok 2-5 yaşlarındaki çocuklarda görülür. Bu dönem çocuklarda lenf dokusunun en yoğun olduğu dönemdir. Çocuklarda görülen lösemiler hücre cinsine göre; Akut Lenfoblastik Lösemi ve Akut Myeloblastik Lösemi olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altın da bin 200 ile bin 500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.” dedi.
Lösemi nedenlerinin henüz tam olarak aydınlatılamadığına dikkat çeken Başaralı, hastalık hakkında ise şunları söyledi: “Herhangi bir etkiyle kanın esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adını verdiğimiz olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.”
Başaralı, çocuklarda lösemi hastalığının belirtilerini şöyle sıraladı: “Ateş, Halsizlik, İştahsızlık, Kilo kaybı, Nedensiz burun ve cilt altı kanamaları, Kansızlık, Lenf bezlerinde büyüme, Karaciğer-dalak büyümesi, Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler olarak baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları görülebilir. Bu belirtilerle müracaat edilen çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede; çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir.”
Tedavisi
Lösemi tedavisinin öncelikle genel durumun düzeltilmesiyle başladığını belirten Başaralı, “Lösemi hastalığının tedavisindeki temel prensip kemik iliğindeki ana kan hücrelerinde oluşan "blast" adı verilen hücrelerin çoğalmasını durdurmak ve sonrasında normal kan elemanlarının yapılmasını sağlamaktır. Lösemi, son derece uzun, zor ve pahalı bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi tanısı alan vakalara belirli aralıklarla verilen çok sayıda ilaç ve kemoterapi tedavisiyle 2.5 yıl kadar süren bir tedavi uygulanır. Bu tedavi sonucunda yüzde 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir. Yalnızca yüzde 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. Türkiye'de kemoterapi ve kemik iliği nakli batı ülkeleri standartlarında, başarıyla yapılmaktadır.” ifadelerinde bulundu.
Tedavide ki önemli öneriler
Hastalığa yakalanan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Başaralı, “Lösemili çocukların tedavileri boyunca ağız ve vücut temizlikleri çok önemlidir. Normalde bulunan bakteriler ve fırsatçı mikroorganizmalar vücut direncinin çok düştüğü dönemlerde yaygın enfeksiyonlara neden olurlar. Yine anal bölgesinin, el ve ayakların her zaman temiz tutulması gereklidir. Kullanılan çamaşırların, giysilerin, yatak çarşaflarının, havluların, çatal kaşık ve benzerlerinin özenle yıkanması ve sık değiştirilmesi gereklidir. Her şeyde olduğu gibi moral desteği büyük önem taşır. Umudun hep yükseklerde olması zorunludur. Yaşam bağları ne kadar kuvvetli olursa tam iyileşme de o oranda çabucak sağlanır.” dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)