Bursa Büyükşehir Belediyesi uyuşturucu kullanan çocuk, genç ile yetişkinlerin bağımlılıktan kurtulması ve sosyal hayata tekrar kazandırılması için, kentte faaliyet gösteren bir STK ile işbirliği yaparak madde bağımlısı çocukların ‘mahalle bazlı’ rehabilitasyonuna yönelik yeni bir psikososyal destek programı hazırladı.
Gençlik ve Aile Destek Merkezi’yle (GADEM) birlikte planlanan ve gençlerin psikolojik danışmanlık hizmeti alarak madde bağımlılığından kurtulmasını sağlayacak programı ilk olarak Bağlarbaşı Mahallesi’nde uygulamaya almaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, alkol ile uyuşturucu maddeden uzak kalan çocukların hayatlarını yeniden yapılandırmasına imkan sağlayacak programın sıkıntılı diğer mahallelere de örnek olacağını söyledi.
Altepe, Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla birlikte Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Saitler Derneğini ziyaret etti. Dernekte konaklayan ve madde bağımlılığından kurtulmak için psikolojik danışmanlık eğitimi alan gençlerle sohbet eden Altepe’ye, Saitler Derneği Başkanı Mehmet Fatih Çakır ile yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti.
Altepe, yaptığı konuşmada, Saitler Derneğiyle GADEM desteğinde ortaklaşa düzenlenen programın ‘rol model’ niteliğinde olduğunu ifade etti. Dernek tarafından tespiti yapılan bağımlılara yönelik GADEM ile birlikte psikolojik danışmanlık hizmetinin verileceğini kaydeden Altepe, bunun dışında boş zaman yapılandırması ile çocuk ve gençlerin alkol ve uyuşturucu maddeden uzak kalarak hayatlarını yeniden yapılandırabileceğini anlattı. Mahalle bazlı yapılan bu çalışmanın özellikle madde kullanımının yoğun olduğu diğer bölgelere de örnek teşkil edeceğini söyledi.
Bursa’da uyuşturucu kullanan kişi sayısında her geçen gün artış yaşanıyor
Büyükşehir Belediyesine ait tüm tesislerde, sanat ve meslek edindirme kurslarında bağımlı ile yakınlarının gelişimlerine katkı sağlayabilecek tüm sosyal uyumları desteklediklerini söyleyen Altepe, “Bursa’nın mevcut durumu göz önüne alındığında, uyuşturucu kullanan kişi sayısında her geçen gün artış yaşanmaktadır. Madde kullanım bozukluğuna bağlı olarak hem suç oranlarında hem de fizyolojik ve ruhsal hastalıklarda artış görülmektedir. Uyuşturucu madde kullanan çocuk, genç ve yetişkinlerin bağımlılıktan kurtulması ve sosyal hayata tekrar dahil olması, sosyal belediyecilik anlayışının içerisinde yer almaktadır” dedi. (Zeki Aras –İLKHA)