“Madde bağımlılığında ıslah edici yöntemlere başvurulmalı”

​Madde bağımlılarına ıslah edici yöntemlerle yaklaşılması gerektiğini söyleyen Şanlıurfa halkı, bu konuda özellikle ebeveynlere büyük iş düştüğünü söyledi.

Türkiye’de sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelere son zamanlarda eklenen bonzai gibi sentetik uyuşturucuların kullanımı artarak devam ederken söz konusu maddeler ilkokul seviyelerine kadar indi. Bağımlılığın en fazla olduğu illerden biri olan Şanlıurfa’da halk ıslah edici yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi.

Konu hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Şanlıurfalılar, madde bağımlılığının küçük yaşlarda başladığına dikkat çekerek, çocukları bu illetten korumanın en önemli ayağını ebeveynlerin oluşturduğunu ifade ettiler.

“Madde bağımlılığı çocuklarımız için ciddi bir tehlikedir” diyen esnaf Reşat Cimcik, “Madde bağımlılığı Türkiye’nin kanayan bir yarasıdır. Buna sadece medya, gazete, dergi ve haberlerde izlendiğimizle yetinmeyelim. Her insan oturduğu yerde çevrelerine baksın parklarda gençlerin ne durumda olduğunu görsün. Özelikle okul çevresinde başıboş gezen çocukların okul okumamak için elinden geleni yapıyorlar. Okul bahçelerinde, okul parklarında ve özelikle mahalle parklarında gençlerin başıboş dolaştığını ve bunu da fırsat bilen madde satıcıları bu gençlere yanaşıp daha sonra maddelerini sattıklarını biliyoruz. Bunun özelikle devlet, emniyet güçleri ve belediyelerin parkları denetlenmesi gerekiyor. Parklarda güvenliğin artırılıp ve sürekli emniyet göçleri parkları kontrol edilmesi lazımdır. Bu konuda devletin ciddi bir adım attığını görmüyoruz.” şeklinde konuştu.

 “Madde bağımlılığında ıslah edici yöntemlere başvurulmalıdır”

“Madde bağımlılığında ıslah edici yöntemlere başvurulmalıdır” diyen Muhammed Kılıç, “Madde bağımlılığına nelerin sebep olduğunu birkaç başlık altında toplayabiliriz: Medya ve çevre. Görsel medyada özellikle son zamanlarda madde bağımlısı kişilerin çoğunun film kahramanlarından etkilendikleri bilinen bir gerçektir. Aslında pasif bir etkendir, kontrolü kolaydır. Bireysel önlemler almak, cılız kalmakla beraber haklı bir tepki olarak karşılarına çıkabiliyor. Aileye sorumluluk konusuna gelince, bu da eğitimle alakalıdır. Her aile çocuğuna İslami konularda haram-helali anlatan konularda yarar ve zararlarını anlatmakla mükelleftir. Doğal olarak bu mükellefiyet belli bir eğitim gerektirir.” ifadelerine yer verdi.

“Çocuklar her şeyi küçük yaşta öğrenir”

Çocukları eskiden anne ve baba yetiştirirken şimdi medya, televizyon ve bilgisayar illetinin yetiştirdiğini söyleyen esnaf Mehmet Ali Keskinbıçak, bunun sebebinin ise ebeveynlerin, çocuklarını başıboş bırakması olduğunu belirtti.

Eskiden erkek çocukların babalarını; kızların ise annelerini örnek almaya çalıştığını kaydeden Keskinbıçak, “Şimdi çocuklar ya bir şarkıcı, ya bir sinemacıyı ya da bir ünlü oyuncuyu örnek alıyorlar.  Anne ve babalar çocukların özerine durmaları lazımdır. Çocuğu yetiştirmek bu dönemde çok zordur. Çocuk 7 yaşında sigaraya başlarsa belli bir yaşa geldiğinde bu sefer sigara onu kesmiyor başka arayışlar içine giriyor. 4 yaşındaki çocuk, Kur’an kursuna gönderilirse orada başta Kur’an-ı Kerim olmak üzere siyeri, helal-haramı… Her şeyi öğrenecek ve diğer şeylere zaman ayıramayacaktır. Çocuğun yaşı ilerlediğinde istediğini her şeyi ona yaptıramazsın. O artık kendi kendine bir şeyler yapmaya çalışır.” şeklinde konuştu.

“Hükümetin yaptığı çalışmaları sahada göremiyoruz”

Maddeye bağımlılık 12 yaşlarında iken 7 yaşına indiğini ve bu konuda yetkililerin derhal bir adım atması gerektiği ifade eden esnaf Mehmet Çiftçi, bu konuya başta aileler, öğretmenler, il yönetimleri ve hükümetin bir el atması gerektiğini dile getirdi.

Bazı madde bağımlılarının Şanlıurfa gibi mübarek bir şehirde Urfa Kalesi, Halepli Bahçe Mağaraları içinde yuvalandıklarını kaydeden Çiftçi, “Buna biran önce bir çözüm bulunması lazımdır. Özelikle ailelerin çocukları özerinde durması gerekiyor. Çünkü yeni yetişen nesil nereye yönlendirilirse oraya gider. İslami hassasiyeti olan aileler özelikle cemaatlere, Kur’an kurslarına ve İslami eğitim alacakları yerlere gönderilirse bu madde bağımlılığının önünde bir engel olur. Hükümetin bu konuda bir çalışması var ama çok zayıftır. Hükümetin yaptığı çalışmalarını sahada göremiyoruz sahaya inmesi ve gerekirse ailelerle birebir görüşmesi lazımdır.” diye konuştu.

“En büyük tedbiri devlet almalı”

Madde bağımlılığın artmasında en büyük sebebin maneviyatın zayıflaması olduğunu söyleyen esnaf Adem Sarıkuş şöyle konuştu: “İnsan Rab’ini tanımaz, bilmez ve ona tevekkül edip dayanmazsa en küçük bir sorunla karşılaştığı zaman hemen isyan edip öfke ve kederini bastırmak için maddeye sarılacak, teselliyi onda arayacaktır. Madde bağımlılığının önüne geçecek en büyük tedbiri, şüphesiz devlet yetkililerinin ya da elinde güç ve imkân olanların alması gerekiyor. Bu gün baktığımızda yeteri kadar bu sorunun üzerine gidilmiyor. Hatta görmezden geliniyor. Bu büyük bir sorun ve acilen önüne geçilmesi lazım.  Gençlerimiz hem bu dünyalarını hem de ahiretlerini heba ediyorlar. Devlet yetkilileri bu işin ticaretini yapanlara ağır ve caydırıcı cezalar vermek sureti ile bu işin önüne geçebilir. Ailelere düşen çocuklarına insanın hayatına çeki düzen veren İslam’ı çocuklarına anlatıp onlara benimsetmelidirler. İnsanlar Rab’lerini tanıdıkları zaman kendilerini boşlukta hissetmeyecek, başıboş olmadıklarını anlayacaklardır. Bir sıkıntı ve musibetle karşılaştığı zaman bunun imtihanın gereği olduğunu bilecek ve sonuçta maddeye değil rabbine teslim olacaktır.” (Ramazan Casuk- İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?