Yaklaşık 13 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) sebebiyle tarihi antik kent Hasankeyf’in taşınması işlemlerine devam ediliyor.
Vergi levhaları olduğu halde Hasankeyf'in taşındığı yeni yerleşim yerinde kendilerine iş yeri tahsis edilmediğini belirten esnaf, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini söyleyerek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
Babasından devir aldığı dükkân ile 30 yıldan fazladır ilçede esnaflık yaptığını belirten Burhan Balta, "1987’den beri Hasankeyf’te işyerimiz var. 1987’den beri resmi olarak faaliyet gösteriyoruz. Devlete vergi veriyoruz. Sene 2011’de babam emekli oldu. Ben dükkânı devir aldım. İkametgâhımız burada olmadığı için Hasankeyf’te hak sahibi olmadık. Bu konuda mağduruz. Hasankeyf’te bir TL vergi vermeyen vergi levhası olmayan şahıslar hak sahibi oluyor. Bizim vergi levhamız ve bütün resmi kayıtlarımız olduğu halde biz hak sahibi olmadık." dedi.
"Baraj 30 yıllık esnaflığımızın sonunu getirmesini istemiyoruz"
Yetkililere seslenen Balta, "Sayın Valimizi Hasankeyf’e davet ediyoruz. Gelsinler esnafı tek tek yerinde incelesinler. Konuşsunlar bizim derdimizi dinlesin ki neden hak sahibi olmamışız hak sahibi olanlar acaba hak ediyor mu? Bunun için Sayın Valimizi davet ediyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Biz buradan çıktığımız zamana acaba nereye gideceğiz. Eşyalarımızı mallarımızı gıdalarımızı nereye götüreceğiz. Onun için bize bir yer bulmalarını istiyoruz. Devletimiz el attığı zaman her şeyin üstesinden gelir. Yeni Hasankeyf’te biz de hak sahibi olmak istiyoruz. 30 yıllık esnafım, baraj 30 yıllık esnaflığımızın sonunu getirmesini istemiyoruz. 5 aile bu işyeri üzerinden geçiniyoruz. Buradan bizi çıkardıkları zaman biz ne yapacağız? Devletin bir çare bulmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bizim isteğimiz devletin yanında ufacık bir şeydir"
Yaşananlar karşısında çaresiz kaldıklarını anlatan esnaf Ferit Arı, "Allah sizden razı olsun sesimizi duyurmaya çalışıyorsunuz. Sesimizi yetkililer duyuyor mu? Yoksa duymamazlıktan mı geliyorlar bilemiyoruz. Bizim isteğimiz devletin yanında ufacık bir şeydir. Ben 18 senedir çarşıda esnaflık yapıyorum. Çarşıda hediyelik eşya dükkânında geçimimi yapıyorum. 6 çocuğa bakıyorum. Baraj sebebiyle çarşı karşıya taşınacak. Buradaki birçok esnafa hak verildiği gibi niye bize de verilmiyor. Biz de buranın esnafıyız. Neden böyle birine hak veriliyor birine verilmiyor. Bize bir yer gösterilmeden biz nereye gideceğiz ne iş yapacağız." şeklinde konuştu.
"Baraj bizi mağdur etmesin"
Mağdur olmalarının tek nedeni ikametgâh şartı olduğunu söyleyen Arı, "İkametgâhım burada olmasa bile benim vergi levham var. Vergimi veriyorum. Yalnız ikametgâhı burada olan vergisini vermeyenler dahi dükkân verilmiş neden bu uygulama çok saçmadır. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok söyledi yalnız bizi duyan olmadı. Sayın Valimiz, bize hal edilir bir çare bulsun. Bu ufak bir sıkıntıdır giderilebilir. Baraja karşı değiliz yalnız bizi mağdur etmesin, bize de bir çare üretsin." diye belirtti.
"Ilısu Barajından dolayı çok mağdur duruma düşmüşüz"
Hasankeyf’te yaklaşık 20 yıldır esnaf olduğunu belirten Ekrem Yılmaz, "Yapılan Ilısu Barajından dolayı çok mağdur duruma düşmüşüz. Şimdiye kadar sesimizi kimse duymadı. Yeni bir valimiz gelmiş. Hoş gelmiş. Valimiz gelsin, Hasankeyf esnafını bir dolaşsın. Ne var ne yok yerinde görsün. Burada esnaf çok mağdurdur. 20 yıldır bizim bütün evraklarımız olmasına rağmen bizi hak sahibi etmediler. Geçim kaynağımız sadece bu esnaflıktır. Biz baraja karşı değiliz ama mağdur oluyoruz. Devletin yapamayacağı bir şey yoktur. Yetkililerin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz." dedi.
"38 sene esnaflığımız boş yere gitmesin"
Hasankeyf ilçesinde 38 yıldır vergi vererek esnaflık yaptığını dile getiren Süleyman Sevim, Kılıç (Zehriye) köyünde ikamet ettiğini ancak 1982 yılından beri Hasankeyf'te esnaf olduğunu söyledi.
Yıllardır verilen vergilerle Hasankeyf esnafı olduğu tespitli olduğuna dikkat çeken Sevim, "Vergimi veriyorum ve bütün resmi evraklarım tamdır. Vergimi aksatmadan ödemişim. Vergimi verdiğim halde mağduriyet yaşıyoruz. Bize yeni yerleşim yerinde dükkân verilmedi. Verilmemesinin sebebi ikametgâhımızın burada olmayışındandır. Peki, bu elimizdeki belgeler ikametgâh değil midir? Bu mağduriyetten dolayı bütün yetkililere sesleniyorum; bizi mağdur bırakmasınlar. 38 sene esnaflığımız boş yere gitmesin. Yeni Hasankeyf’te eşyalarımızı çadırların altına mı alalım? Yetkililerden tek ricam bizi dükkân sahibi yapsınlar." ifadelerini kullandı.
İLKHA