Adıyaman'ın merkez Musalla Mahallesi Muhtarı Bilal Göksu, 3 dönemdir muhtarı olduğu mahalleye bir çivinin dahi çakılmadığını belirterek, hizmet görmediklerini söyledi.
Kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallede herhangi bir çalışmanın yapılmadığını belirten Göksu, "15 yıldır 'kentsel dönüşüm' deniliyor, bakanlarımız geldiklerinde 'Kentsel dönüşüm kapsamında yapacağız.' diyorlar ve süre veriyorlar. Süre geçtikçe ömür de geçiyor." diyerek verilen sözlerde durulmadığına dikkat çekti.
Göksu, "15-20 gün önce bir bakanımız geldi bunları kendisine ilettik. Bakanımız, 'biz bakanlık olarak bunu şu anda devre alıyoruz. Kentsel dönüşüm alanına giren Musalla, Mara, Ulu Cami mahallelerine kısmen yapıp 2023'e kadar bitireceğiz.' dedi. Şu an da vatandaşlarımızın yaşadığı evler ve yerler iyi bir durumda değildir. Evleri toprak olan vatandaşlarımız var. Evlerini yapmak istiyorlar belediye diyor ki 'Siz buraya ev yapamazsınız. Kentsel dönüşümde olduğu için elinizi de atamazsınız.' diyor ama o evler vatandaşlarımızın başlarına yıkılmak üzeredir. Bu zaman zarfı içerisinde 15 yıl geçti. 15 yıl içerisinde bir kentsel dönüşüm neden halledilmeli, neden burada vekillerimiz, belediyemiz araya girmiyor?" diye sordu.
Geçen 15 yıla rağmen mahallelerine hizmet yapılmadığını ileri süren Göksu, "Buraları neden bir an önce kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürülüp, insanlarımız neden refah içerisinde yaşamasın? Koskocaman 15 yıl geçti. 15 yıl içerisinde neler yapılmazdı ki. Adıyaman'ın en eski yerleşim yeri olan Ulu Cami, Musalla, Kab Camii, Varlık mahalleleri olmasına rağmen çarşının göbeği, çarşıya bir dakika uzaklıkta olmalarına rağmen hâlen bir çivi çakılmamıştır. Yetkililerden, insanlarımızı incitmeden dükkânlarına karşılık dükkân verilerek bu inşaları memnun ederek güzel ve refah evler içerisinde yaşatmalarını istiyoruz. Bu durumu buradan Cumhurbaşkanıma, vekillerime, belediye başkanlarıma iletiyorum, rica ediyorum." ifadelerini kullandı.
"Tarihi camilerimizin de sorunları var"
Mahallede bulunan 3 tarihi caminin sorunlarının olduğunu ve depremde yıkılan minarelerinin hâlen yapılmadığını belirten Göksu, "Mahallemizde bulunan tarihi camilerimizin de sorunları var. Selçuklular döneminden kalan Musalla Camimizin depremle yıkılan minaresi hâlen yapımı bekleniyor. Bununla birlikte Şeyh Muhittin-i Arabi Camimizin minaresi de yıkık durumda restore edilmeyi beklemektedir. Tarihi Yeşil Camii'miz var, onun çok şükür bir sıkıntısı yok." şeklinde konuştu.
Mahalle içerisinde bulunan caddelere de çözüm getirilmesi gerektiğini belirten Göksu "Atatürk ve Mehmetçik caddelerimizde araç geçişleri tek yönlü olmasına rağmen araçlar ters yönde gitmektedir. Ters yön tabelaları astığımız halde sıkıntı devam etmektedir. Bazen bundan dolayı kavgalar çıkmaktadır. Biz kavgaları önlemeye çalışıyoruz. Yetkilere bu durumu bildirdik haftada bir iki defa bu yolda denetleme yapılsa sıkıntılar yarı yarıya inecektir. Trafik akışımız daha düzeni olacaktır. Mahallemiz şehrin merkezinde olduğundan kentsel dönüşüm kapsamında binalarımız yapılsa insanlarımız Altınşehir ve Karadağ'a gidip oturmaz. Çünkü burası merkeze bir dakika uzaklıktadır. Burada kentsel dönüşüm yapılırsa sağlık ocağımız, park ve bahçelerimiz, yollarımız açılır. Mahallemizde bir park ve bahçemiz yoktur. Parkımız olmadığı için başka ailelerimiz çocuklarını başka mahalleye götürmek zorunda kalıyor." dedi.
"TOKİ'ye ait iş yeri 4 yıldır atıl durumda"
TOKİ tarafından yüzbinlerce lira harcanarak yapılan iş yerlerinin atıl duruma geldiğini belirten Göksu, mahalle içerisinde kalan TOKİ konutlarında oturan vatandaşların hizmetine sunulmak için yapılan iş yerlerinin atıl duruma gelmesini de değerlendiren Göksu, "TOKİ'ye ait iş yeri 4 yıldır atıl durumdadır. Ben bu durumu belediye başkanlarıma da ilettim, Alışveriş merkezimizi güzel bir şekilde değerlendirmenizi istiyorum dedim. O da 'biz orayı kentsel dönüşüm kapsamı içerisine almışız. İnşallah orayı da güzel bir şekilde değerlendireceğiz.' dedi. Daha da bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Son olarak Suriyeli muhacirlerin durumunu da değerlendiren Göksu, "Mahallemizde Suriyeli kardeşlerimiz var. Valilik tarafından onlara yardımlar yapılıyor. Kömürlerini evlerine tek tek dağıtıyoruz. Mahallemizde 110 Suriyeli ailemiz var. Devlet bu ailelere büyük destek veriyor. Ama bizim amacımız inşallah bir an önce savaşın durması ve bu kardeşlerimizin memleketlerine dönmesidir. Yoksa ileride Suriyeli kardeşlerimizle mahalle halkımızın sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. İnşallah savaş biter ve kardeşlerimiz yurtlarına döner." şeklinde konuştu.
İLKHA