Johannesburg’un 90 bin kapasiteli FNB Stadyumu’nda düzenlenen veda törenine binlerce kişi akın etti. Mandela’nın hayata gözlerini yumduğu hastanenin ve yaşadığı evin önünde toplanan binlerce seveni, günlerdir nöbet bekliyor. Liderleri için dua eden ve Afrika geleneklerine göre dans eden sevenleri, bu sabah yağan şiddetli yağmura rağmen stada akın etti. ,
3 BİN GAZETECİ TAKİP EDİYOR
Yaklaşık 100 lider ve 3 bin yerli ve yabancı gazetecinin iştirak edeceği veda töreninde yoğun güvenlik önemleri alındı. Aralarında Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Brezilya lideri Dilma Rousseff, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Başkanı François Hollande, eski lider Nicolas Sarkozy, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, İngiltere Başbakanı David Cameroon, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Mandela’nın da olduğu liderler törende yerini aldı. Önemli medya kuruluşlarının canlı yayın araçları da bir kaç gündür alanda bulunuyor. Nelson Mandela’nın anma töreninde sorun çıkmaması için yaklaşık 12 bin asker stadyumun etrafından görevlendirildi. Binlerce polis te alandı.
Johannesburg'daki 100 bin kişilik FNB Stadyumu'nda yapılan törene dünyanın dört bir yanından liderler katılıyor.
Şiddetli yağışların aksattığı trafik nedeniyle gecikmeli başlayan törene eşi Michelle Obama ile birlikte katılan ABD Başkanı Barack Obama bir konuşma yaptı.
ABD eski başkanlarından George W. Bush, eşi ve Hillary Clinton ile aynı uçakta Johannesburg’a geldi. Eski ABD Başkanları Bill Clinton ve Jimmy Carter da törene katılanlar arasında.
OBAMA VE RAUL CASTRO'YU BİR ARAYA GETİRDİ
Tören, Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’yu da buluşturdu. Obama konuşma yapmak için geldiği stadyumun protokol tribününde selamlaştığı Castro'nun elini sıktı.
Obama ve Raul Castro, 2000 yılında dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile Kübalı mevkidaşı Fidel Castro'dan bu yana el sıkışan ilk ABD'li ve Kübalı liderler oldu. Ancak Eylül 2000'de New York'taki bir BM zirvesinde gerçekleşen olay, fotoğraflanamamıştı.
Kentte dün geceden bu yana yağan yağmura karşın halk 06.00'da kapıları açılan stadyumda tribünlerdeki yerini aldı. 100 bin kişi kapasiteli stadyumda şarkılar yankılanıyor.
Güney Afrika hükümeti dün Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Nambiya Devlet Başkanı Hifikepunye Pohamba, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee, Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth'i temsilen Prens Charles'ın da aralarında bulunduğu 89 devlet ve hükümet başkanının törene katılacağının kesinleştiğini duyurmuştu.
Törene liderlerin yanı sıra Güney Afrikalı aktris Charlize Theron ve U2 grubunun solisti Bono gibi dünyaca ünlü sanatçılar da katılıyor.
TÜRKİYE'Yİ ATALAY TEMSİL EDİYOR
Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın temsil ettiği törende Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da bir konuşma yaptı. Obama'nın törenden sonra Güney Afrika'dan ayrılması bekleniyor.
Törene, uluslararası basın da büyük ilgi gösteriyor. Gazeteciler sabahın ilk ışıklarından itibaren stadyum önünde beklemeye başladı.