Manevi Hayatımızı Gözden Geçirme Mevsimi Ve Ruhun Yıllık Revizyonu Ramazan

Ey iman edenler Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.

Yüce Allah( cc) Bir Ayetinde söyle buyuruyor:

Ey iman edenler Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.

Hz Rasulullah efendimiz (sav) söyle buyuruyor:

Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai)

Yüce Mevlamizin bizlere nasip etmesiyle tekrar ramazani serif ayina kavustuk bu kiymetli ayin faziletini degerini ve bu ayda müslümanlarin neleri yapmalri ve nelerden kacinmalarindan bahis etmeye calisacagiz.

Mübarek Ramazan ayi müslümanlara Allahin en büyük lutuflarindan biridir ancak istifade edebilmek icin Ramazanin faziletlerini bilip ona göre amelleri düzenlemek lazimdir.

Bu ayın önemini bizlere hz Rasulullah sav bir hadislerinde söyle anlatiyor.

Hz.Selman (r.a)dan nakledilmiştir: “Şaban ayının son günü Hz Peygamber (s.a.s) buyurdu ki: Ey insanlar sizi mübarek, büyük bir ay gölgelemiştir. O içinde bin aydan daha hayırlı bir gece bulunduran aydır. Allah’u Teala’nın oruç tutulmasını farz kıldığı, gecesinde ibadet yapılmasını sevap kıldığı bir aydır. Kim ki bu ayda iyi bir amelle Allah’a yakınlık gösterirse diğer aylardaki farzı yerine getirmiş olur. Kim ki bu ayda bir farz ameli yerine getirirse diğer aylarda yetmiş farzı yerine getirmiş gibi olur. O, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir. Bu ay başkalarının derdine, acısına, sıkıntısına ortak olma ayıdır. Bu kendisinde müminin rızkının artırıldığı bir aydır.

Kim bu ayda bir oruçluya iftar verirse bu onun günahlarının bağışlanmasına, cehennem azabından kurtulmasına sebep olur. Bu onun kendi mükafatından hiçbir şey eksilmeden bir oruç tutma sevabına daha nail olmasına sebep olur.” Bunun üzerine Sahabeler dediler ki: “Ey Allah’ın elçisi! Hepimiz bir oruçluyu doyuracak kadar yiyeceğe sahip değiliz.” Buna karşılık Resullullah: “Kim bir oruçluyu bir hurma ile iftar verirse veya bir içecek su ile veya tadımlık bir süt ile iftar ettirilirse Allah ona bu sevabı verir.” buyurdu. Bu öyle bir aydır ki önü rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtulmadır.

Daha sonra Rasulullah (sav)orucluya iftar ettirmenin sevabi konusunda tavsiyelerde bulunuyor.Kim helal kazanc ile Ramazanda iftar verir aclari doyurursa melekler Ramazan geceleri boyunca ona rahmet gönderirler,Cebrail (as) onunla müsafaha eder,Bunun alameti o kisinin gönlünde yufkalik meydana gelmesi,gözündende her an yaslar bosalmasidir

Meşhur hadis alimi Cemmad b.Seleme hazretleri Ramazanda her gün elli kisiye iftar verir ve bunu asla terk etmezdi.

Iftarin faziletini beyandan sonra buyuruyor ki, bu ayın bas harfi rahmettir yani Allah’u Teala’nın lütuf ve nimetleri bütün Müslümanlara bol bol iner Buna sükreden insanlara rahmet ve bereket daha da artar.

Ayet: Eger sükrederseniz biz size nimetlerimizi daha da fazlalastırırız.

Insanlar üc tiptir: birincisi üzerinde günah yükü olmayanlardır. Onlar üzerine ta Ramazanın basından itibaren rahmet yagmuru yagmaya baslar. Ikincisi basit günahları olan kullariır ki, bir miktar oruc tutmak suretiyle o oruc karsiligiında günahları af olmaya baslar bu da magfiretine sebep olur. Üçüncüsü ise çok günahkar olanlardir ki onların daha cok oruc tutmasıyla cehennem azabindan kurtulmalari mümkün olmaktadır. Ramazanın basında günahlari bagıslanıp Allah’ın sonsuz rahmetine kavusanlara ne mutlu kimselerdir.

Eger kullar Ramazan ayindaki üstünlükleri faziletleri bilselerdi bütün senenin ramazan olmasini isterlerdi (Taberani)

Ramazan ayi öyle bir aydirki, insanliga isik ve nur olan,zulumat perdesini kaldiran alcakliktan yükselise, delaletten hidayete götüren kuranin indirildigi aydir.Alllah (cc) söyle buyuruyor.

Ramazan ayi insanlara yol gösterici, dogrunun ve dogruyu egriden ayirmanin acik deliller olarak kuranin indirildigi aydir (Bakara 185)

Mübarek Ramazan ayının Müslümanların hayatında farklı bir yeri olduğu bir hakikattir Bu manevi ve ilahi iklimin temel sebebinin bu mübarek ayın Kur’an’ın nazil oldugu ay olmasından kaynaklandigini ve bu sebeple orucla taclandiriligini cennet kapilarinin sonuna kadar acik tutuldugu ve cehennem kapilarininda sonuna kadar kapali tutuldugunu ve her zararli seytanin gemlendigini ve rahmet kapilarininda sonuna kadar acik tutuldugu bir aydir.

 

Ramazan bereketeti ilahinin indigi,hatalarin bagislandigi ve dualarin kabul oldugu aydir.

Rasulullah (sav)söyle buyurdu. Ramazan ayi size bir bereket ayi olarak gelmistir.Allahu teala bu ayda rahmetiyle sizi o kusatir.Bu ayda rahmet indirir hatalari siler dualari kabu eder.Allahu teala bu ayda hayir hususundaki yarislariniza bakar ve meleklere karsi sizinle iftihar eder.Allah a karsi hayir ortaya koyunuz,cünkü bedbaht kisi bu ayda Allahin rahmetinden mahrum olan kisidir.

Baska bir hadiste.Bes vakit namazla cuma, diger cumaya kadar,Ramazan ayi diger Ramazana kadar büyük günahlardan kacinildigi müddetce kücük günahlari örterler(Müslüm)

Her kim inanarak ve karsiligini sirf Allahtan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa onun gecmis günahlari bagislanir.

 

Ramazan ayi geldigi zaman cennet kapilarinin acildigi cehennem kapilarinin kilitlilendigi seytanlarin zincirlere vurululdugu bir mevsim.

 

Hadisi serifte

Ramazanin ilk gecesi oldugu zaman cehennem kapilari kapanir onu hic bir kapisi acilmaz.Cennet kapilari acilir o kapilardan hic biri kapanmaz.Münadi söyle seslenir,Ey hayir isteyen gel kos ey ser isteyen kendini tut o ayda Allahin cehennemden azatlilari vardir,bu Ramazan bitinceye dek her gece vaki olur (Tirmizi)

Baska Hadisi serifte.

Ibni abbas (ra) dan, Rasulullah (sav) söyle buyurdu-cennet seneden seneye ramazan ayi icin süslenir ve söyle der Allahim bizim icin bu ayda kullarindan bizde kalacak insanlar kil,Hurilerde söyle dua ederler Allahim bu ayda kullarindan bize esler ihsan eyle.kim bu ayda kendini muhafaza edipte icki icmezse iftira ve buhtanla bir mümini rahatsiz etmezse,hata ve günahlardan sakinirsa,Allaha ona her gece yüz tana huri verir,ayrica ona altin gümüs yakut ve zebercedden bir kösk yapar,Bütün dünya bir araya getirilip de o köske konsa bir keci baglanacak kadar yer isgal ederdi,kimde ramazan ayinda icki icer bir mümine iftira eder yada bir günah ve hata islerse bir senelik amelini iptal edre,onun icin ramazan ayina karsi dikkatli olun zira o Allahin ayidir..

 

Ebu Hureyre(r.a) Hz Peygamber(s.a.s) söyle buyurduğunu söylemistir: Ümmetime Ramazanda daha önceki ümmetlere verilmeyen bes özel sey verilmitir:

Oruçlunun kokan ağzı Allah katında misk kokusundan daha hoştur.

(Bu ayda) Balıklar bile iftar edinceye kadar istiğfar ederler.

Yakında benim Salih kullarım dünya yükünü üzerinden atar da sana gelir diye Allah(c.c) her gün bir cennetini hazır kılar.

Diğer aylarda yapabildiklerini bu ayda yapmasınlar diye azgın şeytanlar bağlanarak hapsedilir.

Bu ayın son gecesinde oruçlu olanlar bagılanır.

Sahabe o gece kadir gecesi midir, ya Rasulullah dediler Hz Peygamber. Hayır ama işçi işini bitirince ücretini alır, buyurdu.”

Ucre oglu Kab (r.a) Hz Peygamber’in(s.a.s) söyle buyurdugunu söyledi.Rasulullah bizden minbere yakın oturmamızı isteyince minberin tam önünde topluca oturduk. Bir basamak cıktı Amin dedi. Bir basamak daha cıktı, yine Amin dedi. Minberden indiginde.Ey Allahın Resulü Bugün biz sizden daha önce isitmedigimiz yeni bir sey isittik. Dedik. Bunun üzerine buyurdular ki. Minberde iken Cebrail geldi. Bana birinci basamakta iken Ramazana erisip de bagıslanmayana lanet olsun, dedi ben de amin dedim. İkinci basamaga cıktıgımda, yanında senin adın söylendiği halde sana salat ve selam getirmeyene lanet olsun, dedi ben de amin dedim. Sonra ücüncü basamaga cıktıgımda, ana babasının yaslılıgına erisip de veya bir tekinin ihtiyarlıgını görüp de cenneti kazanamayan kisiye lanet olsun dedi ben de amin dedim.

Kıyamet günü Allah(c.c) kulunu çagırır da buyurur ki.Ey kulum Ben sana dua et diye emretmistim ve onu kabul edecegimi de bildirmistim. Sen benden dua edip bir sey istedin mi o kul da.Evet ya Rabbi Falan musibeti benden uzaklastır, diye dua etmistim. Deyince Allah(c.c) da. Ben o istegini sana dünyada iken verdim, falan derdi kaldir diye dua etmistin. Sen hiç farkına varmadan ama ben ona karsılık olan mükafatı ve ecri sana vermistim.

Ramazan yaklastıgı sırada bir gün Hz Peygamber(s.a.s) buyurdu ki: Ramazan ayı gelmistir. O ay bolluk ve bereket ayıdır. O ayda Allahu Zülcelal tamamen size yönelir, kendi rahmetini size indirir. Hataları affeder. O ayda yapılan duaları kabul eder. O aydaki hayır islerindeki iddialasma ve yarismaniza bakar da sizinle meleklerine övünür. Öyleyse kendi nefislerinizden Allah a hayır gösteriniz. süphesiz ki, bu ayda Allah’ın rahmet ve bereketinden mahrum kalan, nasipsiz, bedbaht bir kişidir.

Ibni Mesud(r.a) hazretlerinin bir rivayeti.Ramazanin her gecesi bir münadi söyle bagirir: Ey hayri iyiligi arayanlar Dikkat edin ve ileri gelin. Ey kötülüğü arzu edenler Artık yeter deyip de gözünüzü acın. Daha sonra o melek söyle nida eder Bagislanmasini isteyen biri varsa o bagislanacak. Tövbe eden biri varsa, onun da duasi kabul edilecek. Kim Allah tan ne dilerse o dilegi kabul edilecek.

Bütün bunlardan sonra, bir duanın kabul edilmesi icin bir takım şartların yerine getirilmesi gerektiği bazı hadislerde belirtilmistir Bu şartların hiç birisinin bulunmaması duaların kabul edilmeyip geri cevrilmesine sebep olur Onlardan biri haram yiyeceklerdir ki bu yüzden dua kabul edilmez Peygamber Efendimiz(s.a.s) buyuruyor ki,siiınti içinde pek cok kisi elini göge kaldırarak dua eder. Ya Rabbi Ya Rabbi der durur da yedigi haram, ictigi haram, giydigi haram oldugu icin duası kabul edilmez

Tarihcilerin yazdigina göre Kufede duaları her zaman kabul edilen bir topluluk vardı. Baslarina bir idareci musallat olunca ona beddua ederler o da helak olur giderdi. Haccac-ı Zalim oraya idareci olunca özellikle o kişilerin katıldığı bir yemek ziyafeti verdi Yemekten sonra Haccac dedi ki,Ben artık bunların bedduasından korundum, onların bedduası bana tesir etmez. Haram lokmayı onlara yedirdim, onların karnında haram lokma oldukca dualari kabul olmaz.

Hz Ömer(r.a) Hz Peygamber’in(s.a.s) söyle buyurdugunu söyledi.süphesiz ki Allah ve meleklerin sahura kalkanlara rahmetini indirir...

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Regaip Kandili idrak edilecek
Rahmet ve mağfiret dolu "üç aylar" başlıyor
Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"