Mardin Artuklu Üniversitesi “Evde Üniversite” sloganı panel programları düzenliyor

Mardin Artuklu Üniversitesi, “Evde Üniversite” sloganı ile başlattığı canlı yayın panel programları ile yenilikçi projeler üretmeye devam ediyor.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alarak yaşamı durma noktasına getiren Coronavirus salgını nedeni ile üniversitelerin bu yılın bahar dönemi için geçerli olan eğitim faaliyetlerine ara vermiş olması, Mardin Artuklu Üniversitesinin yeni projeler ile çalışmalarını yürütmesine engel olamadı. 

Üniversite, evde üniversite sloganı ile hayata geçirdiği ve haftada üç gün yayınlanacak farklı canlı yayın etkinlikleri ile birbirinden değerli konukları ağırlıyor.  

Evde Üniversite etkinlikleri kapsamında Mardin Artuklu Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Deniz Işıker Bedir'in moderatörlüğünü yaptığı canlı yayın paneline Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatrist, psikoterapist, akademisyen, yazar ve şair gibi pek çok kimliği ile tanınan Prof. Dr. Mustafa Kemal Sayar konuk edildi.

Panelde, “Salgına karşı tıbbi ve psiko-sosyal destek” başlığı altında sosyal empati ve yeni dünya düzeni konularına  mercek tutuldu.

Moderatör Deniz Işıker,  tüm dünyanın merakla sorduğu soruların başında gelen “Coronavirus sonrası sosyal empatiyi öğrenebilecek miyiz? Bütün dünyanın evde olma deneyimi empati düzeyimizi arttıracak mı? Yoksa bireyselleşmeyi tetikleyecek mi?” sorusunu yöneltmesi üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. M. Kemal Sayar, şunu söyledi:

“Zor günler geçiren insanlığın bu süreci nasıl kullandığı belirleyici bir unsurdur. Bu süreçte fikirlerimizi kuluçkaya yatırarak burada yeni ürünler devşirerek yani bir şeyler öğrenerek mi çıkacağız yoksa hiçbir şey öğrenmeden, yerimizde sayarak, eskinin yanlışlarına devam ederek mi süreci tamamlayacağız? Bence paradigmanın değişmesi lazım. Korona virüs salgını bize bir şey öğretti. Ben sadece kendimi koruyarak korunamam. Kişinin karşısındaki insanı da gözeterek,  karşılıklı bir korunma bilinci ve olgunluğunu göstermek gerekir. Pandemiden sonra kurulacak dünya düzeninin yeni paradigması ihtimam ahlâkıdır. Ben, birbirimizi gözeten, birbirimize ihtimam gösteren daha empâtik bir çağın kapısını aralamamızla daha güzel bir dünyaya uyanacağımızı umuyorum.  Ancak Dünyada yaşayan tüm canlıların yaşam haklarının gözetilmesi ile bu durum aşılabilir.”

Salgına nasıl girildiğinin değil, salgından nasıl çıktığımızın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sayar, “İnsan olarak daha ileri bir seviyeye ulaşabilecek miyiz? Yoksa ilkelleşerek birbirimizi ezecek miyiz?” sorusunun sorulması gerektiğinim belirterek, “Bakın bir sokağa çıkma yasağı kısıtlaması ile insanın en ilkel tarafı ile karşılaşabiliyoruz. Özellikle bir kıtlık karşısında olacağımızı vehmettiğimiz zaman hemen bir başkasının hakkına girme, birbirimiz ile dalaşma, itişme gibi ilkel beynimizin kalıntısı olan davranışları gösterebiliyoruz.  Tam aksine bu dönem bizim için nefretin, ötekileştirmenin, ötekini yok saymanın dönemi değil dayanışmanın umudun,  insanlarımız ile yürek hizasında buluşmanın dönemi olmalı. Birbirimizi gözeterek birbirimizi kollayarak bu süreçten çıkabiliriz.” diye konuştu.

Millet olarak kadim kültürümüzün özünde “Varlık birbirinin yar ve yardımcısıdır” desturunun yer aldığını hatırlatan Sayar, “Varlığı üzerine titrenecek bir unsur olarak görmek, bizim geleneksel ölçüde genetik kodlarımızda var. Kendi nefsini gözettiğin kadar, diğer varlıkların nefsini de gözetmelisin. Bu bize ayrı bir ontolojik alan açıyor. Batıda meşhur olan ‘insan insanın kurdudur’ sözünün tersine bizde ‘insan insanın yurdudur, şifasıdır’ anlayışı hakimdir. Biz bu anlayışı kavradığımız zaman ekonomiyi, sosyal bilimleri, sosyal nizamımızı da buna göre şekillendirebiliriz. Yani insanı kendi kârını ve menfaatini maksimize etmek zorunda olan bir varlık olarak değil, diğer varlıklara yeryüzünü, kâinatı emin bir yer kılmaya gayret eden hayır hat bir varlık olarak tanımlamış olacağız. Bu temel pragmatik ayrımların insan tasarrufunu şekillendirdiğini düşünüyorum. Bu insancıl bakış acısını özümsemek için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.” dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Evde Üniversite” etkinliklerinin sürekli olarak devam edeceği bilgisini paylaşan Mardin Artuklu Üniversitesi, panel videolarının artuklu.edu.tr/evdeuniversite ve https://www.youtube.com/c/mauniv linkinden takip edilebileceğini bildirdi.

İLKHA




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin Umut Kervanı 100 aileye gıda yardımında bulundu
Hareket halindeki tır alev aldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Mardin'de etkinliklere katıldı
HÜDA PAR Mardin'deki elektrik sorunlarını araştırmak için komisyon kurdu
Kızıltepe Umut Kervanından yetim ve muhtaçlar yararına kermes