Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti kurucu Başkanı Nezir Güneş ile mevcut Başkan Kadir Üründü, Kızıltepe Furkan Doğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine “kariyer günü” münasebetiyle gazeteciliğin önemi hakkında sunum yapıldı.
Düzenlenen programda ilk konuşmayı yapan Nezir Güneş, gazeteciliğin temel taşının kamera, fotoğraf makinası ve kalem olduğunu söyledi.
Gazeteciliğin kutsal bir meslek olduğunu belirten Güneş, "Bir de inançla ilgili bir şeydir. Eğer inandığı değerleri sağlamsa gazetecilik onun için bir kurtuluş olur. Aynı şekilde tersi de olabilir. Gazeteci için kesinlikle meslek anlamında bir mesai mefhumu yoktur. Gecenin saat ikisinde, üçünde, dördünde gelen bir telefonla aniden acil bir şekilde olay yerinde olmanız lazım. Bir dakikalık istenilen görüntüyü çekmediğimiz de istediğiniz kadar olay yerinde saatlerce bekleyin, o haberin sizin için bir değeri yoktur. Eğer gazeteci olacaksanız bir kere aklınızda mesai mefhumu olmayacak, onunla birlikte maceraperest olacaksınız. Eğer macera peşinde olamayacaksanız bu işi bırakmanız lazım.” dedi.
Gazze’ye yardım götürürken Mavi Marmara gemisinde terör rejimi İsrail tarafından şehit edilen Furkan Doğan’dan örnek veren Güneş, “Şehit Furkan Doğan'ın günlük tuttuğu anı defteri vardı ve şehit olduğu zaman da elinde küçük bir kamerası vardı. Burada, her duyarlı vatandaşın aynı zamanda kendi çevresindeki olayları gazetelere, televizyonlara, aktarma anlamında gönüllü bir iş olduğunu düşünüyorum ben. Doktor da olsanız, mühendis de olsanız, öğretmen de olsanız, etrafınızdaki güzellikleri veya gördüğünüz olayları muhakkak bir şekilde haber olması için uğraşmalısınız. Başkalarının da haberdar olmasını istediğiniz olayları lütfen bir şekilde gazetecilere aktarın. Muhakkak yazın, kesinlikle her zaman yazın. Çünkü yazmadığınızda, düşüncede kaldığında o anda kalır. Gazeteci olmak illa oturup haber yazmak değildir; aynı zamanda yazar olmaktır, televizyonda sunuculuk, program yapmaktadır. Genel anlamda radyocu olmaktır ve makale yazmaktır.” ifadelerini kullandı.
Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti mevcut başkanı Kadir Üründü ise yaptığı sunumda, şunları söyledi:
"Gazeteci; toplumun gören gözü, işiten kulağı, konuşan dilidir. Gazeteci bir toplumun vicdanı, yeri geldiğinde bir mağdurun avukatı, yeri geldiğinde o mağdur adına kanaat edip yazı yazan, hesap soran bir savcı, yeri geldiğinde kalemi kıran bir hâkim olabiliyor."
"Gazeteci her şeyden önce vicdanlı olmalı." diyen Üründü, "Gazeteci empati yapmalı, mutlaka kendisini haberin nesnesi olan kişilerin yerine koymalı, ondan sonra haberini yapmalı. Milletvekili, vali, belediye başkanı, devlet ne yaparsa yapsın o yapılan güzel iş toplumun yararına olan hayırlı iş gazetecinin kalemine, fotoğraf makinasına, kamerasına yansımadıktan sonra hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Toplum için, vatandaş için yapılan bir hizmetten toplumun, milletin haberi yoksa o hizmet yok hükmündedir. Gazeteci yazarsa, siz okursunuz." şeklinde konuştu.
Gazetecinin sorumluluğunun çok büyük büyük olduğunu söyleyen Üründü, "Gazeteci toplumun vicdanıdır. Gazeteci aynı zamanda yaşadığı toplumu bilen insandır; siyasetinden bürokrasisine, sporundan kültürüne gazeteci her alanda kendini yetiştirmek, geliştirmek zorundadır. 'Ben gazeteci oldum, bundan sonra sıkıntım kalmadı.' diye bir durum kesinlikle yoktur.” dedi.
İLKHA