Şubat ayının ortasından ekilen maydanoz, mayıs ayında hasadı başlayıp kasıma kadar sürmektedir. İlçenin tarımda önemli geçim kaynağı olan maydanozun hasadı bereketli geçmesiyle beraber, hasadı yapan işçiler çektikleri zorlukları İLKHA muhabirine anlattılar.
Sabahın erken saatlerinde tarlaya inen işçiler hem sınavlara hazırlanmak hem de geçimlerini sağlamak için yoğun çaba sarf ediyor. Sürekli yere eğilerek çalışmanın bel ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten işçiler, mecburiyetten çalıştıklarını ifade ettiler. Tarlada bulunan maydanoz ürünü belli aralıklarla 5 ila 6 kez biçiliyor, bu da bölgedeki tarımsal verimliliği artırıyor.
“Hem çalışmak hem de sınava hazırlanmak oldukça zor”
Berivan Bozkurt, bir yandan KPSS sınavına hazırlanırken, diğer yandan da çalışmak zorunda kaldığını belirterek, “Malum olduğu üzere tarım hasatlarının yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Bununla beraber maydanoz hasadı da başladı. Ayrıca roka, reyhan ve ıspanak ürünlerini de biçiyoruz. Sabah saat 6’da uyanıp akşam 6’ya kadar çalışıyoruz. 5-6 yılı aşkın bu işçiliği yürütüyorum. Her yıl bu tür ürünlerin hasadı yapılmaktadır. Kardeşlerimle beraber çalışıyoruz. Öğrenci olduğum zamanlarda sadece yaz tatillerinde çalışabiliyordum. Bu yıl okulum bittiği için KPSS sınavına hazırlanıyorum. Hem çalışmak hem de sınava hazırlanmak oldukça zor geçiyor. Bazen de sınava daha fazla vakit ayırarak çalışmaya ara veriyorum. Genellikle yorgunluktan akşam sınava çalışamıyorum. Benim durumda olup da çalışan çok öğrenci var maalesef. Hafta içi okula gidip hafta sonu çalışmaya gelen de var. Mecburiyetten bu tür işlerde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Çalışmanın zorlu koşullarına değinen Bozkurt, “Çalışma esnasında en sıkıntı çektiğimiz durum sıcaklıktır. Çoğu zaman sıcak havalardan çalışamaz hale gelebiliyoruz. Ancak yavaştan havalar soğumaya başladığından daha iyi oluyor. Maydanoz hasadı kasım ayına kadar sürdüğünden havalar da bayağı soğuk olduğundan çalışmakta zorlanıyoruz. Maydanoz ekimi nisan ayında başlayıp, kasım ayına kadar sürüyor. Hava koşullarıyla beraber sürekli yerde çalıştığımızdan bel ağrıları eksik olmuyor. Maydanoz hasadını sabahtan öğlene kadar yaptıktan sonra akşama kadar da roka ve nane hasadına gidiyoruz. İlçenin en büyük geçim kaynağı maydanozdur. Hayalimdeki hedefi gerçekleştirmek için sınava çok çalışıyorum.” ifadelerini kaydetti.
“Sabahın en erken saatlerinde kalkıp kavurucu sıcağın altında akşama kadar çalışıyoruz”
Yaklaşık 15 yıldır işçilik yaptığını dile getiren Merve Aş, “Her yıl yazın 6-7 ay kadar mevsimsel ürünlerin hasadını yapıyoruz. İlçe genelinde maydanoz, nane, reyhan, ıspanak gibi ürünler ekilmektedir. Yaklaşık 15 yıldır bu tür işi yapıyorum. Her bir mesleğin zorluğu olduğu gibi bu tür işlerin zor yanları var. Sabahın en erken saatlerinde kalkıp kavurucu sıcağın altında akşama kadar çalışıyoruz. Akşam saat 20.00'a kadar çalıştığımız oldu. Bununla beraber yerde sürekli çalıştığımızdan bel ağrısını sürekli çekiyoruz. İster istemez mecburiyetten çalışıyoruz. Zorluk çekmeden ekmek kazanılamaz. Ancak 1-2 yıl sonra bu işi bırakabiliriz. Çünkü artık gittikçe iş bize zor geliyor. Artık beden ister istemez ruhen yorgunluk çöküyor. Şu an okul okumuyorum ancak zamanında okusaydım güzel olurdu. Bir meslek sahibi olurdum. Yetkililer işçilere destek noktasında yardımcı olsa daha güzel olur. Çünkü geçim gün geçtikçe zorlaşıyor. Bir işçinin günlük ücreti 650 liradadır. Ancak yetmiyor maalesef.” ifadelerine yer verdi.
Maydanozun ekim ve hasat tarihi hakkında bilgi veren Aş, “Şubat ayının ortasında ekilip, mayısın ortalarında da hasadı yapılıyor. İçinde bulunduğumuz tarla 12 dönüm olup ilk hasadı 10-15 sürüyor. Biçilen maydanoz gerekli su ve ilaç takviyesiyle 25 gün sonra tekrar çıkıyor. Genel olarak maydanoz tarlası 6 kere hasadı yapılır. Bulunduğumuz tarlayı 5’inci kez biçiyoruz. Toplanan maydanozlar çeşitli bölgelerdeki sebze-meyve haline satılıyor.” şeklinde aktardı. (İLKHA)