Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Yolbilen köyü ve ilçeye bağlı sınır bölgelerindeki ekin tarlalarına giren domuz sürüleri, binlerce dönüm ekili araziye zarar verdi.
Bu yıl tarladan hasat alamayacağını belirten Yolbilen köyü çiftçilerinden Hayrettin İpekten, "domuz sürülerine çare bulunmazsa bütün köylülerin aynı duruma düşeceğini" söyledi
İpekten "Bu yıl tarlalarımız kurudu, gübreli ve sulu tarlamıza ise domuzlar girdi, ekinlerimizi yedi. Karakola gittim. 'Bu domuzları ya siz ya da biz halledelim.' dedim. 7 çocuk babasıyım ve borçlarım var. Bugün benim tarlama girmişlerse ertesi gün komşularımın tarlalarına da girecekler. Domuzlar 2-3 tane değil, sürü halinde geliyorlar." dedi.
"Ziraat Odasına da gittim, oradan da bir sonuç alamadım. Oradaki müdür bana 'Bir domuzu vurursan 20 bin TL para ödersin.' dedi." şeklinde konuşan İpekten, "Elimdeki tüm parayı gübreye verdim. 55 dönümlük tarlamın dörtte üçüne domuzlar zarar verdi, sadece dörtte biri sağlam kaldı. Duruca köyündeki 30 dönümlük tarlamın ise hepsi zarar gördü, bir başak dahi kalmadı. Domuzlar Suriye ile Türkiye arasındaki mayınlı bölgede yaşıyor. Biz Suriye vatandaşı değiliz, biz Avrupa’dan gelmedik, buranın vatandaşıyız. Çiftçilikle geçiniyorum. Tarlalarım zarar görürse, çocuklarıma nasıl bakacağım?" diye sordu.
“Domuzlar mayınlı bölgeden geliyor”
Domuzların mayınlı sahadan geldikleri için müdahale edemediklerini belirten Yolbilen köyü sakinlerinden Abdulhakim Yüce ise "Önceden mısır ekiyordum, domuz sürülerinden dolayı artık mısır da ekemiyorum." ifadelerini kullandı.
Yüce "Mayınlı sahadan gelen domuzlar bizim bu bölgenin arazilerine çok büyük zararlar veriyor. Çiftçiler artık tarlalarını sürmemeye başladı. Benim de arazim var, mısır ekiyordum fakat ben de artık ekemiyorum. Sigorta yetkililerini de çağırdık, bir kısım zararımızı ödediler. Fakat bu domuz olayının önlenmesini istiyoruz, yetkililerden bunu rica ediyorum. Yoncamın şu an yüzde 70'i domuzlar tarafından kazılmış durumda. Domuzlar tarlamızı kazdığında traktörler ve ekipmanlarla da biçemiyoruz. Arazilerimiz boş kaldı. Buğdaya da çok ciddi zararlar veriyorlar. Herkesin de sigorta yapmaya gücü yok. Ondan dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Nusaybin Kaymakamlığı ve özellikle Tabur Komutanlığının bize yardım etmesini istiyoruz. Domuzlar mayınlı sahada bulunan sazlıklardan çıkıyor. Gece çıkıp sabah tekrar yuvalarına giriyorlar, müdahale edemiyoruz. Hem Kaymakamlıktan hem de Tabur’an yardım bekliyoruz.’’ diye konuştu. (Cihat Şayık-İLKHA)