Mardin Ovasında yüzbinlerce dönüm mısır çürümeye yüz tuttu

Mardin Ovasında yüzbinlerce dönüm mısır, aşırı yağışlardan dolayı dalında çürümeye yüz tutarken, çiftçiler, zor durumda olduklarını belirterek, elektrik başta olmak üzere diğer borçlarının ötelenmesini istiyor.

Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovasında buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak haziran aylarında mısır ekimi yapılıyor. 900 bin dönüm arazide ekilen mısır, kasım ayında biçiliyor. Ancak bu yıl, yağışların aralıksız yağmasından dolayı oluşan çamur nedeniyle biçerdöverlerin tarlaya girememesinden dolayı yaklaşık 500 bin dönüm mısır tarlada kaldı. Yağışların dallarını kopardığı mısır, dalında çürümeye başladı.

Geçen yıl kuraklık tehlikesi atlattıklarını, bu yıl ise aşırı yağışlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini aktaran çiftçiler, elektrik başta olmak üzere mazot, gübre ve diğer masrafların ödemeleri konusunda güçlük çekeceklerini, bu yüzden borçlarının ötelenmesini istiyorlar. 

"Çiftçi tarlaya giremiyor, mısır dalında çürümeye başlıyor"

Mardin'de ikinci ürün olarak ekilen mısırın bu sene iklim değişikliğinden dolayı tarlada kaldığını beliren Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçilerin tarlaya giremediğini, ekinini biçemediğini, böyle devam ederse mısırın dalında çürüyeceğini söyledi.

Erbeyi, "Ülkemizdeki iklim değişikliğinden dolayı bölgemizde aşırı yağışlar ve seller meydana geldi. Mardin Ovası'nda 11'inci ayda toplamamız gereken ikinci ürün mısır, bu sebeplerden dolayı tarlada kaldı. Kızıltepe Ovası'nda 900 bin dönüme yakın ikinci ürün mısır ekilidir. Şu an yarısından fazla yani 400-500 bin dönüm ekili mısır tarladadır. Yağışlar böyle devam ederse ileriki haftalarda mısır tarlada çürümeye başlayacak. Yere düşüyor, toplayamıyoruz. Çiftçimizin ödeme zamanı gelmiş. Mazot, gübre parasını ödemesi lazımdır. Bir de elektrik faturalarını ödemesi gerekir. Ama maalesef malını tarladan toplayamadığı için zor duruma girmiştir. İki günde bir yağan yağışlardan dolayı ne biçerdöverler tarlaya girebiliyor ne de çiftçi mısırını toplayabiliyor. Mardin Ovası'nda, Kızıltepe'de birinci ürünle rekabet edecek kalitede mısır var. Ancak maalesef bu sene çiftçimiz mağdur oldu. Buradan öncelikle elektrik şirketine sesleniyoruz; elektrik borcunu biraz öteleyin, biraz zaman tanıyın. İnşallah havalar düzelir ve çiftçi buradaki malını toplar." dedi.

"Yağışlardan dolayı mısır tarlada kaldı"

Borçlarının ödeme zamanının geldiğini ve çiftçiler olarak mağdur durumda olduklarını aktaran Çiftçi Abdülhakim Urtekin, Dicle EDAŞ'tan elektrik borçlarının ertelenmesini talep etti.

Urtekin, "Bu sene çok yağmur yağdı, yağışlardan dolayı mısır tarlada kaldı, biçilemiyor. Bir de TEDAŞ'ın baskısı vardır. Hem faturalar yüksek hem de cezalar kesiliyor. Millet şaşırıp kalmış, ne yapacağını bilemiyor. 2018 yılının sonunda Diyarbakır ve Batman bölgesinde bin ile bin 200 TL arasında satılan mısır, Kızıltepe bölgesinde 700 TL'den satılıyor. Yetkililerin buna bir el atması gerekiyor. Çiftçiler olarak çok mağdur olmuşuz." diye konuştu.

"Bu sene mısırın fiyatı çok düşük"

Mısır ve hububatta uygulanan alım ve ithalat politikalarının kendilerini zor durumda bıraktığını ifade eden Çiftçi Ümran Kurtuluş da şunları söyledi:

"Çiftçi olarak son derece mağdur durumdayız. Bu sene mısırın fiyatı da çok düşük. Batman ve Diyarbakır Ovası'nda fiyatlar bin ile bin 200 liradan satılırken bizde 700 liradan dahi alıcı bulamıyor. Aşırı yağışlardan dolayı mısıra ulaşamıyoruz. Toplulaştırmadan dolayı açılan yollar da çamur olduğu için araçlar giremiyor.  Dicle EDAŞ, 'Faturalarınızı ödemek zorundasınız.’ diyor. Şimdi biz ne yapalım. Ürünümüzü biçemediğimiz için faturalarımızı dahi ödeyemiyoruz. Kısaca çiftçiler olarak son derece mağdur durumdayız. Devletten destek bekliyoruz."

"Çiftçiler bu sene bayağı mağdur oldu"

Mısır kurutma fabrikası sahibi Mustafa Songur ise aralıksız yağan yağmurdan dolayı hem çiftçilerin hem de kendilerinin mağdur olduğunu belirtti.

Songur, "Hububatta uygulanan alım ve ithalat politikalarından dolayı ürünü sattığımız tüccarlar ihracat yapamadıkları için malın fiyatı düşüyor. Yağmurun çok olmasından dolayı biçilen mısırların da kurutması zor oluyor. Eskiden nem oranı 18 olan mısır, bu sene 23'e çıkmış. Çiftçiler nemden dolayı da zarar ediyor. Bizler kurutmada zorluk çekiyoruz ve bize zaman yetmiyor. Çiftçiler, malını biçemediği gibi zamanı gelen borçlarını da ödemek zorundadır. Bu yönüyle bakıldığında çiftçiler bu sene bayağı mağdur oldu." ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin Umut Kervanı 100 aileye gıda yardımında bulundu
Hareket halindeki tır alev aldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Mardin'de etkinliklere katıldı
HÜDA PAR Mardin'deki elektrik sorunlarını araştırmak için komisyon kurdu
Kızıltepe Umut Kervanından yetim ve muhtaçlar yararına kermes