Mardin Ovası'nın ilk mısır hasadı yapıldı

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde anıza ekilen mısır, hem erken yetişti hem de tarla sahibi rekor düzeyde ürün elde etti.

MARDİN - Mezopotamya bölgesinin en verimli toprağına sahip olan Mardin Ovası’nda ana mahsul mercimekten sonra toprakta hiçbir işlem yapmayıp anızlı 500 dekar tarlasına mısır mahsulü eken Kızıltepe ilçesi Çağıl (Meşkoka İsmaila) Mahallesi çiftçilerinden ve aynı zamanda ziraat mühendisi olan Halil Karahan’ın bugün hasadı yapılan mahsulünün rekor düzeyde olduğu gözlendi.

 

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürü Nevaf Kalkan, bazı kurum ve daire müdürleri, bir ilk olma hasebiyle hasadı yapılan ürünü görmek için tarlada incelemelerde bulundular. Kaymakam Ermiş, bizzat biçeri sürerek bir süreliğine yeni mısır mahsulünü biçti.

 

Hasadı yapılan mısır tarlasında açıklamada bulunan Kaymakam Ermiş, “Bugün Tarım Müdürlüğü yetkileri ve daire müdürümüzle beraber Çağıl köyüne geldik. Bugünün özelliği ise ilk mısırın hasadı gerçekleşti. Kızıltepe toprakları bereketli, burada ikinci ürün mercimeğin ardından mısır ekilmişti. Bugün de hasadına başlandı. Bu mahsulün özelliği anız yakılmaksızın mercimekten sonra tarlanın çizilmesi suretiyle mısır ekildi. Verimin de gayet iyi olduğunu söylediler. İlçemiz için ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun.”temennisinde bulundu.

 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan ise, “Kızıltepe’de şuan 450 bin dekar mısır mahsulünün ekildiğini tahmin ediyoruz. Kızıltepe’de bu sene mısırın durumu fena değil. Şuan ise Çağıl köyünde anız yerine ekilen mısır hasadı için toplanmış bulunmaktayız. Bu mısırın özelliği mercimek yerine anıza ekim mevzerleriyle toprak işlemesi yapılmaksızın direk ekilen mısır mahsulü olmasıdır. Dolayısıyla Kızıltepe Çağıl köyünde ilk hasadı yapılan mısır mahsulüdür. Sonuçlar gösteriyor ki anıza ekilen mısır, hem masrafların önüne geçiyor. Hem de anız yakılması söz konusu olmuyor. Şu anki verilere göre, dekar başına bin 250-300 kilogram vereceğini tahmin ediyoruz. Tüm çiftçilerimize anıza ekimi tavsiye ediyoruz. Anıza ekim hem zaman aşımı açısından hem de maddi olarak çiftçilerimizin yararınadır.” ifadelerini kullandı.

 

Tarla sahibi Şerif Karahan da, “ Yeğenim Halil Karahan ziraat mühendisidir. 500 dekar tarlayı sürmeden sadece mebzerle mısırı ektik. Bu sene daha kimse böyle ekim yapmamış. Bölgemizde bir ilktir. Mahsulü damlama ile sulamasını yapıyorduk.  Bu hem daha tasarruflu hem de kalitelidir. Allah’a şükür verimi de çok yüksek.  Tabi bunu diğer çiftçilerde tavsiye ediyorum. Tabi her mebzerle olmuyor. Bu ekimin özel mebzeri var eğer çiftçiler özel mebzerle ekimini yaparsa herkese tavsiye ediyorum.”diye belirtti. (Mehmet Aslan-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi