Mardin'in Yeşilli ilçesinde "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamına alınan Gül ve Tepebaşı mahallerindeki riskli ve harabe binaların ilki yıkıldı. Yapılan çalışmayı izleyen Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir, modern bir şehircilik örneği oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Yıkım esnasında bazı ağaçların zarar gördüğü görülürken, Başkan Demir’in ağaçların zarar görmemesi için dikkatli olunması yönünde talimat verdiği belirtildi.
Yeşilli Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında, Gül ve Tepebaşı mahallerindeki riskli ve harabe yaklaşık 500 ev ve iş yeri yıkılacak ve yerine yaklaşık bin konut inşa edilecek.
Proje kapsamında ilk binaların yıkımı gerçekleşti. Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir, start alan kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde inceledi, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Demir, “Halkımıza vadettiğimiz güzelliğin ilk hamlesini bugün başlatıyoruz. Projenin yapılacağı alandaki evlerin yüzde 75'i harabe ve çoğu çökmüş. Enkaz, harabeler bu ilçenin ismine ve soyadına yakışmıyor. Biz de inşallah yeni dönüşüm alanlarıyla güzel kılacağımız kentimizde imar ve inşayı başlatacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde yaptığımız bu proje, Mardin’de bir ilk olacak. Bu proje merkez ilçe olmadı güzel bir çekirdek olacak. Burası bir ticaret merkezi olacak. Bir yaşam ve kültür merkezi olacak. Buranın camisi ve çarşısı bile Mardin’in odağı olacak. Bakanlık, vatandaşın mağdur olmaması için ne gerekiyorsa yapılmıştır.” dedi.
Hiçbir hak sahibinin mağdur olmasını istemediklerini, bu yüzden anlaşma yoluna gidilmesi yönünde tavsiyelerde bulunan Demir, şunları söyledi:
“Vatandaşımız anlaşmayı imzaladığı ve evini boşalttığı anda 36 ay boyunca evi teslim edilene kadar 836 lira kirası başlıyor. Bu dükkânlar için de geçerlidir. Bir vatandaşın bir binada 3 konutu varsa 3 tane kira alacak. Ayrıca, o konutta oturan kiracı mal mülk sahibi değil, sadece kiracıdır. O da boşalttığı anda devlet ona boşaltma ve taşıma bedeli bin 660 lira yardım öder. Tabi bazı vatandaşlarımızın itirazları söz konudur. 30 Ağustos tarihinde anlaşmaya varılan kısım haricinde kalan ve uzlaşmaya yanaşmayan vatandaşımızın hukuk kuralları içinde burası Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmesinden dolayı acele kamulaştırmaya gidilecek. İtiraz kapıları açıktık, ama boşuna acele istimlak ile karşı karşıya kalma, mağdur olma. Gel rızan ile anlaşalım, konuşalım. Konuta karşı konut, dükkânına karşı dükkân, istemiyorsan malın değeri kadar para… Buna rağmen ‘yok’ diyor isen devlet ‘var’ diyecek. Biz bu ilçeyi ya değişeceğiz, ya değişeceğiz. İlçeyi ya dönüşeceğiz, ya dönüşeceğiz.”
İLKHA