Mardin'de 1'inci Uluslararası Bulgur Festivali gerçekleştirildi

Mardin'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, Mardin Artuklu Üniversitesi ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından Uluslararası Bulgur Festivali düzenlendi.

Yöresel kıyafetli kadınların meydanda yakılan ateşin üzerinde kaynattıkları bulgurdan yapılan ikramlar, şenliğe katılan vatandaşlara dağıtıldı.

Şenlikte bir konuşma yapan Demirtaş, birçok dilin, dinin ve kültürün huzur içerisinde bu kentte böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan onur duyuyorum.

“Bugün şehirde turist yoğunluğu var otellerimiz dolu” diyen Demirtaş, konuşması şöyle sürdürdü:

“Tarımsız turizm ve turizimsiz tarım olmaz. Turizmin önemli bir alt yapısı olan gıda sektöründe kendimizi çok iyi bir şekilde göstermemiz lazım. Mardin'imiz Mezopotamya’nın tam ortasında. Yani Mezopotamya’nın başkenti diyebileceğimiz bu şehrimizde gerçekten çok verimli arazilerimiz var. 300 bin hektarın üzerinde arazimiz var. Bu arazilerimizin yaklaşık yüzde 55’ini sulama imkânımız var. Bu arazilerimizde yılda en az iki ürün alabiliyoruz. Bunun Mardin için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hem bulgurluk hem de makarnalık buğday üretiyoruz. Yılda yaklaşık 250 bin ton bulgur üretimi yapıyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 30’unu ihrac etme imkânımız var. Yakın bir gelecekte 100 bin ton ihraç edebilecek bir duruma geleceğiz. Bulgur coğrafi işaret aldığımız bir ürünümüz biliyorsunuz. Bu rakamlara ulaşmak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Bu potansiyelimizden dolayı çiftçilerimiz başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum”

Mardin’in artık bir huzur kenti olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Bu huzur şehrini nasıl daha kalkındırabiliriz, nasıl daha güzel hale getirebiliriz diye düşünüyoruz. Birinci Organize Sanayi bölgesi tamamen dolmuş. İkinci Organize Sanayi bölgesinde tüm arsalar satılmış. Yaklaşık 15 fabrikamızın temeli atılmış. Bu yıl içerisinde 6-7 fabrikamızın açılışını düşünüyoruz. Bir taraftan da pamuk, mısır, buğday üretimi yapacağız. Yani hepimizin çalışması lazım. Artık bu devir o devir. Çocuklarımızı çalıştıracağız. Gençlerimizi çalıştıracağız. Üreteceğiz, üreterek ancak saygın bir ülke ve toplum haline gelebiliriz. Üretmeyen bir toplumun dünyada saygın bir toplum içerisinde olması mümkün değil.” dedi.

Konuşmanın ardından, Vali Demirtaş, Türkiye, İran, Tunus, Lübnan, Ürdün ve Singapur'dan katılım sağlayan usta aşçılara plaket verdi. Demirtaş, stantları gezerek vatandaşlara başta bulgur pilavı ve çiğköfte olmak üzere çeşitli ikramlarda bulundu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Görme engelliler için farkındalık artıyor
Mardin’de kar yağışı etkili oldu
Mardin’de otomobillerin çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti
Mardin’de 6’ncı kattan düşen işçi hayatını kaybetti
Memiş: Müslümanlar olarak yılbaşı gecesini kutlamak gibi kültür emperyalizminin oyununa gelmemeliyiz