Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen “Madde Bağımlılığı” konulu konferans Mardin İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Gençliği her türlü bağımlılıktan kurtarmalıyız”
Yoğun katılımın olduğu konferansın açılış konuşmasını yapan Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, toplumun geleceğinin genç nesillere bağlı olduğuna işaret ederek, “Bu yüzden gençliğin korunması toplum yararınadır. Gençliğimizi her türlü bağımlılıktan kurtarmamız gerekir.” dedi.
“Tedavi edilebilir”
Konferansa konuşmacı olarak katılan Psikiyatri Uzmanı Dr. Seyfullah Tekin; bağımlılık yapan maddeleri, tedavisini ve iletişim ipuçlarını örneklerle açıkladı. Bağımlılığın zarar verici sonuçlar doğurmasına karşın, zorlantılı bir şekilde madde arama ve kullanma ile karakterize süreğen ve tekrarlayıcı bir beyin hastalığıdır olduğunu ifade eden Tekin, bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
Bağımlılık yapan maddeler
Bağımlılık evrelerinin öncelikle deneme evresinden başladığına dikkat çeken Tekin, sosyal kullanım evresi ile bağımlılık evresinin takip ettiğini söyledi. Tekin bağımlılık yapan maddeleri se şöyle sıraladı; “Tütün, alkol, esrar (bonzai), uçucu maddeler, ekstazi (ecytasy), eroin, kokain ve ilaç olarak kullanılanlar Diazem, Morfin, Xanax…”
“2013 yılında 232 kişi madde kullanımından öldü”
Tüm dünyada madde kullanım arttığına işaret eden Tekin, Amerika başta olmak üzere birçok ülkenin madde bağımlılığı ile mücadeleyi ilk sıralara koyduklarını ifade etti. Tekin, “Türkiye’de ilk kullanım yaşının 13,8’e kadar düşmüş. Ayrıca İşin acı tarafı 2012 yılında 162 doğrudan maddeye bağlı ölüm gerçekleşmiş. 2013 yılında yüzde 43,2 artış göstererek 232’ye yükselmiştir.” dedi.
Tekin son olarak bağımlılığın özellikle gençleri hedef aldığına dikkat çekerek aileleri uyardı. (M. Salih Keskin – İLKHA)