Mardin Artuklu Üniversitesinin Arapça, Kürtçe ve Süryanice klasiklerini akademik bir platformda literatüre katkı sağlamak amacıyla düzenlediği "Uluslararası Klasikler Çalıştayı" sona erdi.
Üniversitenin konferans salonunda yapılan ve bilim danışma kurul başkanlığını Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça'nın yürüttüğü çalıştay 3 gün sürdü.
Çalıştay oturumlarında klasikler, Medrese Eğitiminde Sarf ve Nahiv'in Rolü, İbn Malik'in Nahiv ve Sarf İlmindeki Yeri Bağlamında Elfiyye Adlı Eseri, İbn Hişam ve Katrün'n-Neda Adlı Eseri, Sibeveyh ve el-Kitab Adlı Eseri, Klasîka Edebiyat û Hizra Kurdî: Dîwana Melayê Cizîrî, Nalî û Pêgeha Wî di Edebiyata Kurdî ya Klasîk de, Mor Efrem: Şiirleri, Bar Ebroyo: Hawat Hekmto gibi ana başlıklar altında ele alınarak tartışıldı.
Klasiklerin, zamanın süzgecinden süzülerek bugünlere ulaşmış ölümsüz eserleri ifade ettiğini belirten Ağırakça, her ne kadar belirli formlarda yazılsalar da oluşturdukları varyantlarla takdire şayan olduklarını söyledi.
Ağırakça, "Klasiklerin ait oldukları dil ve kültürün korunması refleksinde katalizör görevi üstlenmesi onların değerini artırmaktadır. Bu durumda klasik ürünlerin araştırılması, sadece klasiklerin anlaşılması için değil aynı zamanda bu geleneğin temsil ettiği kültürün ve dünya görüşünün anlaşılmasına yardımcı olacaktır." dedi.
Kültürlerin, dillerin ve dinlerin kavşak noktası olan Mardin'de klasikler bağlamında yapılan çalıştayda bu literatüre katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Uluslararası Klasikler Çalıştayı Koordinatörü Doç. Dr. Nesim Doru, çalıştayda Arapça, Kürtçe ve Süryanice yazılan eserlerin konu, yüzyıl ve yazar örgüsünde taksim edilerek, en eski eserlerden bugünlere kadarki sürecin tedricen tetkik edildiği bilgisini verdi.
Klasiklerin başta edebiyat olmak üzere bilim, felsefe ve tasavvuf gibi bir medeniyetin temel taşlarından disiplinlerle içli dışlı olduğunu söylemenin mümkün olduğuna değinen Doru, "Türkiye'de var olan bütün dilleri bir zenginlik olarak telakki eden ve bu zenginlikleri önemseyen Mardin Artuklu Üniversitesi ve özelde Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü olarak kültürlerin, dillerin ve dinlerin kavşak noktasında ilim dünyasına klasikler üzerinden katkı sağlamayı amaçladık." ifadelerini kullandı.
Bilim ve danışma kurulunda Avusturya, Irak, Romanya, Suriye, Katar, Suudi Arabistan ve Fransa'daki üniversitelerden bilim adamı ve öğretim üyelerinin de yer aldığı çalıştayın her yıl farklı başlıklar altında düzenleneceği bildirildi. (M. Salih Keskin-İLKHA)