İSTANBUL - Marmara Peygamber Sevdalıları Platformu Ramazan ayına özel tavsiyelerde bulundu. Platform tavsiyelerini düzenli bir program tablosuyla duyurdu. İmsakiye ile birer program tablosu da dağıttı. Konu ile alakalı bir açıklama yapan platform yetkilileri, "Öncelikle bizleri Kur'an, Furkan, Rahmet ve Mağfiret ayı olan Ramazan ayına ulaştırdığı için Rabbimize sonsuz sayıda Hamd-u senalar olsun. Rabbimizin bize büyük lütfü olan Ramazan ayını Rabbimize yapacağımız en güzel ve kamil bir kulluk ile icra etmeye çalışmalı ve içerisinde indiği Kur'an-ı Mubin'i en güzel şekilde okumaya, anlamaya ve hayatımıza tatbik etmeye gayret etmeliyiz." diyerek halkı amel etmeye davet etti.
İMSAKİYE VE AMELİ PROGRAM TAKİP ÇİZELGESİ
Platform, tüm üye ve gönüllülerini İbadete teşvik edici olarak tavsiyelerini sadeleştirerek bir imsakiye hazırladı ve her an gözlerinin önünde olmasını istedi. Bununla beraber tamamen bireysel olarak ve bireyler arasında Ramazan ayını değerlendirmeye yönelik olarak birbirleriyle hayır yolunda yarışacakları 15 ana maddeden oluşan "Ramazan Ayı Ameli Program Takip Çizelgesi" bastırarak üye ve gönüllülerine dağıttı. Yapılan açıklamada "Ramazan sonunda özellikle bir karne vazifesi gören bu takip çizelgesini kişisel olarak değerlendirerek Ramazan ayından ne kadar istifade yaptığımızın muhasebesini yapmalıyız. Ayrıca bu yıl ki Ramazan ayında, bireysel program, ailevi program ve toplu program olmak üzere, aşağıda belirtilen çerçevede tüm üye ve gönüllülerimizin Ramazan ayı boyunca uygulayabileceği programlar için bir dizi tavsiyelerimiz olacaktır." dendi.
BİREYSEL PROGRAM
• Platform üye ve gönüllülerimiz, Ramazanda günlük olarak en az bir cüz Kur'an'ı Kerim okumalı, bu alışkanlığı ramazan ayı sonrası da devam ettirmelidir.
• Her üye ve gönüllümüzün bir dua virdi olmalı; dua, cevşen ve gece namazı gibi insanı manevi yönde takviye eden ibadetlere ağırlık vermeli ve unutmamalıdır ki 21.yy. davetçilerinin gece ibadetinin olmaması önemli bir eksikliktir. Gece ibadeti insanı manevi yönden takviye ettiği gibi insanın disiplinli olmasını sağlar. Özellikle gece ibadetine ağırlık verilmeli ve teşvik edilmelidir.
• Platformumuz kurulduğu ilk günden beri adından da anlaşıldığı gibi siyere önem vermiş ve tüm faaliyetlerini siyer eksenli yaparak her icraatın karşılığının siyerde olmasını istemiştir. Bu önemden dolayı siyer iyi anlaşılmalıdır. Onun için her üye ve gönüllümüz siyeri tam kapsamlı bir şekilde okumalı ve anlamalıdır.
• Platform üye ve gönüllülerimizin Ramazan ayı boyunca ve sonrasında aile ile birlikte takip edeceği bir ders programı olmalıdır. Bu ders programında; ilmihal, Kur'an okuma, tecvit, siyer gibi aile bireyleri için zaruret arz eden hususlar bulunmalıdır.
• Her üye ve gönüllümüz, Ramazan ayı boyunca bir ilmihal kitabını okuyup hem tekrarını yapmalı ve hem de fıkıh konusundaki eksikliklerini giderecek şekilde kendine bir program yapmalıdır.
• Ramazan ayı içinde, özellikle de Ramazanın son on gününde toplumumuz tarafından yavaş yavaş unutulan itikâf sünneti önemle ihya edilmelidir.
• Yakınlarına, dostlarına, yakınlarındaki tanıdık, ihtiyar, hasta ve salih insanlara ziyaretler düzenlemeli ve ziyaret etmelerini şayet edemiyorlarsa da muhakkakki duaları alınmalıdır.
• Tüm üye ve gönüllülerimiz, maddi imkânlarına göre iftar yemeği vermeli ve bu adet yaygınlaştırılmaya çalışılmalıdır.
• İftar davetleri çerçevesinde programlar düzenlenmeli; her kardeş ya iftar davetine gitmeli ya da birilerini davet etmelidir. Bu iftar davetleri üyelerimiz arasında olduğu gibi halkımıza yönelik de yapılmalıdır. Fakat halkımıza yönelik davetler esas alınmalıdır. Üyelerimiz iftar davetlerini akraba ve komşulardan başlamalı ve tanıdığı birçok kişiye ikramda bulunmalıdır.
Ailevi Program:
• Ramazan boyunca, özellikle çocuklara ilmihal dersi verilmeye çalışılmalıdır. Daha önce verilmiş olsa bile tekrar etmenin çok faydalı olacağı bilinmelidir.
• Mümkünse küçük ebatlı bir siyer kitabı aile bireyleriyle birlikte ders şeklinde okunmalıdır.
• Ailenin bulunduğu yerde cami varsa ve gidebiliyorsa, camiye gidilerek namazlar cemaatle kılınmalıdır. Eğer cami yoksa, evde cemaatle kılınmalıdır.
• Anne ve babalar, çocuklarının yaşlarını göz önünde bulundurarak gece namazlarına teşvik etmelidirler.
• İkamet edilen yerde cami varsa ve gidebiliyorsa, camide mukabele şeklinde Kur'an okunmasına iştirak edilmelidir. Eğer bulunulan yerde cami yoksa evde günlük en az bir cüz olmak üzere ailece mukabele şeklinde Kur'an okunmalıdır.
• Evde aile bireylerine Kur'an öğretilmeli biliyorsa tecvit öğretilmeli, kısaca bu ay vesilesi ile eksikler giderilmeye çalışılmalıdır.
• Platforma üye derneklerimizde yapılacak iftar programlarına mümkün mertebe iştirak edilmelidir.
• Ramazanın son on gününün tekli gecelerinde Kadir gecesine rastlama ümidiyle gece ibadet ve zikirle ihya edilmeye çalışılmalıdır.
• Ramazan boyunca özellikle vakit namazlarında sonra, seher vaktinde, Cuma günü, Kadir gecesi ve Kadir gecesinin arandığı tekli gecelerde İslam için çalışanlara, İslam için şehit düşmüşlere, zindan ehline ve ailelerine ve tüm dünya Müslümanlarına dua edilmelidir.
Toplu Program:
• Şartların ve imkânların el verdiği yerlerde, hayırseverlerin yapacağı yardımlarla her akşam iftar yemekleri verilmeli, bu iftarlar, yerin şart ve imkânlarına göre açık havada, iftar çadırlarında veya kapalı alanlarda yapılmaya çalışılmalıdır.
• Gerek şehir ve gerekse ilçelerde, bütün kardeşler, teravih namazlarını kendilerine en yakın camilerde cemaatle kılmalıdırlar.
• Ramazan ayında tüm kardeşler bu ayın rahmet ayı olması münasebetiyle kendilerine hedefler belirlemelidir. Ramazan ayı boyunca bu hedef doğrultusunda icraatlar ortaya konularak; "Bir insanın hidayetine vesile olmak dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır" hadisini düstur edinerek insanlara gidilmeli, yeni dostlar edinmeye çalışılmalı, dost, tanıdık, akraba, komşu, hasta, muhtaç ve yakınlar ziyaret edilmelidir. Ziyaret edilen bu kişilerin sorunlarıyla ve dertleriyle ilgilenmeli ve böylece gidilmeyen tek bir kişi bırakılmamalıdır. Ramazan ayı sonunda ise kişinin kendi için belirlediği hedeflerin muhasebesi yapılmalıdır.
• Bu münasebetle her üye ve gönüllümüz, belirtilen bu hedefler doğrultusunda programlı bir şekilde hareket edip çalışmalı, gidebildiği herkese gitmeli, halini sormalı, bunu her kardeş hizmet şeklinde algılamalı, bunu gerçekleştirmek için canla başla çalışıp gayret göstermelidir.
• Bayan kardeşlerimiz geçmişte olduğu gibi şimdide bulundukları her mahalle ve binada hatim programları yapıp tüm çevrelerine bunu önceden duyurup bayanları mukabeleye davet etmeli ve bu münasebetle gevşeyen komşuluk ilişkileri canlandırılmalıdır.
• Bayram namazı için tüm kardeşlerin, kendisine en yakın camiye gidip orada bayram namazı kılması, namazdan sonra camidekilerle tebrikleşmesi, ardından eve gidip ev halkıyla bayramlaşması, daha sonra komşular, akrabalar, dostlar ve tanıdıklara gidip onlarla bayramlaşması sağlanmalıdır. Ulaşılamayan dost ve akrabalara telefon ve mesajlaşma şeklinde ulaşıp bayramlaşarak ramazan ayının ve ramazan bayramının ihya edilmesi sağlanmalıdır.
• Kadir gecesinde itikâfa girmeli ve bu gecenin önemine binaen İslam için çalışanlara, İslam için şehit düşmüşlere ve zindan ehline ve ailelerine ve tüm dünya Müslümanlarına dua edilmelidir.
• "Ağızların tadını kaçıran ölümü çokça hatırlayın" hadisine binaen özelde Perşembe günleri kabirler ziyaret edilmeli İslam için mücadele edip şehit düşenler için dua edilmeli ve bu ayda ölüm çokça hatırlanmalı ve sonu ölüm olan bu dünyada en hayırlı şekilde ayrılmanın hesaplarının yapılması sağlanmalıdır.
Son olarak Marmara Peygamber Sevdalıları Platformu şu açıklamalarda bulundu: "Yüce Rabbimizden Ramazanı İslam ümmeti için hayırlara vesile kılmasını, dünyanın birçok yerinde zulüm altında olan mazlum Müslümanlara yardımını göndermesini ve onları zulümden kurtarmasını niyaz ederiz. Halkımızın zulüm altında inleyen kardeşlerimiz için maddi ve manevi olarak seferber olmasını ve dualarında onları unutmamalarını istiyoruz." (Mehmet Laçin - İLKHA)