MAÜ'de Kürt Dili ve Edebiyatı ile Zaza Dili ve Edebiyatı kontenjanları doldu

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Kürt Dili ve Edebiyat Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kırkan, Kürt Dili ve Edebiyatı ile Zaza Dili ve Edebiyatı bölüm kontenjanın yoğunluk sebebiyle dolduğunu belirtti.

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre, Bingöl üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Munzur Üniversitesi ve Mardin Üniversitesiyle beraber toplam 4 üniversitede Kürtçe ve Zazaca bölümler için ayrılan kontenjanlar tamamen doldu.


MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ahmet Kırkan, bu yıl Kürt Dili ve Edebiyatı ile Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü için Mardin Artuklu Üniversitesinde 25 kişiye açılan kontenjan bölümüne 26 kişi alınarak kontenjanın dolduğunu ifade etti.

"Bu yıl da Kürt Dili ve Edebiyatı lisans bölümüne yoğun bir talep oldu"


MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ahmet Kırkan

Kürt Dili ve Edebiyatı Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümüne her sene rağbetin olduğunu belirten Kırkan," Her sene bu bölüme Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kürt Dili ve Edebiyatı lisans bölümüne yoğun bir talep oldu. Bu sene 26 öğrencimiz geldi. Her sene 25 kontenjan veriyorduk. Bir öğrenci ise okul birincilerinden yerleşti. Bu sene içerisinde 15 tane de yabancı uluslararası öğrenci kontenjanımız var ama Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) yetişmediğinden dolayı bu sene o kontenjanımız boşta kaldı. Gelecek sene inşallah 40 kişiyle eğitim öğretimimize devam edeceğiz." dedi.

"Buradan mezun olan öğrencilerimiz öğretmen olarak atanabilirler"


4 yıllık bir öğrenim süreci olan Kürt Dili ve Edebiyatı Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümünde ne tür derslerin verileceği ve bölüm bitiminde öğrencilerin görev alabilecekleri meslekleri aktaran Kırkan, "Gelen öğrencilerimiz 1'inci ve 2'nci yıl dönem sömestrlerde imla, doğru yazım, Kürtçenin grameri ve diğer diyalektleri Zazaca ve Soranice dersi görmekte. 3'üncü ve 4'üncü yıldan sonra artık modern edebiyat, klasik Kürt edebiyatı, modern Kürt edebiyatı, folklor ve karşılaştırmalı diyaloglar, yani Zazaca, Kurmancî ve Soranice ile karşılaştırmalı gramer dersleri vermekteyiz. Buradan mezun olan öğrencilerimiz öğretmen olarak atanabilirler. Her ne kadar sayıları az olmuş olsa da onun dışında hastanelerde ve mahkemelerde danışman ve tercüman olarak görev yapabilmektedir. Televizyonlarda ve yayınevlerinde editör ve program sahibi olarak da görev yapabilmektedirler." ifadelerini kaydetti.

"Gelen öğrencilerimiz isteyerek, bilerek Kürt dili ve kültür ve edebiyatını öğrenme aşkıyla buraya geliyorlar"


Bölümü tercih eden öğrencilerin kendi istekleri doğrultusunda kayıt yaptıklarını dile getiren Kırkan, " Yeni gelen öğrencilerimiz bilinçli bir şekilde neyi tercih ettiklerinin farkındadırlar. Hem Mardin'in kozmopolit yapısı hem gelen öğrencilerin istekleri ve bölümü bilerek tercih etmeleri bölümde çok ciddi bir ahenk sağlıyor. Gelen öğrencilerimiz isteyerek, bilerek Kürt dili ve kültür ve edebiyatını öğrenme aşkıyla buraya geliyorlar. Mardin Artuklu Üniversitesi 'nin Türkiye'de yaşayan diller enstitüsünde ve hem tezli hem tezsiz hem de doktora programlarımız var. Mezun öğrencilerimiz akademik hayatlarını aynı üniversitede ayrılmadan da devam edebiliyorlar. Öğrencilerimizin buraya gelmelerini istiyoruz. Öğrencilerimiz zaten yoğun bir talep içerisindedirler. Kürtçede biz diyoruz ki 'hûn bixêr hatin mala xwe' evinize hoş geldiniz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin’de silahlı kavga: 1 ölü 2 yaralı
Görme engelliler için farkındalık artıyor
Mardin’de kar yağışı etkili oldu
Mardin’de otomobillerin çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti
Mardin’de 6’ncı kattan düşen işçi hayatını kaybetti