Mardin’in Midyat ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Muhallemi Arapları Yardımlaşma ve Kültür Derneği (MAY-DER) öncülüğünde Muhallemi Arapları tarafından dillerini koruma altına alma amaçlı sözlük çalışması başlatıldı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan MAY-DER, Muhallemice’nin yok olmayla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Yapılan açıklamada, “Günümüzde yüzde 70 civarında konuşulan dilimizi bekleyen tehlikelerden biri yeni yetişen nesilde konuşma oranının yüzde 25’lere düşecek olması kaygısıdır. Bundan daha vahim olanı ise bir kuşak sonrasında dilimizi anlama ve konuşma oranının yüzde 5 ila yüzde 10 arasına düşecek olmasıdır. Bu ise Muhallemice’nin sonu olacaktır.” denildi.
Uluslararası dil bilimcilerin her yıl onlarca lehçenin kaybolduğunu ve böyle giderse resmi diller haricinde bütün lokal düzeyde konuşulan dil ve lehçelerin yeryüzünden silineceği gerçeği hatırlatılan açıklamada, bu lehçelerden birinin de Muhallemice olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bu konuda hepimize büyük görevler düşmektedir. Dil konuşuldukça sulanan ağaç gibidir. Geçmişte ecdadımız tarihine, kültürüne ve diline sahip çıkmıştı. Günümüzde ne yazık ki baba neslimiz hayatın getirmiş olduğu sorumluluklardan dil ve kültürümüzle ilgili bağı koparma seviyesine getirmiştir. Bize umut kaynağı olan Muhallemi gençlerinin başta sosyal medya olmak üzere birçok alanda kendilerince çalışmalar yürütmeleri ve bu sözlük yazım çalışmalarımızdır.”
Yapılacak olan sözlük hakkında ise MAY-DER Başkan Yardımcısı Tevfik Acar şu bilgileri paylaştı: “Yapılacak sözlüğün içeriğinde Mardin, Midyat, Ömerli, Savur, Gercüş gibi ,Arapça konuşan tüm yerleşkelerden kelimeler yer alacaktır. Sözlükte Arap harflerinin yanı sıra Türkçe anlamı ve Latince telaffuzu da yer alacak. Sözlüğün şuan yüzde 70’i tamamlanmıştır. Basımı inşallah 3 ay sonra gerçekleşecektir. Dil bilimcilerin istifade edebileceği bu sözlük ile Lehçemiz akademik alanda daha fazla gelişeceği kanısı içerisindeyiz. ‘Her dil bir ulustur’ anlayışından ülkemizin zenginliklerinden olan Mardin ve çevresindeki Arapçamız bu çalışmayla dilimizin hak ettiği yeri bulacağından hiç bir şüphe duyulmamaktadır. Genç neslimize büyük ve önemli bir hazine bırakmanın gururunu yaşamaktayız.” (Süleyman Tunç- İLKHA)