Diyarbakır'da 5580 sayılı Dershanelerin Dönüşümü Yasası çerçevesinde kapatılan dershaneler, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yasal mevzuatlarına uygun bir şekilde 2015 yılında özel temel liselere dönüştürülmüştü. Kentteki 12 temel lisenin vekilliğini yapan Avukat Melih Devran Aygün, kaçak olarak faaliyet yürüten birçok kurs merkezinin astronomik ücretlerle dershaneler gibi çalışmasına ve FETÖ nedeniyle ihraç edilen öğretmenlerin buralarda istihdam edilmesine tepki göstermişti.
Konuyla ilgili yayımlanan haberin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'u telefonla arayarak, bu kursların kapatılmasını istedi.
Erdoğan'ın, kaçak dershaneler hakkındaki talimatıyla ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Aygün, söz konusu gelişmenin kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Aygün, "Bu konuyla ilgili haberi basın aracılığıyla duyduk. Cumhurbaşkanımızın bu yönde bir talimatı olduğunu öğrendik. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'la görüşmesinin ardından bu kursların kapanmasını istediğini belirten bir açıklamada bulundu. Tabi ki bu, müvekkilim olan kurumları oldukça sevindirdi ama bu yönde halen aktif bir çalışma yok. Bakanlığın, bu kursların yılsonuna kadar hizmet verecekleri yönünde açıklaması basında yer aldı. Bu durum müvekkillerimin mağduriyetinin devamına sebep olacaktır. Yeni eğitim ve öğretim yılı başlamamışken bununla ilgili gerekli işlemlerin ivedilikle yapılmasını istiyoruz. Talebimiz bu yöndedir. Tabi ki bu açıklama yüreklere su serpti, kurumları oldukça mutlu etti. Toplumun mutluluğu için de önemliydi. Çünkü eğitim, toplumun temelini oluşturuyor. Bütün toplum için sağlıklı eğitim verilmesi, sağlıklı eğitim ortamının oluşturulması önemlidir. Bu anlamda umutluyuz. Kurumlar adına yaptığımız bu işlemleri sürdüreceğimizi ve peşini bırakmayacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum." dedi.
Bakanlık, kaçak dershanelerle ilgili denetmen görevlendirdi
İl Milli Eğitim Müdürlüğünden kendisine dönüş yapıldığını bildiren Aygün, şunları söyledi: "Kendileriyle görüştük. Bu anlamda bakanlığın bir denetmen görevlendirdiği ve kendisinin bu anlamda gerekli teftişi yapmak üzere ilimize geleceği bilgisi verildi. Biz de artık çalışmaların devamını bekliyoruz."
"MEB öğretmenleri kaçak dershaneciliği ayakta tutuyor"
Özellikle MEB öğretmenlerinin kaçak dershaneleri ayakta tuttuğunu dile getiren Aygün, "Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenleri, kendi okullarından çok kaçak dershanelerde yani tek ders onayı olup velileri sömüren ve kandıran özel öğretim kurslarında çalışmaktadır. Kaçak kursların çoğunu, MEB öğretmenleri birleşip açıyor, ortak oluyorlar. Okuldaki müdürlerle anlaşarak, ders programları sadece 3 güne veya 4 güne sığdırılıyor. Okuldaki performansları düşüyor. Bu öğretmenler, sürekli sevk ve rapor alıyorlar. Devlet okullarındaki kendi öğrencilerini zorla, notla korkutarak kendi çalıştıkları kaçak dershanelere götürüyorlar." ifadelerini kullandı.
"Öğretmenleri duyarlı olmaya ve yasalara uymaya davet ediyoruz"
Okul müdürlerinin, bütün öğretmenlerin ders programlarını 5 güne yaymaları gerektiğini vurgulayan Aygün, "Kadrolu öğretmen 3 gün çalışırken, ücretli öğretmen alınarak devlet hazinesine yük getirilmemelidir. MEB öğretmenleri, kaçak kurslarda çalışamaz ancak özel okullarda ve temel liselerde maksimum 3 saat onayla çalışabilir. Yetkililerin, gerekli denetimleri bu yönlü yapmasını talep ediyoruz. MEB öğretmenleri kaçak dershanecilik yapacaklarsa onları istifaya davet ediyoruz. Yerlerine, yüz binlerce atanamayan öğretmen sırada bekliyor. Bu konunun takipçisi olacağımızı, kendilerini ve çalıştıkları kursları tespit ettiğimizi belirtiyoruz. Gerekli işlemleri yapmadan önce kendilerini bu konuda duyarlı olmaya ve yasalara uymaya davet ediyoruz. Öğretmenlik dürüst olmayı gerektirir." şeklinde konuştu.
İLKHA