Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan "Cami ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yaygın Din Hizmetleri Daire Başkanı Bünyamin Albayrak, cami ve toplum konularına değinerek, toplumun inşasında camilerin önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Asrı Saadetten örnekler veren Albayrak, Hz Muhammed'in inşa ettiği toplumun cami eksenli bir toplum olduğunu, İslam tarihinde çok önemli bir yere sahip olan sahabelerin camilerde yetiştiğini dile getirdi.
Her yıl bir temayla haftayı kutladıklarını belirten Albayrak, bu yılki temanın "Cami Şehir ve Medeniyet" teması olduğunu hatırlattı.
Hz Muhammed'in camiyi hayatın merkezine imar ettiğini söyleyen Albayrak, "Diyanet İşleri Başkanlığımız her sene 'Camiler Ve Din Görevlileri Haftası'nda bir temayı bir konuyu gündeme getiriyor. Bu seneki tema 'Cami Şehir ve Medeniyet', tabi ki medeniyetimizin inşasında caminin çok büyük bir önemi var. Resulullah Efendimiz (sav) Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde öncelikle Kuba Mescidini hemen akabinde Mescidi Nebevi'yi inşa etmiştir. Mescidi Nebi'nin yanı başında Resulullah Efendimizin mübarek hücreyi saadetleri yani evi bulunmaktadır. Hemen caminin yanı başında camiyle beraber bir hayat ikame edilmektedir. Efendimiz, Mescidi Nebi'yi hayatın merkezine imar etmiştir. Bir kenarında Suffa Medresesi vardır. Bu medresede o mübarek, o muazzez sahabeyi kiram efendilerimizi yetiştirmiştir. Burada yetişen Muaz bin Cebeller, Ebu Musa el Eşari’ler, İbn-i Mesutlar, Ebu Derdalar daha sonra İslam âleminin her tarafına Resulullah’ın, Kur’an’ın ilahi mesajını yaymışlardır." dedi.
Camiler ticaret ile birlikte dünya ve ahiret arasındaki ilişkiyle de yakından alakadar olduğuna değinen Albayrak, daha sonra şöyle devam etti: "Tabi ki hayatın merkezi dedik Resulullah Efendimizin Mescidi Nebisi bir kenarıda şehrin önemli bir merkezi olan ticarethanenin döndüğü çarşıya bakar. Bir kenarda da kabristanlık dediğimiz Baki Kabristanlığına bakar. Yani dünya hayatının ahiret hayatı ile bu kadar irtibatlı olduğunu gösterir. Resulullah Efendimiz Yesrib’e vardığında daha sonra şehrin merkezine oturan bu mabet ile Medine’yi ve münevvere olan o nurlu şehri kurmuştur."
Camiler şehirlerin inşasında rol oynamıştır
Camilerin şehirlerin inşasında önemli bir yere sahip olduğunu, İslam tarihi boyunca şehirlerin sürekli olarak camilerin etrafından gelişerek devam ettiğini söyleyen Albayrak, "Camiler kurulan bütün İslam şehirlerine örnek olmuştur. Örneğin bir Bağdat, bir Şam-ı Şerif ta ilerlerde kurulan bir Kurtuba bütün şehirlerin her birinin ana kaynağı burasıdır. Ecdadımız Anadolu topraklarında şehirleri kurarken Resulullah Efendimiz’in bu âdetini devam ettirmişlerdir. İstanbul’u gördüğümüzde Fatih Camii’nde, Sultan Ahmet ile Süleymaniye ile Edirne’ye vardığımızda Selimi’ye ile Anadolu’daki diğer Ulu Camilerimiz ile her birileri şehrin merkezi olmuştur. Şehrin merkezi olan bu camiler aynı zamanda şehrin kalbi durumundadır. Adeta vücuda can veren kalp gibi o şehre kan verir, can verir, şehrin enerjisini oluşturur. Onun için bizim milletimizin hayatında cami mabed, mescit çok önemlidir." ifadelerini kullandı.
“İmarı kadar ihyası da önemlidir”
"Camilerin imarı kadar ihyası da önemlidir. Cemaatsiz bir cami maneviyattan uzak olacaktır" diyen Albayrak, daha sonra şunları kaydetti:
"Camilerin imarını yerine getirenler camileri imar edenler ehli iman olan kimselerdir. Tabi ki burada şu gerçeğin altını çizelim camilerin imarı inşası kadar ihyası çok önemlidir. Mabetlerimizin, camilerimizin süsü ve ziyneti cemaatimizdir. Cemaatimizin olmadığı bir mabedin zaten manevi hayatı olmaz. Oradan bütün şehir, toplum kendini gıdalandırmış olur. Bu vesileyle tabi bizim camileri hayatın merkezine almamız çok önemli, camilerimiz sürekli fonksiyonlarını artırma adına hizmete devam ediyor."
3 milyona yakın çocuk Kur’an öğrendi
Yaz aylarındaki cami çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Albayrak, "Yaz ayları geldiğinde 85 bin camimiz çok önemli bir eğitim merkezi haline geliyor. Hamdolsun bu sene yıl yaz ayında yaklaşık 114 bin noktada 3 milyona yakın çocuğumuza Kur’an-ı Kerim, itikat, ibadet, Siyer, Peygamber Efendimizin ahlakını öğrettiler. Sabah namazı buluşmaları, sohbet meclisleri her geçen gün bu fonksiyonu arttırıyor. Gençlerimiz ile beraber bir araya gelmeler. Tabi biz arzu ediyoruz ki İslam tarihinde camiler çok yüksek özveri ile kullanılmış, İnşallah onlara geri gelir. Tabi vatandaşımız, hayatının her yerinde, her alanında düğününde derneğinde, taziyesinde her an camiyi hayatının merkezinde görür diye ümit ediyoruz. Biz bu gayeyle inşallah bu çalışmaları arttırmanın niyeti içerisindeyiz." şeklinde konuştu.
Albayrak son olarak şunları söyledi: "Şunu bir kez daha hatırlatalım. Milletin hayatında caminin rolünü şöyle özetleyelim; yaklaşık 90 sene önce memleketimiz büyük bir kurtuluş mücadelesi vermişti. O kurtuluş savaşında Adıyaman’ımızda, Antep’imizde, Maraş’ımızda büyük bir mücadele vardı. Türkiye’mizde her yerde mücadele vardı. Bu mücadele imamlarımız, müftülerimiz, din adamlarımızın etrafında camilerde örgütlenmişti. 15 Temmuz gecesi memleketimiz büyük bir sıkıntıyı da yine camilerimizde müezzinlerimizin, imamlarımızın okumuş olduğu salalar ile milletimiz ciddi bir kendilerine karşı yönelmiş olan bu şer odaklarını büyük oyunlarını bozmuş oldu. Onun için halkımızın hayatında caminin rolü çok önemlidir." (Cemil Özdaş – İLKHA)