Diyarbakır bu yıl 6'ncısı düzenlenen Kitap Fuarı'na katılan Siirt eski milletvekili ve Araştırmacı-Yazar Kadri Yıldırım, Kürd tarihinde medreselerin önemine dikkat çekti.
TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Diyarbakır bu yıl 6'ncı Kitap Fuarı düzenlendi. 120 yayınevinin katılımıyla hazırlanan fuar; panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 60 kültür etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Kitap fuarında, 3 ciltten oluşan "Kürt Medreseleri ve Âlimleri" kitabının tanıtımını yapan Yıldırım, medreselerin İslam âleminin ortak medeniyet ürünü olduğunu belirtti.
Yıldırım, "'Kürt Medreseleri ve Âlimleri' ile ilgili çok şey söyleniyor. Henüz piyasada bunu bir külliyat olarak bize tanıtacak geniş kapsamlı bir çalışma yoktu. En az bin yıl öncesinde başlamak üzere Eyyubiler dönemi, Irak Kürd bölgelerini, Suriye Kürd bölgelerini, İran Kürd Bölgelerini ve Türkiye'deki Kürd bölgelerini içine alacak kapsayıcı çalışma göremeyince bizde bu yükün altına girdik. Bazı eksiklerimiz ve unuttuklarımız elbette ki vardır. İnşallah onu da siz değerli okurlardan gelecek tavsiyeler doğrultusunda ikinci baskıda unuttuklarımızı ve eksiklerimizi tamamlarız." dedi.
Medreselerin İslam âleminin ortak medeniyet ürünü olduğunu söyleyen Yıldırım, "Kürd medreseler denildiği zaman akla bir takım özellikler geliyor. Bunlardan bir tanesi eğitim dilin Kürdçe olmasıdır. Medreseler İslam âleminin ortak medeniyet ürünüdür. Osmanlı, Selçuklu, Hint ve Afrika medreseleri var. Ama kimse şimdiye kadar fazla geniş hacimli bir şekilde Kürd medreselerinde bahsetmedi, hatta Kürd medreseleri denilince sırt çevirenler vardır, meseleyi başka tarafa çeken de var. Oysa Osmanlı medreseleri demek ne kadar doğal ise Kürd medreseleri demek o kadar doğaldır. Kürd medreselerinin en belirgin özelliği Kürdçe olmasıdır. Kürd medreseleri Kürd diline de hizmet etmişlerdir. Kürdlerin sadece dinine değil aynı zamanda diline, edebiyatına ve tarihine hizmet eden kurumlardır. Kürd medreseleri Kürd'ün hem dini hem de milli kültürlerinin şekillendiği medeniyettir."
İLKHA