BATMAN - DİKA’dan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği Türkiye ortaklığıyla yürütülen Sivil Toplum Diyalogu III –Medya Hibe Programının 20 Mayıs tarihi itibariyle ilan edildiği belirtilerek, “Hibe Programı kapsamında medya kuruluşları ve bu alanda faaliyet gösteren STK’lar desteklenecektir. Program bütçesi 3 Milyon Avro olup her bir projeye 150 bin Avro’ya kadar destek verilebilecektir. Program kapsamında yapılacak başvurular için 12 Temmuz 2013 son tarih olarak belirlenmiştir” denildi.
Açıklamanın devamında, “Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyalogu III Medya Hibe Programı ile medya sektöründeki aktörlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi ve Türkiye ile AB ülkelerindeki aktörler arasında sürdürülebilir diyalogun oluşturulması hedeflenmektedir. Hibe programının teklif çağrısı 20 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla yayınlanmıştır” açıklaması yapıldı.
Programın özel hedefleri:
Türk-AB medyası ve medya ile ilgili STK’lar arasında güçlendirilmiş iletişim ağları oluşturma, ortak faaliyetler ve eşle öğrenme
Türk-AB medyası ve medya ile ilgili STK’lar arasında AB konuları hakkında iyi uygulamaların paylaşımı ile yenilikçi girişimlerin ve medya yapımlarının teşviki
Programın bütçesi ve sağlanacak hibe tutarı:
Toplam bütçesi 3 Milyon Avro olan Medya Hibe Programı kapsamında belirtilen öncelikli alanlarına yönelik diyalog projelerine minimum 50 bin Avro ve azami 150 bin Avro tutarında hibe desteği sağlanacaktır.
Bu hibe programı kapsamında talep edilen hibe tutarı, projelerin toplam uygun maliyetlerinin en az yüzde 50’si en fazla yüzde 100’ü olabilecektir.
Talep edilen hibe tutarı, tahmini toplam kabul maliyetinin yüzde 90’ını aşamaz. Toplam kabul maliyeti ile toplam uygun maliyetlerin eşit olması durumunda, toplam kabul edilen maliyeti için geçerli olan yüzde eş finansman gerekli sağlamak için toplam uygun maliyetlerin için de geçerlidir.
Uygun başvuru sahipleri:
Medya Kuruluşları (yerel, bölgesel, ulusal görsel-işitsel medya, yazılı medya veya internet medyası)
Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Kuruluşları (yazılı, görsel, işitsel ve/veya elektronik medya ile ilgili hedefleri ve faaliyet alanı yönetmelikle açıkça tanımlanan tüzel kişilikler)
Programın Öncelik Alanları:
1) Medya kuruluşları için öncelik alanları
- Türkiye ve AB’de karşılıklı bilgi ve anlayışın geliştirilmesi
- İlgili AB politikaları hakkında bilgi sağlanması
- Nitel yapımların hazırlanması ve geliştirilmesi için farkındalık yaratılması ve teknik kapasitenin artırılması
- Kamuoyuna açık tartışmaların teşvik edilmesi
- Sivil toplum diyaloğunu sağlayacak sürdürülebilir ortaklıklar ve müşterek yapımlar
2) Medya alanındaki STK’lar için öncelik alanları
- Medya sektöründe iyi uygulamaların paylaşılması
- Mesleki becerilerin iyileştirilmesi
- STK’lar ve diğer ilgili kurumlar arasında ağ oluşturma
- AB standartlarına ulaşılması konusunda Türkiye ve AB toplumları hakkında bilgi sağlanması
Son Başvuru Tarihi: 12 Temmuz 2013
Ortak arama ve eşleştirme aracı:
Ortak bulma sürecini kolaylaştırmak amacıyla, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından "Ortak Arama ve Eşleştirme Aracı" geliştirilmiştir. Bu araç ile sivil toplum ve medya kuruluşlarının proje teklifleri için uygun ortak bulmaları veya sisteme girilen proje teklifi fikirlerini değerlendirerek projelere dahil olmaları amaçlanmaktadır.
Hibe programları ile ilgili detaylı bilgi, hibe başvuru rehberleri ve “Ortak Arama ve Eşleştirme Aracı”na www.csdproject.net internet adresinden ulaşılabilmektedir. (İLKHA)