Mela Abdurrahman İçlek'ten Kürtçe siyer mevlidi

Mustazaflar Cemiyeti İlim Yayma Komisyonu Başkanı Molla Abdurrahman İçlek, yeni bir mevlit yazdı.

ATMAN - Mustazaflar Cemiyeti İlim Yayma Komisyonu Başkanı Molla Abdurrahman İçlek, Arapça ve Türkçe harflerle yazdığı 128 sayfalık "Mevluda Siyer" adlı kitabı hakkında sorduğumuz sorulara cevap verdi.


Bu çalışmanıza baktığımızda mevlidi Peygamberimizin (s.a.v) doğumundan hicretine kadar yazmışsınız. Daha önce yazılan mevlitlere baktığımızda sadece Peygamberimizin (s.a.v) doğumundan önce ve doğumuna kadar yazılmış. Bunun sebebi nedir?
Diğer mevlitler farsça yazıldığı için pek kimse anlamıyordu ve mevlide sahih olmayan şeyleri de koyuyorlardı. Müslüman gençler, Peygamberimizin hayatını anlasınlar ve faydalansınlar diye siyer tadında mevlit yazma ihtiyacı hissettim. Bu 'Mevluda Siyer' kitabının Peygamberimizin doğumundan vahi almasına, insanları İslam'a davet edişi, kimlerin önce Müslüman olduğu ve Müslüman oldukları zaman kimlerin ilk önce işkenceye maruz kaldığı, Habeşistan'daki hicretine ve kısacası Peygamberimizin hayatında ne varsa özet olarak içine koydum. Şimdiye kadar Kürtçede, Türkçede ve Arapçada vezinli ve şiir şeklinde bir siyer yazılmamıştır. Bunu okuyan kişi inşallah Resulullah'ın hayatını iyice anlamış olur. Memleketimizde sadece Peygamberimizin kutlu doğumunda değil, kurban adaklarında, asker uğurlamalarında mevlitler okunuyor. Okunan mevlitten madem kimse fayda görmüyor, o zaman bu yazdığım mevlidi insanlar okusunlar ve biraz fayda görsünler diye yazdım. Peygamberimizin davasını anladıkları zaman, O'nun hayatını anladıkları zaman O'nu tatbik etmeye yönelirler. Peygamberimizin davasını tatbik ederlerse Allah'ın sevgisini kazanırlar.


Bu eserin diğer mevlitlerden farkı nedir?
Benim yazdığım bu eser siyerdir. Ama diğer mevlitler siyer değildir. Örneğin diğer mevlitler, Hz. Adem'in yaratılışını, Resulullah'ın mezhebini anlatıyor. Resulullah'ın babasının nasıl evlendiğini ve kısacası Resulullah'ın doğumuna kadar olan kısmı anlatıyor ve bazı sahih olmayan şeylerde vardır. Ama benim yazdığım siyer mevlidi üç sahih kitaptan kaleme almışım. Sahih olmayan şeyleri içine koymadım ama diğer mevlitlerde sahih olmayan şeylerde var. Benim yazdığım mevlit siyerdir. Diğerleri ise Peygamberimizin doğumuna kadardır. Kaleme aldığım siyer kitabı Peygamberimizin doğumundan sonra hayatını anlatan bir mevlit şeklindedir. Kaleme aldığım bu eser siyer olduğundan dolayı herkes bu kitabı rahat bir şekilde alıp okuyabilir.


Bu eseriniz İslam ve Kürt edebiyatına nasıl bir katkı sağlar?
Böyle bir vezinli eser ne Kürtçede ve ne de Türkçede yazılmamıştır. Kürtçede yazılan kitaplar şimdiye kadar vezinli mevlitle alakası olan çok az bir eser vardır. Ama kaleme aldığım bu eserim tam aruz veznine göre yazıldığı için Türk ve Kürt edebiyatına bir katkısı olabilir. İslam edebiyatı içinde çok faydalıdır. Şimdiye kadar uzun bir şekilde siyer olarak bir mevlit yazılmamıştır. Bu yazdığım kitabı farkı ise budur. Eserin diğer mevlitlerden farkı siyer olarak yazılmasıdır.


Uzun zamandır şiirle de uğraştığınızı biliyoruz ve bununla beraber aynı zamanda müderrissiniz. Sizi şiire iten sebep nedir?
Bunun sebebi şudur; 1970-1980 yılları arasında baktım ki, Kürtçülük vesilesiyle bazı şiirler yazılıyordu. Komünizmi överek İslam'ın aleyhinde şiirler ve kasetler yazılıyordu. Bir araştırma yaptım ve baktım ki Cegerxwin Divanından komünizmi öven şiirler ve kasetler alınmış ve İslam'ı kötülemiş. Bende buna karşılık olarak İslam'ı müdafaa etmek için Kürtçe şiirler yazmaya başladım ve yazdım. Eskiden benim şiirlerim vezinli ve aruz ölçülerine göre değildi ama sonradan Şex Ehmede Xani'nin Nubihar kitabını okuduktan sonra oradaki arzu ilmini gördüm ve ona göre şiir yazmaya başladım ve yazdım. Yaklaşık 30 yıldır şiirle uğraşıyorum.


Molla Abdurrahman İçlek kimdir?
Molla Abdurrahman İçlek, 1957 yılında Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Doğanca (Xerxurke) köyünde doğdu. Siirt ve Diyarbakır'ın birçok medresesinde ilim okudu. Yaklaşık 20 senedir Batman'da bulunan İçlek, 30 yıldır şiir yazıyor. (M. Fatih Akgül-İLKHA)




 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

2024 siyer yarışması soru ve cevapları
2023 siyer yarışması soru ve cevapları
Siyer Yarışması kayıtları 100 binlere ulaştı
Nisanur dergisi ağustos sayısı, "Siyaset, Müslüman ve Kadın" başlığıyla çıktı
İnzar dergisi ağustos sayısında "Sapma" konusunu işledi