Diyarbakır Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Doktor İnci Sobi Yavaş, ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ dolayısıyla meme kanseri hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.
Meme kanseri oluşumunun çok hızlı bir süreç olmadığını aktaran Yavaş, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtaracağını söyledi.
Meme kanserinin, meme dokusundaki hücrelerden gelişen bir kanser çeşidi olduğunu belirten Yavaş, “Meme kanseri meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi meme kanallarından kaynaklanan ‘duktal’ kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan ‘lobüler’ kanserler de sık görülür. Meme kanseri oluşumunda genetik değişiklikler çok önemlidir. Genetik yapıda çeşitli faktörlerin ve normal yaşlanmanın etkisiyle ortaya çıkan bozukluklar kansere neden olur. Ancak meme kanserlerinin sadece yüzde 7 ile yüzde 9’luk bir kısmı ailesel geçişlidir.” dedi.
Kadın cinsiyeti ve yaşlanmanın meme kanseri için en önemli risk faktörleri olduğunu dile getiren Yavaş, şunları söyledi: “30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır. İlk adetini erken yaşlarda görenler, östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. İleri yaşta (55’ten yukarı) menopoza girme, doğum kontrol haplarının uzun süre kullanımı ve uzun boylu kadınlarda meme kanseri görülme riski artmaktadır. Ayrıca günde bir bardaktan daha fazla alkol tüketimi de kanser gelişim riskini artırıyor.”
Meme kanserine erken evrede tanı konmasının tedavide başarıya ulaşılmasına katkı sağlayacağını aktaran Yavaş, “Genel sağlık durumunu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama veya kiloyu koruma, sigara içmeme, düzenli egzersiz gibi faaliyetler riski tamamen yok etmez. Bu nedenle meme kanserine yakalanmışsanız moralinizi yüksek tutmak tedavinizi olumlu yönde etkileyecektir. Erken evrede meme kanserleri, diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması tedavinin başarıya ulaşma ihtimalini artırır ve hayat kurtarır.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz - İLKHA)