TÜİK'in açıkladığı haziran ayı enflasyon verileri ile birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranı yüzde 8,45 olarak belirlendi.
Memur-Sen Şanlıurfa İl Temsilciliği, düzenlemiş olduğu kitlesel basın açıklamasıyla memur maaşlarına seyyanen zam yapılmasını dile getirdi.
Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasını Memur-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun okudu.
"2021 yılı için yüzde 3+ yüzde 3 zam kamu görevlilerine reva görülmüştü"
Haziran ayı enflasyon rakamlarının bugün açıklandığını belirten Coşkun, "Malum bugün Haziran ayı enflasyon rakamı açıklandı. Böylelikle kamu görevlilerinin 2021 yılı ilk altı aylık zam oranına eklenecek enflasyon oranı da belirlenmiş oldu. 5. Dönem Toplu sözleşmenin mutabakatsızlıkla sonuçlanması sonucu Kamu İşvereni ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 2021 yılı için yüzde 3 + yüzde 3 zammı kamu görevlilerine reva görmüştü." ifadelerini kullandı.
Bugün açıklanan 1,94’lük Haziran ayı enflasyon oranıyla 2021 yılı ilk 6 aylık enflasyon farkının 5,45 olduğunu belirten Coşkun, " Böylelikle 1 Temmuz 2021 itibariyle yüzde 8,45’lik bir artış olmuştur. Bu zam değil, enflasyon kaynaklı memurun kaybıdır. Malum, 2019 yılı Ağustos ayında açıklanan ve 2020 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olan Hakem Kurulu kararından bugüne tam 18 ay geçti." dedi.
"18 ayda yağ yüzde 116,04 arttı"
Memurun alım gücünün zayıfladığını belirten Coşkun, "Bu 18 ayda gerçekleşen enflasyon: yüzde 24,258, hedeflenen enflasyon: yüzde 7,5, memura verilen zam: yüzde 11,40, 18 ayda Dolar yüzde 46,05 arttı. 18 ayda Euro yüzde 54,50 arttı. 18 ayda altın (Gr.) yüzde 71,33 arttı. 18 ayda yağ (18 LT) yüzde 116,04 arttı. 18 ayda elektrik (kr/kWh) yüzde 30,91 arttı. 18 ayda doğal gaz (m3/TL) yüde 23,68 arttı. Bu veriler maalesef,memur maaşlarının enflasyona yenik düştüğünü, memurun alım gücünü zayıflattığını gösteriyor." şeklinde konuştu.
"Covid 19 pandemisi, hayatımızın akışını derinden etkiliyor"
Durum tespiti yapmak ve oluşan kayıpların tazmini noktasında talepleri dile getirmek için toplandıklarını ifade eden Coşkun, " İlk önce hemen şunu belirteyim ki özellikle küresel dengesizlikler ve son 1,5 yıldır bütün insanlığı etkisi altına alan ölümcül Covid 19 pandemisi, hayatımızın akışını derinden etkiliyor. Dolayısıyla, böylesi zor koşullar altında, ülkemiz ekonomisinin kur üzerinden yaşadığı finansal dalgalanma dâhil birçok konuyu serinkanlı bir değerlendirmeye tabi tutmamız gerektiği de ortadadır. " dedi.
"Enflasyon üzerinden ücretlendirme politikasının yanlıştır"
"6. dönem toplu sözleşmenin arefesinde, bugün açıklanan enflasyon rakamları, deyim yerindeyse evdeki hesabın çarşıya uymadığını bir kere daha tescil etmiştir." ifadelerini kullanan Coşkun, "Son 18 aylık enflasyon rakamlarına baktığımız zaman hedeflenen enflasyonun 3 katı, maaş ve ücretlere yapılan artışın ise tam 2 katından fazla oranda bir sapma olduğu görülecektir. Böylesi büyük bir sapma, hedeflenen enflasyon üzerinden ücretlendirme politikasının yanlışlığını ortaya koymuyor mu? Biz, ilk günden beri bu yöntemin yanlış olduğunu dile getirdik. kaldı ki kamu işvereninin üzerinden pazarlık yaptığı öngörüler hiçbir zaman tutmadı, tutmayacaktır da." şeklinde konuştu.
"Artık bahaneleri ortadan kaldıralım, gerçekleri konuşalım"
Memur maaşlarının artırılması için bahanelerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Coşkun, "En düşük devlet memuru maaşının yüzde 10’dan az olmamak üzere seyyanen zam talebini her zemin ve şartta dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Artık bahaneleri ortadan kaldıralım, gerçekleri konuşalım. Gelin, kamu görevlilerini ferahlatacak ve bu amaçla da refahtan pay almalarını sağlayacak bir paradigmal değişimi hayata geçirelim. Seyyanen zam çağrımız, bu kapsamda görülmeli, gelir kayıpları giderilmelidir. Biz, olmayan bir kaynaktan artış istemiyoruz. Var olan ve kamu görevlilerinden sakınılan bir kaynaktan payımız olanın, hakkımız olanın verilmesini istiyoruz." dedi.
Basın açıklamasının ardından memurlar davul zurna eşliğinde halay çekti.