Hükümet’in halk sağlığına verdiği zararlardan dolayı dünyanın giderek uzaklaştığı nişasta bazlı şekerin kotasını bu yıl da artırması tepki topluyor.
Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 10 olan NBŞ kotası üzerinde yüzde 35 artırıma gidildi. Böylelikle NBŞ kotası yüzde 13.5’e çıkmış oldu. Bakanlar Kurulu’nun, bu kararıyla tatlandırıcı piyasasını elinde bulunduran ABD’li Cargill’e önemli bir avantaj sağladığı belirtiliyor. AB ülkelerinde ise NBŞ kotası ortalama yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.
GEÇEN YIL DA YÜZDE 50 ARTIRILMIŞTI
NBŞ’nin Türkiye’de her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile arttırılması manidar bulunuyor. Bakanlar Kurulu, 2010-2011 pazarlama yılına ilişkin olarak yüzde 10 olan NBŞ kotası üzerinde yüzde 50 artırım yapmış, Danıştay ise geçtiğimiz günlerde bu kararda ‘kamu yararı görülmemiştir’ diyerek yürütmesini durdurmuştu. Danıştay’ın bu kararının üzerinden kısa bir süre geçmeden Bakanlar Kurulu’nun 2011-2012 yılı için NBŞ kotasını yine yüzde 35 oranında artırması ise dikkat çekti.
TÜRKİYE İÇİN ÜZÜNTÜ VERİCİ
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, bir taraftan sahte ürünlerle mücadele sürdürülürken, diğer yandan sağlığa zararlı olduğu uzmanlar tarafından dile getirilen bu ürünlerin tüketilmesine meydan veren kararlara imza atılmasını manidar bulduğunu belirterek, “Bakanlar Kurulu’nun NBŞ kota artışı kararı yıldız ülke olmaya aday Türkiye için üzüntü vericidir” dedi.
MANİDAR BULDULAR
NBŞ kotasının Şeker Kurulu üyelerinin Bakanlar Kurulu’na sunduğu raporlar doğrultusunda arttırıldığına vurgu yapan İsa Gök, bu davranışlarından dolayı Şeker Kurulu üyelerinin de sorgulanır hale geldiğini söyledi. Şeker İş Başkanı Gök, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun bu konudaki Denetim Raporunu hatırlattı. Söz konusu raporda; “Şeker Kurumu tarafından rekabet koşulları ve yurtiçi üreticilerin durumu da dikkate alınarak, nişasta bazlı şeker üreticileri için tespit edilen kotanın Bakanlar Kurulu’nca her pazarlama yılı değişen oranlarda yükseltilmesinin, TÜRKŞEKER’e ek finansman yükü getirdiği ve stokları artırdığı dikkate alınarak uygulamanın gözden geçirilmesi” denildiğini kaydeden Gök, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporunun Bakanlar Kurulu ve Şeker Kurulu tarafından görmezlikten gelinmesini manidar bulduklarını söyledi.
TÜRKİYE’YE DİZ ÇÖKTÜRÜLMEK İSTENİYOR
Gök, NBŞ kotası artırılarak Türkiye’ye diz çöktürülmek istendiğini savunarak, şunları kaydetti: “Son yıllarda şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde sergilenen senaryoların alt yapısını oluşturan NBŞ kotalarının, amacı şeker sektörünü düzenlemek olan Şeker Kurumu’nun üyelerince hazırlanan raporlar doğrultusunda Bakanlar Kurulu tarafından AB ülkeleri seviyesinin yaklaşık 20 kat üzerinde artırılması sergilenen oyunların gerçek yüzünü su yüzüne çıkartmıştır. Şeker Kurulu Üyeleri, hazırladıkları raporlarla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile adeta ağız birliği edercesine şeker sektörünü ortadan kaldırmak için ellerinden gelen her türlü çabayı sarf etmekte ve bile bile siyasi karar vericileri yanıltmaktadırlar.”