MERSİN- Türkiye'nin çilek ihtiyacının büyük bir kısmının karşılandığı Mersin'in Silifke ilçesindeki çilek üreticileri bu yılki çilek ihracatında beklediklerini bulamadıklarından dolayı dertli. Yaşanan olumsuzluklardan dolayı zarar ettikleri ve yaşanan kötü hava koşullarından dolayı da bazı tarlaların hasad vermeden kuruduğu belirtildi.
Silifke çileği tarlalarda hasad vermeye başladı. Çilek üretiminden dolayı yaşanan sıkıntıları İlke Haber Ajansına değerlendiren çilek üreticisi Bilal Çelikal, yaşanan kötü hava koşullarından dolayı tarlasının hasad vermeden kuruduğunu dile getirdi.
İhracat olmadığından dolayı zararımız oldu
Bu yıl çilekte ihracaat olmadığı için yaklaşık olarak 8 bin TL zarara uğradıklarını dile getiren çilek üreticisi Bilal Çelikal şöyle konuştu: "Bu yıl çilek üretiminde sıkıntı yaşamadık. Fakat çilekte yaşanan üretime oranla ihracaat olmadığından dolayı çilekler elimizde kaldı. Yaşanan bu olumsuzluklardan dolayı yaklaşık olarak 8 bin TL civarında zararımız oldu" dedi. Üretikleri çileğin tüketiciye gidinceye kadar çok el değiştirdiğini ve bu eldeğiştirmeden dolayı çileğin fiyatının yüksek fiyat bulduğuna dikkat çeken Bilal Çelikal, "Tarlada 1 TL'ye sattığımız çilek, tüketiciye gidene kadar 7 TL'ye kadar çıkabiliyor" dedi.
Tarlalarımız kurudu, hasad veremedik
Yaşanan hava şartlarından dolayı ektikleri fidelerin hasad verdiğini belirten çilek üreticisi Çelikal yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı, "Sıkıntılarımız çok. Masrafımız çok . Bir dönümün masrafı 7 bin TL'yi buluyor. Bu sene mahsulde 7 ton beklerken 6 yüz kiloda kaldık. Son bir iki sendir yaşanan olumsuzluklar yapmış olduğumuz masraflarımızı kurtaramıyoruz" diye belirtti Bilal Çelikal, "Tarlanın kurması fidelerden mi oldu yoksa kötü hava koşullarından mı oldu bilmiyorum fakat 7 bin TL' masraf ettiğimiz bir tarla kurudu için şuan boşa bırakmışız."
Destekleme bekliyoruz
Devletin sadece festival ürünlerine desteklemede bulunduğunu belirten çilek üreticisi Çelikal yaşanan zararların karşılanması konusunda şunları söyledi, "Silifke'de çok çeşit çilek üretilmektedir. Bizim üretiğimiz çilek çeşidi ise (Camarosa) Kamaros'dır. Devlet yetiştirdiğimiz çilek çeşidine değilde genelde festival ürünlerine destekleme veriyor. Bu konuda Devletten destekleme bekliyoruz. Devletin neden sadece festival çileklerine destekleme verdiğini bilmiyoruz. Çilek üreticisnin halinin zor olduğunu" kaydetti. (Osman Öksüz-İLKHA)