Tavuk etinin doğranması ve haşlanarak yağda kızartılmasıyla, domates, soğan ve maydanozun içine takviye edilmesi sonucu yapılan Mersin tantunisi, şehrin vazgeçilmez damak tadı arasında yer alıyor.
Tantuni ustası Cebrail Turan, tantunin Yörük kültüründen ve Türkmenlerden geldiğine dair farklı inanışların olduğunu söyledi.
Türkiye'de tantuninin ev sahibinin Mersin olduğunu, hatta ana lezzet durağı haline geldiğini ifade eden Turan, tantunini aynı zamanda Antakya’da da meşhur bir yiyecek olduğunu hatırlattı.
"Tantuni, fakir ve zenginlerin ortak paydası gibidir"
Her iki şehrin de birbirinden farklı pişirme ve sunum tekniğinin olduğunu aktaran Turan, "Mersin tantunisi ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken, Antakya tantunisi satır kıymasından hazırlanır. Aslına bakarsanız, etlerin kılıçlar ile kalkanların üzerinde dövülme işlemi Yörük kültürünü anımsatmaktadır. Bu da bu iddianın doğruluğunu kuvvetlendiriyor. Ayrıca Arap seyyarların sattığı bir yemek olduğu iddiası da mevcuttur. Tantuni, fakir ve zenginlerin ortak paydası gibidir. Başlangıçta fakir yemeği olarak sofralarda yerini alan Tantuni, zaman içerisinde lokantalarda da yerini almıştır. Tantuninin orta ve zengin gelirli kesimle buluşması 1980’li senelere dayanmaktadır." dedi.
Turan, "Tantuni, Türkiye'nin birçok ilinde yapılıyor fakat lezzet ve yapım aşaması olarak Mersin'de daha güzel yapıldığından dolayı ve ana yemeklerinden olduğu için özel bir yemek olmuştur ve Mersin'in yemeği olarak tescillenmiştir." ifadelerini kullandı.
Mehmet Şerif Gelgili isimli tantuni ustası ise tantuninin, Akdeniz bölgesinde yetişen hormonsuz sebzelerin tavuğun karışımıyla ortaya çıkan bir yemek olduğunu söyledi.
Gelgili, "Tantuni, Mersin’de Akdeniz bölgesinde ağırlıklı satılmaktadır. Sebebi ise hem fiyat nedeniyle insanların halkın cebini fazla zorlamıyor hem de damak tadı ve lezzetiyle insanlarımız rağbet gösteriyor. Aynı zamanda yapımı kolay ve basit bir şekilde sunduğumuz yemek çeşididir." ifadelerini kullandı.